Ana SayfaÇalışma YaşamıGrev kararı iptal: Birleşik Metal-İş ile işveren sendikası anlaştı

Grev kararı iptal: Birleşik Metal-İş ile işveren sendikası anlaştı

HABER MERKEZİ – Birleşik Metal-İş ile işveren sendikası MESS arasında anlaşma sağlandı. Anlaşma sonrası 5 Şubat’ta yapılması planlanan grev kararı iptal edildi.

Metal işkolunda çalışan 130 bin işçinin toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşı sağlanamamıştı.

TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalması ardından işçi sendikaları grev kararı alırken, işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ise lokavt (topluca işten çıkarma) kararı almıştı.

Grev kararı alan sendikalardan Türk Metal, işçiye sormadan apar topar oturduğu sözleşme masasında yüzde 17’lik zamma imza atarak, MESS ile uzlaşıya gitmişti.

Ancak Birleşik Metal İşçileri (Birleşik Metal-İş) Sendikası taleplerinde kararlı olduklarını belirterek,5 Şubat’ta greve gitme kararı almıştı.


Birleşik Metal-İş’ten ‘mücadeleye devam’ kararı: 5 Şubat’ta grevdeyiz


Bugün yapılan görüşmede Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında anlaşma sağlandı.

7 Ekim’de başlayan toplu görüşmeler; çalışma barışı ve üretimin sürekliliği korunarak anlaşmayla sonuçlandı.

Birleşik Metal-İş tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

“MESS’le anlaşmazlık konuları arasında bulunan, MESS’in sözleşmenin 3 yıl olması talebi başta olmak üzere, kazanılmış hakları geriye götürmeyi hedefleyen ve esneklik içeren talepleri bulunmaktaydı. MESS, tüm bu taleplerini geri çekmiştir.
Ücret zamlarında gelinen durum şöyledir. 1’inci Altı ay için ücret zammı yüzde 17,3’dür. Sosyal haklarla birlikte ilk 6 aylık artış yüzde 18,50 olmuştur. İkinci 6 aylık dönemde (1 Mart 2020 tarihinde) ücretler yüzde 6 oranında artacaktır. Bu oranın enflasyon oranının altında kalması durumunda enflasyon oranında artış yapılacaktır. Sosyal haklara ise, yıllık yüzde 20 artış yapılacaktır. Sosyal hakların ikinci yıl artış oranı yıllık enflasyon oranında olacaktır.
Sendikamız, her zaman metal işçilerinin ve üyelerinin hak ve çıkarlarını koruma ve geliştirme konusunda, üyelerinin taleplerini, hassasiyetini ve duyarlılığını esas almıştır. Bu temel politikası, bu sözleşme döneminde de hayata geçirilmiş, sözleşme görüşmelerinin tüm aşamalarında üyelerimiz bilgilendirilmiş ve tüm kararlar ilgili organlarımızın onayları alınarak verilmiştir. Grup toplu iş sözleşmesinin tüm işçi sınıfına ve metal işçilerine hayırlı olmasını diliyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadın Buluşması: TJA'nın sözcülüğüne Ayşe Gökkan seçildi
Sonraki Haber
Tatil bitti, ders zili çaldı