Ana SayfaDünyaHafter’den ateşkes şartı: Türkiye Libya’dan çekilsin

Hafter’den ateşkes şartı: Türkiye Libya’dan çekilsin

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklediği Libya’da karşıt güç olan General Hafter, “Türkiye Libya’dan çekilirse ateşkese hazırız” dedi.

Libya’nın doğusuna hakim olan Libya Ulusal Ordusu (LUO) komutanı Halife Hafter, ateşkes için şart koştu.

Hafter, “Türkiye destekli Suriyeli paralı askerlerin” Libya’dan ayrılmaları ve Ankara’nın Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne silah sağlamayı bırakması durumunda “ateşkes için hazır olacağını” açıkladı.

Rus RIA haber ajansıyla yaptığı söyleşide konuya dair açıklamalarda bulunan Hafter, Suriyeli ve Türk birliklerin çekilmesinin yanı sıra Türk silahlarının Trablus’a verilmesinin sona erdirilmesini de şart olarak öne sürdü.

Türkiye Libya’da Hafter’e karşı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekliyor.

Türkiye, bu kapsamda Libya’da askeri danışman ve eğitmenler konuşlandırmıştı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti, Trablus limanına Hafter güçleri tarafından hafta başı düzenlenen saldırının ardından İsviçre’nin Cenevre kentindeki ateşkes görüşmelerinden çekilmişti.

Libya’da 2011 yılında iktidardaki Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana iç savaş hakim.

Nisan 2019’dan bu yana Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Halife Hafter komutasındaki birlikler arasında bir savaş sürüyor.

19 Ocak 2020 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen uluslararası zirvede Libya’ya yabancı ülkelerin müdahalesinin sona erdirilmesi ve silah ambargosu ile birlikte ateşkes sağlanması konusunda 16 ülke ve kuruluş mutabık kalmıştı.

Ancak Trablus’ta çatışmalar kesilmedi ve Libya’ya silah akışı da sürüyor.

Türkiye iç savaşta Trablus yönetimini destekliyor. Diplomatlar Ocak ayından beri Türkiye’nin Trablus ve Misrata’ya silah ve askeri kamyon taşıyan birkaç gemi gönderdiğini iddia ediyor.


Karınca, Diken, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kongre öncesi operasyonlar: Mardin'de HDP ve DBP'liler gözaltında
Sonraki Haber
Kavala: Beraatin yarattığı umut Cumhurbaşkanı'nın müdahalesiyle engellendi