Ana SayfaGüncelHDP eşbaşkanlarından ölüm orucundaki Helin Bölek’e ziyaret

HDP eşbaşkanlarından ölüm orucundaki Helin Bölek’e ziyaret

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanları Temelli ve Buldan, ölüm orucu eylemini sürdüren Grup Yorum üyesi Helin Bölek’i ziyaret etti. Bölek seslerinin duyurulmasını isterken, Buldan da eylemcilerin taleplerinin karşılanabilir olduğunu ve bu taleplerin yerine getirilmemesinin Türkiye’nin bir ayıbı olduğu söyledi.

Grup Yorum üyelerinin açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdükleri eylemleri devam ediyor.

Tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çeviren İbrahim Gökçek’in eylemi 242. gününde.

Açlık grevini 213’üncü gününde ölüm orucuna dönüştüren Helin Bölek’in eylemi ise 240’ıncı gününde.

Grup üyelerinden İbrahim Gökçek’in de aralarında bulunduğu yedi kişi dün ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.

Duruşmada savunma yapan Gökçek “Bir halk sanatçısı olarak yaşamak istiyorum” demiş ve Grup Yorum’un üzerindeki baskıların kaldırılmasını isteyerek, bunun son konuşması olabileceğini söylemişti.

Gökçek’in tutukluluğuna devam kararı veren mahkeme ise bir sonraki duruşmayı 26-27 Mart’ta ertelemişti.

Buldan ve Temelli’den ziyaret

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Sezai Temelli, bugün Helin Bölek’i eylemini sürdürdüğü İstanbul Sarıyer’deki Direniş Evi’nde ziyaret etti.

Temelli ve Buldan’ın yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu ile HDP İstanbul Eşbaşkanı Elif Bulut’un da bulunduğu heyeti, Helin Bölek’in annesi Aygül Bilgi, İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek ve Grup Yorum üyelerinin aileleri karşıladı.

Kızının sağlık sorunları hakkında heyete bilgilendirme yapan Aygül Bilgi, şunları söyledi:

 “242’nci günündeki Gökçek’in tahliyesi için hala adli tıp raporu istenmesindeki mantığı anlamıyoruz. Kızım burada, onunla ilgilenebiliyoruz ama Gökçek dört duvar arasında ve durumu gittikçe kötüleşiyor.
“Adli tıp raporunun hızlandırılması ve Gökçek’in bir an önce dışarı çıkması için ne gerekiyorsa kamuoyu ve siz siyasetçiler olarak bir şeyler yapmalıyız.”

“Sizden istediğimiz sesimizi duyurmanız”

Aileyle görüştükten sonra HDP ve HDK heyeti Helin Bölek ile bir araya geldi.

Burada konuşan Sezai Temelli, “Direnişiniz Türkiye’nin başka bir fotoğrafını gösteriyor. Açlık grevi eylemi hak mücadelesinin bir parçası. Ama türkü söylemek için açlık grevi yapmak zorunda kaldığımız bir ülkede yaşıyoruz. İnanıyorum ki bu yanlıştan bir an önce dönülür ve bir an önce sağlığınıza kavuşursunuz” dedi.

Gelen heyete teşekkürlerini sunan Helin Bölek ise, “Nerede bir zulüm varsa orada direnenler de vardır. Biz de bu zulme karşı bedenlerimizi ortaya koyarak, ölüm orucuna girdik. Sizden istediğimiz sesimizi duyurmanızdır” diye konuştu.

“Türkiye kamuoyu bu talepler karşısında sessizliğini bozmalı”

Heyet daha sonra Direniş Evi’nin önünde açıklama yaptı.

Açlık grevlerini ve ölüm oruçlarını çok yakından bilen bir parti olduklarını söyleyen Pervin Buldan, Bölek’i sağlık açısından iyi görmediklerini belirtti ve ekledi:

“Sağlığı gittikçe kötüye giden, konuşmakta zorlanan biriyle karşı karşıya kaldık. Bugün ölüm orucunda olan İbrahim ve Helin’in talebi bizim için çok önemli. Onlar sadece şarkı söylemek, konserlerinin engellenmemesini, kurumlarının basılmamasını istiyorlar. Sırf şarkı söyledikleri için cezaevlerinde olan arkadaşlarının serbest kalmasını istiyorlar.”

Grup Yorum’un taleplerinin karşılanabilir olduğunu ve bu taleplerin yerine getirilmemesinin Türkiye’nin bir ayıbı olduğu ifade eden Buldan, bu durumun Türkiye’nin sanata, şarkı söyleyene verdiği değeri ortaya koyduğunu belirtti.

“Helin ve İbrahim’in sağlığına kavuşabilmesi için bu taleplerinin mutlaka dikkate alınması ve çözülmesi gerekiyor” diyen Buldan, şöyle devam etti:

“Onlar en değerli şeylerini, bedenlerini ortaya koydular. Bu bedenler eriyip gitmemeli. O yüzden Türkiye kamuoyunun da bu talepler karşısında sessizliğini bozmasını ve hep birlikte hükümete taleplerin dikkate alınması için haykırmalıyız.”

Ardından söz alan HDK Eşsözcüsü Uğurlu ise “Bir an önce adım atılması gerekiyor. Sanata ve sanatçıya değer veren herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Talepler

Ölüm orucu eylemindeki Grup Yorum üyelerinin talepleri ise şöyle:

  • Grubun çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi basılmasın.
  • Grup Yorum üyeleri “arananlar” listelerinden çıkarılsın.
  • Konser yasakları kaldırılsın.
  • Grup Yorum üyeleri haklarında açılan davalar düşürülsün.
  • Tutuklu müzisyenler serbest bırakılsın.

Haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.

Ölüm orucundaki İbrahim Gökçek’e tahliye yok, duruşma Mart’a ertelendi

Leyla Güven’den sanatçılara çağrı: Helin ve İbrahim’i yaşatalım


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“Killing Eve”in 3'üncü sezon yayın tarihi belli oldu
Sonraki Haber
Corona virüsü: Avrupa'da ilk ölüm gerçekleşti, toplam can kaybı bin 500'ü aştı