Ana SayfaGüncelHDP Sözcüsü Kubilay’dan ‘darbe’ uyarısı

HDP Sözcüsü Kubilay’dan ‘darbe’ uyarısı

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Kubilay, Türkiye’nin kaotik bir süreçten geçtiğini belirterek Abdullah Öcalan’ın “savaşta ve şiddette ısrar edildiğinde bir darbe mekaniğinin harekete geçeceğine” dair uyarılarını hatırlattı ve “bu dönemde darbe mekaniğinin harekete geçme ihtimalinin giderek güçlenmekte olduğunun altını çizmek istiyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, partinin Genel Merkezi’nde haftalık olağan basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son günlerde HDP’ye yöenlik polis operasyonlarına değinerek konuşmasına başlayan Kubilay, “Bugün Dersim, Kocaeli, Diyarbakır, Ankara, Muş ve Ağrı’da kapsamlı operasyonlar oldu” dedi ve şu bilgileri paylaştı:

“Dün Van’da 17 kişi gözaltına alındı. Bugün de Dersim’de on, Kocaeli’de dokuz, Diyarbakır’da en az beş, Ankara’da beş kişi gözaltına alındı. Muş’ta 30’dan fazla ve Ağrı’da çok sayıda kişi olmak üzere toplam 85 arkadaşımızın gözaltına alınmış olduğunu öğrendik. Gözaltına alınanlar arasında ağırlıklı olarak il ve ilçe yöneticilerimizin yanı sıra gazeteciler, öğrenciler de yer alıyor.”

“Bu operasyonların 15 Şubat komplosunun yıl dönümü vesilesiyle yapıldığını düşünüyoruz ve bu keyfi ve hukuksuz gözaltıları sert bir dille kınıyoruz” diyen Kubilay, iktidara çağrıda bulundu: “HDP’nin üzerinden şiddet dolu ellerinizi çekiniz, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakınız.”

Dış politika eleştirisi

AKP iktidarının dış politikadaki tutumuna dikkat çeken Kubilay, “Son bir haftada yine AKP-MHP iktidarının baş döndüren ve hesapsız diplomatik savrulmalarına tanıklık ettik” diye belirtti.

“Özelde İdlib, genelde Suriye ve Libya üzerinden yapılan pazarlıkların tam olarak hangi ilkeler ve hedefler doğrultusunda yapıldığını eminiz ki Erdoğan ve çevresindeki 3-5 kişi dışında kimse bilmiyor. Rusya’dan NATO’ya doğru yaşanan hızlı eksen kaymasını izah etmeleri mümkün değil. Çünkü neresinden tutarsanız tutun dökülen bir dış politika söz konusu.”

Abdullah Öcalan

Yarının 15 Şubat olduğunu anımsatan HDP Sözcüsü, “Bundan tam 21 yıl önce 1999’da Öcalan şahsında Kürtleri Ortadoğu nezdinde tasfiye etme sürecinin ve uluslararası komplonun 21’inci yılı” dedi.

Kubilay, “Bugün başta Suriye’de olmak üzere bölgedeki gelişmeler, Kürtlerin özgürlük mücadelesini akamete uğratma, özgürleşme sürecini belirsiz bir geleceğe erteleme hamleleri ve İmralı’da kurulan mutlak tecrit sistemi dikkate alındığında Öcalan’ın neden Suriye’den çıkarılmak istendiği sorusunun yanıtı daha iyi anlaşılacaktır” diye de ekledi.

ABD, Britanya, Rusya gibi birçok ülkenin planlayıcısı olduğunu belirttiği ‘komplonun amacına hiçbir zaman ulaşamadığını’ söyleyen Kubilay, iktidara seslenerek, “Kendi yasalarınıza ve Türkiye’nin altında imzası bulunan uluslararası sözleşmelere uyunuz. İmralı’da tecride son veriniz, diyalog ve müzakerenin, onurlu barış ve demokratik çözümün kapısını açınız. Ülkede de bölgede de büyük barışın olmasını isteyen, bu sorunu bir haftada çözerim diyen Sayın Öcalan’a kulak veriniz” ifadelerini kullandı.

‘Darbe’ uyarısı

Sözlerinin devamında Öcalan’ın uyarılarını da hatırlatan HDP Sözcüsü Kubilay, “Hatırlanacağı gibi Öcalan daha önce bu tür savruk politikalara devam edildiğinde, barıştan ve demokratik çözümden vazgeçildiğinde, savaşta ve şiddette ısrar edildiğinde başta kuvvetlerin devreye gireceğini, bir darbe mekaniğinin harekete geçeceğini ifade etmişti” diye konuştu.

Kubilay Türkiye’nin kaotik bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, ‘Darbe’ uyarısında bulundu:

“Bu dönemde, başta Suriye olmak üzere iktidarın ‘serseri mayın’ oradan oraya sürüklendiği bir momentte bir darbe mekaniğinin güçlenmekte olduğunun ve harekete geçme ihtimalinin giderek güçlenmekte olduğunun altını çizmek istiyoruz.
“İktidarı ülkede de bölgede de barışçıl politikalara dönmeye çağrısı yapıyoruz. Daha büyük acıların yaşanmasına, daha fazla kan gözyaşı dökülmesine, daha fazla kaynağın silah tüccarlarına akıtılmasına yol açan yayılmacı ve sömürgeci saldırgan politikalara son veriniz.
“Başta Suriye olmak üzere, bölgedeki bütün askeri varlığınızı çekiniz. Bölge halklarının ortak çıkarlarını ve eşit haklar temelinde birlikte yaşamlarını eksen alan barışçıl bir iç ve dış politikaya dönüş yapınız.”

Büyük Kongre

Ayrıca HDP 4’üncü Büyük Olağan Kongresi’ni hatırlatan Kubilay, “23 Şubat’ta halklarımız Ankara’da, Ankara spor salonunda büyük bir politik şenliğe tanık olacaklar” dedi.

“HDP demokratik halk iktidarına taşıyacak bir potansiyeli yaratabilecek, örgütlü bir halk iradesini açığa çıkarmak için var gücüyle çalışmaya devam edecektir” diyen Kubilay, sözlerini şu çağrıyla tamamladı:

“HDP umudun, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin şaşmaz adresidir. HDP, barışa, demokrasiye, insanca yaşama gidecek yolun kapısıdır. Gelin 23 Şubat’ta bu kapıda buluşalım, geleceği bir inşa edecek yolun kapısını birlikte açalım. Tüm dostlarımızı 23 Şubat’ta Ankara’da HDP ile omuz omuza olmaya, HDP’yle dayanışmaya çağırıyoruz.”

Mutlak tecrit ile sürdürülen komplo – Ebru Günay

Kulis: HDP’de Buldan ve Temelli ile devam eğilimi




Önceki Haber
İBB Adalar’daki at ve faytonları satın almaya başladı
Sonraki Haber
Soylu'ya 'Kel kafalı zat' demişti: Avukat Bek hakkında takipsizlik kararı