Ana SayfaManşetHDP’de yeni dönem

HDP’de yeni dönem

HABER MERKEZİ – HDP’nin 4’üncü Büyük Kongresi Ankara’da yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı kongrede eş başkanlığa “veda” konuşması yapan Sezai Temelli, bir kez daha Demokrasi İttifakı çağrısı yaptı. Aynı çağrıyı yapan Pervin Buldan, partisine dönük baskılara değinerek, “Kale düşürülemedi, izin vermedik” dedi. Mithat Sancar ise “Biz barış için varız. İmralı’nın kapılarını açın ki barışın yolu sonuna kadar açılsın” diye konuştu. HDP’nin eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği ortak mesaj da kongrede okundu. Konuşmaların ardından yapılan oylama sonrasında eş genel başkanlığa Buldan ve Sancar seçildi.


Haber: Hasan Özhan Ünal & Altan Sancar


Halkların Demokratik Partisi (HDP) 4’üncü Olağan Büyük Kongresi’ni “Geleceğe Yürüyoruz” sloganıyla Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirdi.

Ülkenin dört bir yanından gelen partililer günün ilk saatlerinde salonu doldurdu. Salona sığmayan çok sayıda kişi de dışarıda kuyruklar oluşturdu.

Yeni dönem siyaseti ve partinin yetkili kurullarının oluşturulduğu kongrede, partinin eş genel başkanlığına adaylar Pervin Buldan ile Mithat Sancar getirildi.

Kongrede kimler vardı?

Kürt illerinden ve Türkiye’nin birçok bölgesinden kongreye yoğun katılım gösteren HDP’liler, salonun neredeyse tamamını doldurdu.

Halaylara başlayan kitle, alkış ve zılgıtlarla salonda sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “Jin Jiyan Azadi” ve “HDP halktır, halk burada” sloganları attı.

Fotoğraf: Altan Sancar

Tunus, Filistin, Ürdün, Fas, Kıbrıs, İsveç, Fransa, Galiçya, Almanya, Avusturalya, Lübnan,Yunanistan, İtalya, Katalonya, Danimarka, Norveç, İngiltere, İskoçya, Portekiz, Finlandiya, İsviçre, İspanya, Ermenistan ve Irak başta olmak üzere 28 farklı ülkeden konuk HDP kongresinde yer aldı.

Kongrede, 30’dan fazla siyasi parti temsilcisi, Ortadoğu’dan da çok sayıda kadın örgütü vardı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Sol Grup Başkanı Tiny Kox, Avrupa Özgür İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Avrupa Sosyalistleri Partisi Genel Sekreter Yardımcısı, Giacomo Filibeck, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyesi Nikos Androulakis kongreye katılan konuklar arasındaydı.

Divan kurulunun seçilmesiyle başlayan kongrede Divan Kurulu Eşbaşkanı Mehmet Tiryaki konuşma yaptı.

Tiryaki, “Üçüncü konferansımızda dile getirdiğimiz gibi dünyanın her yerinde diktatörlere karşı mücadele büyümekte ve yayılmakta. Bundan dolayı enternasyonalizm bugün gerekliliktir. Eşit ve özgür dünya için dayanışmak zorundayız” dedi.

Kongrenin Ortadoğu ve tüm dünya için umut damlası olacağını söyleyen Tiryaki, “Korkuyu yıkacağız, umudu yeşerteceğiz” dedi.

Temelli: Siz Kürtlerin ‘Heval Sezai’si oldum

Fotoğraf: Altan Sancar

Ardından kürsüye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, konuşmasına salonu dolduran onbinleri selamlayarak başladı.

Herkese teşekkürlerini sunan Temelli ‘veda’ konuşmasında, “Ben Sezai Temelli, siz Kürtler’in ‘Heval Sezai’si oldum” ifadelerini kullandı.

“Gözlerim kapanana kadar bu onurlu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğim. Buna kimse engel olamayacak” diyen Temelli, Demokrasi İttifakı çağrısında bulunarak, “Farklı mücadeleleri, faşizme karşı ortak eylemliliğe dönüştürmeliyiz” diye konuştu.

Buldan: Ülkeyi yönetmeye geliyoruz

Fotoğraf: Altan Sancar

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konuşmasına partilileri selamlayarak başladı, tutuklu siyasetçilere selam gönderdi.

Buldan, “Binlerce arkadaşımız rehin alındı, ama biz milyonlar olduk. HDP bileşenleri ile, ittifakları ile, içinden çıktığı HDK ile, DTK gibi toplumsal örgütlenmeler ile öyle güçlü bir yapıdır ki bu kale düşürülemedi, izin vermedik. Tek seslilik istediler, bunu bozduk. Seçimlerde önümüze türlü engeller koydular, yıka yıka geldik. Bize karşı kurdukları bütün tuzakları birer birer boşa çıkardık” diye konuştu.

İktidara eleştirilerde bulunan Buldan, “AKP-MHP çözümsüzlük ittifakı Türkiye ve Ortadoğu halklarının geleceğini İmralı’da 13 metrekareye sıkıştırmak isterken, Sayın Öcalan yüzyılın barış projesini geliştirdi” dedi ve şöyle devam etti:

“Halklarla diyalog yerine Ortadoğu’nun JİTEM’i IŞİD ile ortaklık kurdular. Kürtlerin Suriye’deki demokratik temsiliyetini engellemek için her yeri talan ettiler. Halklarımızın bir bir emek ile kazandığı belediyelere kayyumlarla girdiler, 38 belediyemizi gasp ettiler. Ne yaparlarsa yapsınlar, Kürtler seçmeye de kendi kentlerini yönetmeye de devam edecek.
“Bizler artık bu ülkeyi yöneteceğiz ve yönetmeye geliyoruz. Halklarımız demokrasi baharını mutlaka yaşayacaktır. İmralı’nın kapısı barışa ve demokratik çözüme açılacaktır. Toplumsal olarak barış mutabakatını koruduğumuz sürece AKP-MHP ittifakı amacına ulaşamayacaktır. Halkların iradesi AKP’den de tek adamdan da daha büyüktür.”

Buldan ayrıca, “Girdikleri Suriye topraklarından bir gece ansızın çıkacaklardır. Türkiye’de Suriye’de Ortadoğu’da taşlar yerinden oynamıştır. Taşları ancak ve ancak büyük demokrasi gücü olan Kürt halı yerine oturtacaktır” diye belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Demokrasi İttifakı, ulusal birlik ve anadilinde Kürtçe konuşma çağrılarında bulundu.

Demirtaş ve Yüksekdağ’dan mesaj

Kongrede HDP’nin eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği ortak mesaj da okundu.

Tutuklu siyasetçilerin “Yolun açık, rüzgarın bol olsun Halkların Demokratik Partisi!” başlıklı mesajı şöyle:

“Partimizin Dördüncü Olağan Büyük Kongresi Divanını, değerli delege arkadaşlarımızı, yurtiçinden ve yurtdışından dayanışma duygularıyla katılan saygıdeğer konukları, elçiliklerin ve basının değerli temsilcilerini ve sevgili halkımızı yüreğimizin olanca sıcaklığıyla selamlıyor, kongremizin başarılı geçmesini diliyoruz.
“Partimiz HDP, kurulduğu günden bu yana Türkiye halklarının, ezilenlerinin büyüyen umudu haline geldi. Ortadoğu’ya yönelik emperyal müdahalelerle derinleşen mezhep, din ve kimlik çatışmaları… Savaşların ve işgallerin yarattığı yıkım… Sınırsız sömürünün yol açtığı açlık ve yoksulluk; evsiz, yurtsuz kalıp mülteci durumuna düşen on milyonlar… Acıyla yoğrulmuş bir coğrafya… Giderek katmerleşen umutsuzluk, çaresizlik… Paramparça edilmiş bir toplum ve kapkaranlık bir gelecek…
“İşte böylesi kaotik bir ortamda bütün ışıltısıyla yeşerdi HDP’nin görkemli ağacı. Her bir dalında farklı bir sesin, farklı bir rengin tınısı, her bir yaprağında umudun, direnişin, zaferin müjdesi. Kasırganın, selin, tufanın ortasında ayakta kalmış bir ‘NUH’UN GEMİSİ’. Bu gemi şimdi, yeryüzünün bütün renklerini bağrında taşıyan yolcularıyla birlikte yeni yaşamı kurmak üzere ağır ağır yanaşıyor limana.
“Biliyoruz, yolculuk çok çetin geçti, gemimiz ağır darbeler aldı. Kaptanlarımız tutuklandı, deneyimli mürettebatımızla birlikte. Ama bilmezler ki her bir yolcusu birbirinden dirençli, her biri birbirinden kuvvetli bu geminin. Ne kaptan köşkü boş kaldı ne de makine dairesi. Milyonları durdurmaya gücü yetmeyen Nemrut’un partisi daha şimdiden üç parçaya bölündü ama NUH’UN GEMİSİ dimdik ayakta yek vücut bir şekilde menziline süzülüyor kararlılıkla.
“Bu gemiyi inşa edene de yürütene de aşk olsun. Bu uğurda toprağa düşene de esir düşene de selam olsun. Bu gemi limana varacak demiştik, evvel Allah sözümüz söz olsun. Şimdi hedef halkın iktidarını kurmaktır artık, hepimizin yolu açık olsun.
“Zindandayız şimdi, ama bilin ki yüreğimiz yangın yeri. Biz direnmeyi sizden öğrendik gençler. Dik durmayı sizlerden kadınlar, analar. Umudu gözlerinizde gördük, isyan seslerinin yankılandığı meydanlarda. İlle de sevdik sizi ve çok çok özledik hepinizi.
“Yüreğimiz, ruhumuz sizlerle. Sözümüz, kalemimiz, dualarımız sizinle. Her birinize ayrı ayrı, kucak dolusu selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyoruz. Eşbaşkanlarımızı, tüm parti yönetimini kutluyor, dayanışma dileklerimizi iletiyoruz.
“Yolun açık, rüzgarın bol olsun Halkların Demokratik Partisi!
“Rêya te vekirî, bayê te gur be Partiya Demokratîk a Gelan!
“An serkeftin an serkeftin.”

Baluken: Barış halayların buluşacağız.

Tutuklu bir başka HDP’li siyasetçi İdris Baluken’in mesajı da kongrede okundu. Baluken’in Mehmet Tiryaki tarafından okunan mesajı şöyle:

“Büyük bir moral ve coşku ile hepinizi selamlıyoruz. Kongremizin barış, özgürlük ve demokrasi mücadelemize katkılar sunacağına inancım tamdır. Tarihe üçüncü yol ve alternatif bir seçenek vermenin iddiasını taşımaktadır. Aramıza duvarlar örmek isteyenler olasa da kendi geleceklerine duvar örmektedirler.
“Bu vesile ile barış halaylarında buluşacağımıza olan inançla görev alacak tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.
“Yaşasın barış,yaşasın özgürlük mücadelesi.”

Avrupa Konseyi’nden Tiny Kox: Mücadeleniz onur verici

Fotoğraf: Altan Sancar

Mesajın ardından kongrede Avrupa temsilcileri konuşma yaptı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Sol Grup Başkanı Tiny Kox, “Bu toplantıda kendimi o kadar evimde hissediyorum ki, anlatamam” dedi.

“Benim için ve Avrupa solunda mücadele eden arkadaşlarım için sizin mücadeleniz onur verici” diyen Kox, “Sizin mücadeleniz bizim mücadelemizdir. Üzerinizdeki baskılar ne kadar ağır olursa olsun asla geri adım atmayacağınızı, geri döndüğümde Avrupa’da anlatacağım” diye devam etti.

Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğunu hatırlatan Kox, iktidara seslenerek “Tüm siyasi tutsakları derhal serbest bırakın” çağrısı yaptı.

Leyla Halid: Her türlü baskıya karşı sizlerle dayanışmaya devam edeceğiz

Fotoğraf: Altan Sancar

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Merkez Komitesi üyesi Leyla Halid ise yaptığı konuşmada Filistin’in işgaline dikkat çekti, dayanışma ve mücadele mesajları verdi:

“Hayatımdaki en heyecanlı anı yaşıyorum. Halklarınız partinizi kucaklamış ve yükselterek götürüyor. Taban ve yönetim olarak yanyana olmanız büyük bir meseledir.
“Siyonizm ve ABD işgal güçleri tarafından işgal edilmiş Filistin’in halkından sizlere selam getirdim. Filistin Zindanları’nda esir olan yoldaşlardan, cezaevlerinde direnmekte olan yoldaşlarınıza selam getirdim. Ahmed Saadet yoldaşımızdan Demirtaş’a, Yüksekdağ’a, Kışanak’a selam getirdim. İsrail zindanlarında yatmakta olan FHKC Halide Cerrar yoldaşımızdan İmralı’da yatmakta olan Öcalan’a selamlar getirdim.
“Bizler hep beraber emperyalizme, siyonizme ve gericiliğe karşı mücadele vermekteyiz. Dünyanın polisliğini yapmakta olan Trump Filistin’e yönelik olarak yüzyılın anlaşması diye bir anlaşma sundu ve bunu terörist Netenyahu ile anlaşarak sundu.
“Bunların topraklarımızı nasıl işgal ettiklerini biliyoruz. Bu proje Filistin Davası’nın tasfiyesi projesidir. Trump ve Netenyahu’ya sesleniyoruz: ‘Yüzyılın anlaşması hayata geçirilmeyecektir!’
“Bizler dünyanın her yerinde dayanışma ile bu anlaşmaları yırtıp atacağız. Uluslararası devletlerin saldırısı altındayız. Çocuklarımız orada öldürülüyor. Suriye halkları Erdoğan’a karşı başarısını elde edecektir.
“Filistin halkı adına sizlere söz veriyoruz; her türlü baskı ve şiddete karşı sizlerle olmaya ve dayanışmaya devam edeceğiz. Yaşasın Filistin, yaşasın Kürdistan.”

Rojava’dan mesaj: Dört parça Kürtlerin gözü Kuzey’de

Kongrede Kuzey Suriye Özerk Yönetimi’nin mesajı da paylaşıldı. Mesajı HDP Milletvekili Dersim Dağ okudu.

Mesajda, “Ortadoğu tarihi dönemden geçiyor. Dört parça Kürtlerin gözü HDP’de ve Kuzey Kürdistan’da. Özerk yönetim olarak başarılar diliyoruz” denildi.

Sancar: Biz barış için varız

Fotoğraf: Marta Sömek

HDP’nin yeni eş genel başkanı adayı olan Mithat Sancar, “Baskılara aldırmadan, engelli aşarak geldiniz” diyerek salondakileri selamladı ve ‘HDP umudun partisidir’ mesajı verdi.

Konuşmasında birliktelik mesajı da veren Sancar, tüm demokrasi güçlerine çağrıda bulundu:

“Şimdi inşa zamanıdır. Direnerek kazandık, şimdi inşa edeceğiz. Bunun temeline demokrasiyi, özgürlüğü ve barışı koyacağız. İnşa etmek için artık zaman gelmiştir. Direnerek bizlere bu mirası getirenler bu görevi bizlere veriyorlar. HDP şimdi inşa yolundadır ve bunu başaracaktır.
“Bizim irademizden, inancımızdan ve gücümüzden şüphemiz yoktur. Bizsiz bunların olmasının imkanı da yoktur. Güzellik de mutluluk da barış da huzur da bizsiz olmaz, ama sadece bizimle de olmaz. Elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu kadar gaddar bir iktidar varken şimdi el ele tutuşmak ve güçleri çoğaltma zamanıdır.
“Son yıllarda büyük yaralar açıldı. Toplumun her kesimi yaralandı. KHK zulmü ile insanlar işinden edildi, kayyumlar ile halkın iradesi gasp edildi. Cezaevleri doldu işkenceler yapıldı, insan kaçırıldı ve katledildi. Gelin haksızlıkları giderecek bir yol planı üzerinde beraber çalışalım. Bu çağrımızı herkese yapıyoruz. Gelin bu yolu birlikte örelim. Yaraları tamir etmekte uzlaşalım. Sonra talanı bitirme konusunda yola çıkalım. Halkın malını halkın kılacak yola gireceğimizi birlikte ilan edelim. Bu talanı durdurmak bizim öncelikli görevimiz olmalıdır.
“Sonra yalanı bitirelim. Sabahtan akşama iktidar ve medyası yalan söylüyor. Bu toplum bu yalanların kuşatması altında hedef alamaz oldu. Gelin yalanı bitirelim ve hakikatin önünü açalım.
“Ve gelin kanı durduralım. Çünkü talan iktidarları da yalan iktidarları da kandan beslenir. Şimdi kanı durdurma ve büyük barışı kurma zamanıdır. HDP olarak yaptığımızı yapmaya devam edeceğimizi ilan ediyoruz. Biz barış için varız.
“Barış yoluna herkesi katkı sunmaya çağırıyoruz. Ayrıca İmralı’nın kapılarını açın ki barışın yolu sonuna kadar açılsın. Barış isteyen herkes inansın ki Öcalan mutlaka ama mutlaka en önemli rolü üstelenecektir. Bu nedenle diyoruz ki tecrit bu ülkenin barışının meselesidir, sadece bizim meselemiz değildir.
“Biz bu çağrıyı fikrinin herhangi bir yerinde adalet, barış ve huzur taşıyan herkese yapıyoruz. Başta muhalefete yapıyoruz. Ancak sadece muhalefet değil, ama bu toplumun ne kadarını katabiliyorsak onlaradır. Çağrımız bütün iyi insanlaradır. Her gün eziyet gören bütün insanlaradır. Barış olmadan huzur olmaz, barış olmadan demokrasi olmaz.
“Gelin ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ ile yürüyelim. Derseniz ki yeni mutabakat yapalım onu da yapalım. Ama Şam’da, Ankara’da, Diyarbakır’da, Kamişlo’da yapalım. Güvenlik istiyorsanız bunu size Patriot veya S-400’ler sağlamaz. Güvenlik halkların nasıl yaşayacağına karar verme hakkına saygı duymaktadır.”

Babacan’dan kongreye mesaj

Fotoğraf: flickr

Öte yandan kongrede AKP’den ayrıldıktan sonra yeni parti kurma çalışmalarını yürüten eski bakan Ali Babacan’ın gönderdiği mesaj da paylaşıldı.

Babacan’ın mesajı şöyle: “Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sezai Temelli, Halkların Demokratik Partisi’nin 4. Olağan Büyük Kongresine davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesileyle selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum.”

Parti Meclisi ve eş genel başkanlar belirlendi

Konuşmaların ardından geçilen oylamada Parti Meclisi ile eş genel başkanlar belirlendi.

HDP’nin yeni dönem Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaşı Kurulu’nun yedek ve asil üyeleri şöyle:

Partinin yeni eş genel başkanları ise Buldan ile Sancar oldu.

İki isim 836 geçerli oyun tamamı ile HDP’nin eş genel başkanı seçildi. İki oy da geçersiz sayıldı.

Fotoğraf: HDP

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Corona virüsü nedeniyle İran'la sınır kapıları kapatıldı
Sonraki Haber
Isparta'da iş cinayeti