Ana SayfaGüncelHDP’den Osman Kavala açıklaması

HDP’den Osman Kavala açıklaması

HABER MERKEZİ – Osman Kavala’nın yeniden gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan HDP, “bu karar, tüm demokrasi ve barış güçlerinin birlikte mücadele etme isteğini ve kararlılığını pekiştirmektedir” dedi ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Gezi Davası’nda tahliyesine karar verilmesinin ardından hakkında çıkarılan gözaltı kararı sonrası Silivri Cezaevi’nden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Osman Kavala’nın bugün savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.

Kavala’nın yeniden gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Kavala’nın 2 yılı aşkın bir süre boyunca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararına rağmen, cezaevinde tutulduktan sonra beraat ettiğini hatırlattı.

Başaran, “Tahliye edilmesi gerekirken, her ihtimale karşı yedekte bekletilen ve numarası dahi belli olmayan bir soruşturma nedeniyle tekrar gözaltına alındı” dediği Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Yine AİHM kararına rağmen cezaevinde tutulmaya devam edilen Selahattin Demirtaş’ı hatırlatan Başaran, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Bizler Türkiye’deki hukuk sistemini ortadan kaldıran bu nefret dolu yargı mühendisliğini, düşman hukuku uygulamasını, Selahattin Demirtaş hakkında tahliye kararı verilmesine rağmen kararın icrasını geciktirip, yeniden bir soruşturma dosyasıyla suç uydurularak tutuklama kararı verilmesinden biliyoruz.
“Türkiye’de Kürtlere ve tüm muhaliflere karşı çılgınca kin güden, intikam peşinde koşan bu iktidarın hukuksuzluklarının sonu yoktur. Bu iktidar kamusal ve demokratik meşruiyetini tamamen yitirmiştir. Yargıyı kendilerine bağlayarak ve çeşitli komplolarla siyasetçileri rehin alarak ayakta tutmaya çalıştıkları düzenleri parça parça dökülmektedir. Adaletin içini boşaltanları insanlık affetmeyecektir.
“Osman Kavala hakkında alınan bu karar, tüm demokrasi ve barış güçlerinin birlikte mücadele etme isteğini ve kararlılığını pekiştirmektedir. Tüm siyasi rehinelerin özgürlüklerine kavuşması için direnmeye devam edeceğiz. Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır.”

Ne oldu?

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.

Osman Kavala, Gezi Davası’nda 840 gün boyunca tutuklu olarak yargılandı.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” de dahil olmak üzere tüm suçlamalardan beraat etti, tahliyesine karar verildi.

Ancak bu kararın üzerinden sadece birkaç saat geçmesinin ardından Osman Kavala, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında “anayasal düzeni bozmaya teşebbüs” suçlamasıyla Silivri Cezaevi’nde gözaltına alındı.

Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 10 Aralık 2019’da Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vermişti.

1’e karşı 6 oyla alınan kararda mahkeme, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına da hükmetmişti.


Osman Kavala’nın gözaltına alınmasına dünyadan tepkiler

Gezi Davası’nda karar: Tüm sanıklara beraat, Kavala’ya tahliye

Tahliyesi beklenirken: Osman Kavala yeniden gözaltında




Önceki Haber
Bir intihar daha: Bankalara borcunu ödeyemeyen Halit Yılmaz yaşamına son verdi
Sonraki Haber
Şule İdil Dere Davası: Üç sanığın avukatı dosyadan çekildi