Ana SayfaGüncelHDP’li belediyelerin gönderdiği yardım malzemeleri Başkale’ye sokulmadı

HDP’li belediyelerin gönderdiği yardım malzemeleri Başkale’ye sokulmadı

HABER MERKEZİ – HDP’li belediyelerin depremde zarar gören Van Başkale’nin 4 mahallesine ulaştırmak istediği yardımlar engellendi.

İran’ın Khoy kentinde önceki gün meydana gelen depremde büyük zarar gören Van’ın Başkale ilçesine bağlı 4 mahalleye ulaştırılmak istenen yardımlar jandarma ve polis tarafından ilçeye sokulmadı.

5.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Başkale’de dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) yöneticilerin bulunduğu heyet, Albayrak Jandarma Karakolu’nun bulunduğu noktada durduruldu.

Jandarma ve polis, kuru gıda, çocuk bezi ve branda yüklü HDP’li belediyelere ait 4 kamyonun geçişine izin vermedi.

Heyette yer alan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Halkımızın yaralarını sarmak amacıyla götürdüğümüz yardımlar hukuksuz bir şekilde engellendi” dedi.

Jandarma ve polis, yardımın AFAD koordinasyonuyla yapıldığını, mevcut malzemenin koordinasyona teslim edilmeden mahallelere giriş izni verilmeyeceğini belirtti.

Bunun üzerine heyet, yardım malzemelerini AFAD’a teslim etmeyeceklerini söyleyerek, kamyonları Van’a tekrar geri gönderme kararı aldı. Heyet ise deprem bölgesine hareket etti.

Bunun öncesinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan HDP’li Sarısaç, AKP’li bakanların devletin tüm imkanlarıyla deprem bölgesine giderek ‘gövde gösterisi’ yaptığını belirtti, “Ama sahadan aldığımız bilgiye göre halen o insanlar çadırsız, halen açıkta kalıyorlar. Bu yardım engellenmesini sadece HDP’ye yapılmış olarak algılanmamalı” dedi.

“HDP siyasi haklarından mahrum ediliyor ama burada yaşayan, her gün felaketlerle yüz yüze kalan Kürt halkının mağdur edilmek istenmesidir. Bu uygulamalarını HDP üzerinden meşrulaştırabilirler ama bu durumu asla halklarımıza anlatamazlar.
“Biz bu baskılara asla kabul etmiyor, yardımlarımızı AFAD’a ve valiliklere teslim etmeyeceğiz. Burada kriz merkeziyle sadece algıları yönetebilirler. Halkımıza gerekirse hepimiz bu eşyaları tek tek taşıyarak onlara ulaştıracağız.”

Daha önce de Elazığ depreminin ardından kent halkıyla dayanışmak amacıyla HDP yönetimindeki belediyelerin gönderdiği yardımlar engellenmişti.


Karınca, MA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hüsnü Mübarek hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Yargıtay'dan Aysel Tuğluk'a verilen hapis cezasına onay