Ana SayfaGüncelHDP’li vekiller farklı dillerde tek taleple seslendi

HDP’li vekiller farklı dillerde tek taleple seslendi

HABER MERKEZİ – HDP milletvekilleri 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Süryanice önergeler verdi, yaptıkları basın açıklamasıyla Türkiye’de yaşayan tüm dillerin anayasal güvence altına alınmasını istedi. Partinin Merkez Yürütme Kurulu da anadili hakkının en temel ve meşru insan hakkı olduğunu vurguladı.

21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde TBMM’ye Arapça, Kürtçe (Kurmancî, Zazakî), Türkçe ve Süryanice önergeler veren HDP milletvekilleri, Meclis’te basın toplantısı da düzenledi.

Toplantıya vekiller Dersim Dağ, Meral Danış Beştaş, Tülay Hatimoğulları, Serpil Kemalbay, Kemal Bülbül,  Zeynel Özen, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Garo Paylan, Mehmet Rüştü Tiryaki, Kemal Peköz, Mahmut Toğrul katıldı.

Milletvekilleri farklı dillerde yazılan “Dil yaşamdır” dövizlerini taşıdı.

Burada konuşan Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Türkiye’de yaşayan farklı dillerin asimilasyon politikalarının kıskancında olduğunu belirterek, “Farklılıklarımız her geçen gün yok oluyor” dedi.

Dağ, Türkiye’de konuşulan bazı dillerin yok olurken bazılarının yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

Türkçe dışında diğer dillerin kamuda, eğitim alanında ve hatta sokaklarda kullanımına izin verilmediğini vurgulayan Dağ, dillerin Anayasal güvence altına alınması gerektiğini ifade etti.

“Türkiye’de farklı diller devletin aygıtları ile yok edilmeye çalışılmaktadır. 20 milyona yakın yurttaşın anadili olan Kürtçe üzerindeki baskılar her dönem artarak devam etmiştir. Kürtçe sistematik baskıya rağmen varlığını sürdürmeye devam ettirmektedir.
“2016 yılında KHK’ler ile Türkiye’de Kürtçe yayın yapan gazeteler ve kuruluşlar kapatıldı. Çok dilli kamu hizmetine son verilmiştir.
“Kürtçe ve diğer diller üzerine kurulan baskılar devletin tekçi anlayışının yansıtmaktadır. Bu tekçi anlayışa son verilmeli ve Türkiye yaşayan tüm diller anayasal güvence altına alınmalıdır.”

“Anadili hakkı en temel ve meşru insan hakkıdır”

Öte yandan HDP Merkez Yürütme Kurulu da “Anadili hakkı en temel ve meşru insan hakkıdır!” başlıklı yazılı bir açıklama yayınladı.

21 Şubat’ın anlam ve önemine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de yok olmuş veya yok olma tehlikesi altında bulunan 18 dil olduğunun hatırlatıldı.

Açıklamada, yüzyılın başından itibaren uygulanan sistematik dil ve kültürkırım politikalarının bugün AKP-MHP iktidarı tarafından sürdürüldüğü ifade edildi.

“21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde, yasakçı ve asimilasyoncu politikalara karşı inatla dillerini savunan, geliştiren ve anadilini bir direniş alanına çeviren bütün insanları selamlıyoruz” denilen açıklama şöyle noktalandı:

“Bütün kimliklerin ve dillerin eşit bir şekilde bir arada yaşamasını sağlayacak olan kalıcı, adil ve onurlu bir yaşamı var etmek, siyasi varlığımızın bir gerekçesi ve tarihe, halklarımıza karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir. Bu vesileyle dünya halklarının Anadili Günü’nü kutluyor, herkesi anadiline sahip çıkmaya ve farklı anadillerine saygı duymaya davet ediyoruz.”

Anadili Günü: Türkiye’de üç dil yok oldu, 15’i tehlike altında

Anadili Günü: Karınca’dan çeşitli dillerde dünya sineması seçkisi




Önceki Haber
70 yaşındaki tutuklu Elif Kısa hastaneye kaldırıldı
Sonraki Haber
İntiharlara Kadıköy'de isyan, polisten müdahale