Ana SayfaDünyaHindistan’da regl olan kadınlara cinsel şiddet: Soyunmaya zorlandılar

Hindistan’da regl olan kadınlara cinsel şiddet: Soyunmaya zorlandılar

HABER MERKEZİ – Hindistan’da kadınlar regl oldukları andan itibaren ayrımcı uygulamalara maruz bırakılıyor. Son olarak bir yurtta kalan 68 lise öğrencisi, yurt müdürü tarafından zorla tuvalete götürülerek regl olmadıklarını kanıtlamak için iç çamaşırlarına kadar soyunmaya zorlandıklarını söyleyerek şikayette bulundu.

Hindistan’da kadınlar regl olduklarında bir dizi cinsiyetçi uygulamaya maruz bırakılıyor.

Özellikle genç kadınlar bu dönemde yemek yenirken diğer herkesten uzakta oturmaları, kendi tabaklarını yıkamaları ve sınıfta en arka sıraya geçmeleri konusunda baskıya uğruyor.

Regl olan kadınlar sık sık sosyal ve dini törenlerden dışlanıyor, tapınaklara, mutfaklara girişleri yasaklanıyor.

Bu ayrımcı uygulamalara son olarak Gucarat eyaletindeki Bhuj kentinde bulunan,  muhafazakar bir Hindu grubu olan Swaminarayan tarikatına ait Shree Sahajanand Kız Enstitüsü’nün yurdunda rastlandı.

BBC’den Geeta Pandey’in haberine göre kadınlar, geçtiğimiz hafta kaldıkları yurttan bir görevlinin okulun müdürüne, bazı öğrencilerin regl olan kadınların uymaya zorlandıkları kuralları ihlal ettiği yolunda şikayette bulunduğunu anlattı.

Öğrencilerden biri yurtta bir liste tutulduğunu ve kadınların regl olduklarında bu listeye isimlerini yazmalarının istendiğini, böylece regl olanların yöneticiler tarafından takip edilebildiğini söyledi.

Fakat son iki aydır hiçbir öğrenci gidip bu listeye adını yazdırmayınca yurttan okula, regl olan öğrencilerin mutfağa, tapınağa girip çıktığı ve diğer öğrencilerin arasına karıştığına ilişkin şikayet gitti.

Kadınlardan şikayet

Bunun üzerine yurtta kalan 68 lise öğrencisi kadın, tuvalete götürüldü ve yurt görevlisi ile okul müdürü tarafından tek tek regl olmadıklarını kanıtlamak için külotlarını çıkarmaya zorlandı.

Maruz bırakıldıkları cinsel şiddeti “çok yaralayıcı” olarak tanımlayan kadınlar, yaşadıklarının kendilerinde travma yarattığını, bir nevi psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını ifade etti.

13 Şubat günü bir grup öğrenci okul önünde protesto düzenleyerek, okulun kendilerini aşağılayan yetkililer hakkında işlem yapmasını istedi.

Ayrıca kadınlar, kendilerini kötü muameleye maruz bırakan görevliler hakkında şikayette bulundu.

Rektör yardımcısından öğrencilere suçlama

Okulun mütevelli heyetinden Pravin Pindoria, olayı “talihsiz” diye niteleyerek, soruşturma açıldığını ve suçlu bulunanlara karşı gereken adımların atılacağını söyledi.

Lisenin bağlı olduğu üniversitenin rektör yardımcısı Darshana Dholakia ise öğrencileri suçladı. Dholakia, öğrencilerin kuralları çiğnediklerini ve bazılarının özür dilediğini ifade etti.

Bazı öğrenciler okulun kendilerine bu konuyu uzatmamaları için baskı yaptığını belirtti.

Konuya dair açıklama yapan Gucarat Eyaleti Kadın Komisyonu da “utanç verici” diye nitelediği bu olayın incelenmesini istedi ve öğrencilere korkmadan gelip yaşadıklarını anlatmaları için çağrı yaptı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gezi Davası'nda beraat kararının ardından: 'Beraber direnenler kazandı'
Sonraki Haber
Anadilinde eğitim talep eden 90 kişiye 5’er ay hapis cezası