Ana SayfaGüncelHRW’den kayyum eleştirisi: Seçimler fiilen iptal edildi

HRW’den kayyum eleştirisi: Seçimler fiilen iptal edildi

HABER MERKEZİ – 32 HDP’li belediyeye kayyum atandığını hatırlatan İnsan Haklarını İzleme Örgütü, Kürt illerinde seçimlerin fiilen iptal edilmiş olduğuna dikkat çekti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak tutuklanması ve yerlerine kayyum atanmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, iktidarın, belediye eşbaşkanlarını görevlerinden alarak ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerdeki belediye meclislerinin çalışmasını engelleyerek, muhalefet partisi HDP’ye yönelik saldırıların yoğunlaştırıldığı belirtildi.

23 belediye eşbaşkanının ‘Terörle Mücadele Yasası’ kapsamında tutuklandığı, bunlardan birinin de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı olduğu belirtilen HRW açıklamasında, Mızraklı’nın yargılandığı davanın ikinci duruşmasının 10 Şubat’ta görüleceği hatırlatıldı.

“Fiilen etkisiz hale getirdiler”

Açıklamada, Kürt illerinde belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ve belediye meclislerinin işlevsizleştirilmesiyle birlikte 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin sonuçlarının da fiilen iptal edilmiş olduğu belirtildi.

“Belediye başkanlarına karşı ilk adımlar, Ağustos ayında, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki en büyük üç kentin önde gelen HDP’li belediye başkanlarının görevden alınmalarıyla atıldı.
“32 HDP’li belediye başkanı görevlerinden alındı ve yerlerine ilçelerde kaymakamlar illerde valiler, Ankara tarafından ‘kayyım’ olarak atandı. Kayyımlar, atanmalarının ardından, belediye meclislerini toplamayarak, bu meclislerin yerel yönetimlerdeki rollerini fiilen etkisiz hale getirdiler.”

Bu durumun, Kürt illerindeki seçmenler için, yerel demokrasinin ikinci kez askıya alınışı anlamına geldiği belirtilen açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“Daha önce, Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal altında, Erdoğan hükümeti Belediye kanununda bir değişiklik yapmış ve 2014 yerel seçimlerini kazanarak göreve gelmiş 94 HDP’li belediyenin başkanlarını ve meclislerini görevden alarak, bunların yönetimine doğrudan el koymuştu.”

“1.8 milyon seçmenin seçme ve seçilme haklarını çiğniyorlar”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson da “Yerel Kürt politikacıları, suç sayılabilecek faaliyetlerin varlığını gösteren ikna edici deliller olmaksızın, sanki silahlı militanlarmış gibi görevden almak, tutuklamak ve yargılamak, anlaşıldığı kadarıyla, Türkiye Hükümeti’nin siyasal muhalefeti ortadan kaldırmak için tercih ettiği yöntem haline gelmiş durumda” açıklamasında bulundu.

Williamson, “Meşru herhangi bir terörle mücadele çabasıyla bağlantılı olmayan bu davalar, belediye başkanlarının ve onlara oy vermiş 1.8 milyon seçmenin seçme ve seçilme haklarını çiğniyorlar” dedi.

Williamson açıklamasında bir de çağrıda bulundu:

“Türkiye, Terörle Mücadele Yasası kapsamına giren suç isnatlarını siyasi saiklerle, siyasi muhalifleri tutuklamak ve yargılamak amacıyla kullanmaya son vermelidir.
“Meclis, belediye kanununda OHAL döneminde yapılan ve belediye başkanlarının keyfi olarak görevden alınarak tutuklanmalarını haklı göstermek için kullanılan değişiklileri yürürlükten kaldırmalıdır.”

Belediyelere kayyum

31 Mart 2019 seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmıştı.

Bu atamalar çoğunlukla eşbaşkanların gözaltına alınmasının ardından yaşanmıştı.

Bu kayyumları diğer il ve ilçeler takip ederken, şu ana kadarki ‘kayyum kronolojisi’ şöyle:

  • 17 Eylül’de Diyarbakır’ın Kulp ilçesi
  • 18 Eylül’de Erzurum’un Karıyazı ilçesi
  • 18 Ekim’de Hakkari ve Yüksekova ilçesi ile Mardin’in Nusaybin ilçesi
  • 22 Ekim’de Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş ilçeleri
  • 29 Ekim’de Şırnak’ın Cizre ilçesi
  • 2 Kasım’da Van’ın Saray ilçesi
  • 4 Kasım’da Mardin’in Kızıltepe ilçesi
  • 9 Kasım’da Van’ın İpekyolu ilçesi
  • 13 Kasım’da Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro ile Şırnak’ın İdil ilçeleri ve Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi
  • 16 Kasım’da Mardin’in Savur, Mazıdağ ve Derik ile Urfa’nın Suruç ilçeleri
  • 7 Aralık’ta Batman’ın Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesi ile Van’ın Özalp, Muradiye ve Başkale ilçeleri
  • 18 Aralık’ta Muş’un Varto ve Bulanık ilçeleri ile Erentepe beldesi
  • 21 Aralık Diyarbakır’ın Sur ilçesi

Böylece bugüne dek HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 32 belediyesine kayyum atanmış durumda.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pegasus eğitmen pilot Bahadır Altan'ı işten çıkardı
Sonraki Haber
İstanbul'da toplu ulaşıma zam