Ana SayfaDünyaİdlib çıkmazı: Ankara, Moskova ve Şam’dan yeni açıklamalar

İdlib çıkmazı: Ankara, Moskova ve Şam’dan yeni açıklamalar

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye hükümet güçlerinin bir ay içinde geri çekilmemesi halinde adım atacakları tehdidine rağmen bu güçlerin İdlib’de ilerleyişi sürüyor. Şam yönetimi “ilerleyişiyle birlikte Erdoğan’ın Suriye projesinin çöktüğünü” söylerken, Ankara ve Moskova’dan yeni açıklamalar var.

İdlib’de Suriye hükümet güçlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik saldırısı ile başlayan ve ardından kısa süreli çatışmaya dönüşen kriz sürüyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı açıklamada saldırısına ilişkin “Türkiye açısından Suriye’de yeni bir dönemin miladıdır” demişti.

Suriye hükümetiyle 1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı’nın “Türkiye’ye gerektiğinde Suriye topraklarında operasyon yürütme hakkını tanıyor” ifadelerini kullan Erdoğan ayrıca, Şam yönetimine yönelik bir de tehditte bulunmuştu: “Rejim Şubat ayı içinde çekilmezse gereği yapılacak.”

Şam yönetimi ise Adana Mutabakatı’nın Suriye ile koordinasyon gerektirdiğini belirterek Erdoğan’ı “yalancılıkla” suçladı.

Erdoğan’ın açıklamalarına yanıt veren Şam yönetimi, “Türk rejiminin Başkanı’nın Suriye’deki faaliyetleri ile ilgili yalan söylemeye ve yanlış yönlendirmeye devam etmekteki ısrarından derin üzüntü duymaktayız. Erdoğan’ın Adana Mutabakatı ile ilgili açıklamaları, Astana ya da Soçi mutabakatları olsun, herhangi bir anlaşma ya da yükümlülüğe saygı göstermediğini bir kez daha göstermektedir” dedi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya konuşan ve adı verilmeyen Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Mutabakatın getirdiği yükümlülükler uyarınca Erdoğan tek taraflı faaliyetlerde bulunamaz” diye konuştu.

Ayrıca yetkili, “Suriye Arap Ordusu’nun ilerleyişiyle birlikte Erdoğan’ın Suriye projesinin de çöktüğünü” sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu: Rusya’dan bir heyet bekliyoruz

İdlib’deki krize ilişkin yeni bir açıklama da Ankara’dan geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesine değinerek, “Tüm sorunlar konuşuldu. Birlikte çalışma konusunda karar çıktı. Rusya’dan bir heyet bekliyoruz” dedi.

“Biz Türkiye olarak Rusya’yla neden çatışalım?” diye soran Çavuşoğlu, “Bizim askerimize saldıran kimdir? Rejimdir. Gözlem noktalarımızı taciz eden kim? Rejim. Sabrımızın bir sınırı vardı. 8 şehidimiz olduktan sonra karşılığını verdik. Ama rejim saldırganlığına devam ederse biz burada durmayız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin sorumluluk alanındaki saldırılar sürüyor”

Konuya ilişkin Moskova cephesinden ise iki ayrı açıklama gelirken, yaşananlardan Türkiye’nin sorumluluk alanındaki gruplar sorumlu tutuldu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ocak ayının son iki haftasında binden fazla saldırı düzenlediği kaydedildi.

Dışişleri’nden sonra Kremlin’den de bir açıklama geldi.

Açıklamada, “İdlib’de Türkiye’nin sorumluluk alanındaki militanlar Suriye hükümet güçlerini ve Rus askeri altyapısını hedef almaya devam ediyor” denildi.

Kremlin, Putin ile Erdoğan arasında son yapılan görüşmede, “İki liderin İdlib konusunda kendi farklı endişeleri olduğunun görüldüğü” yorumu yaptı.

Açıklamada, İdlib’deki durumu yatıştırmak için yeni bir Erdoğan-Putin görüşmesinin mümkün olduğu da belirtildi.

Rusya destekli Suriye ordusunun, Türkiye’nin 12 gözlem noktasının bulunduğu İdlib vilayetindeki ilerleyişi devam ederken, TSK tarafından İdlib’e gönderilen takviye askerlere yönelik topçu ateşi yapılmıştı.

Suriye hükümet güçlerinin bu saldırısında yedi asker ve bir sivil personel hayatını kaybetmişti.

Türkiye buna karşılık verirken, Rusya “endişelerini” dile getirmişti.

Ancak Rusya destekli Suriye ordusu, Türkiye’ye rağmen İdlib’de ilerlemeye devam ediyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye’nin kuzeybatısında yer alan Serakib kentinin Suriye ordusu tarafından kontrol altına alındığını duyurdu.

Ayrıca bölgedeki Türkiye’ye ait gözlem noktalarının da kuşatma altına alındığı ileri sürüldü.


Karınca, DW Türkçe, Euronews, Mezopotamya Ajansı

Erdoğan: Öfkeyle kalkan zararla oturur, Rusya’yla çatışmaya gerek yok

CHP bildiğiniz gibi: İdlib için çözüm(süzlük) önerileri

Kılıçdaroğlu’ndan İdlib’e dair beş maddelik öneri

“İktidar, ABD ve Rusya’nın kapısını çalarak ayakta kalmaya çalışıyor”

İdlib çıkmazı: BM’den açıklama, Ankara’dan Moskova’ya mesaj


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Redhack Davası: "Suçlamanın 5N+1K’sı eksik"
Sonraki Haber
Helin Şen'i öldüren polis duruşmaya katılmadı, tutuklanması talebi reddedildi