Ana SayfaDünyaİdlib çıkmazı: BM’den açıklama, Ankara’dan Moskova’ya mesaj

İdlib çıkmazı: BM’den açıklama, Ankara’dan Moskova’ya mesaj

HABER MERKEZİ – Suriye ordusuna bağlı güçlerin İdlib’deki TSK unsurlarını topçu ateşiyle vurarak beş askeri öldürmesi sonrası bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler, “Ankara ile Şam arasında yaşanan gerginlikten endişe duyduğunu” bildirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise İdlib konusunda “Rusya’ya önemli görev düştüğünü” söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin Türkiye sınırı yakınlarındaki İdlib vilayetinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye ordusu arasında yaşanan çatışmadan endişe duyduğunu açıkladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, “Bu gerginlik bir kez daha Suriye’de devam eden çatışmaların hem bölgesel hem de uluslararası barış için tehdit oluşturduğunun altını çizdi” dedi.

Dujarric ayrıca, Suriye’de Beşar Esad yönetiminin gerginliği azaltma bölgesi içerisinde düzenlediği operasyon sonucu oluşan sivil can kaybından ve sivillerin evlerini terk etmek zorunda kalmasından derin endişe duyduklarını söyledi.

Sözcü Dujarric, Birleşmiş Milletler’in tüm taraflara açıkça ve özel olarak gerginliğin düşülmesi gerektiği mesajını ilettiğini söyledi.

Çavuşoğlu: Rusya’ya önemli görev düşüyor

İdlib’de gelinen son noktaya ilişkin bir açıklama da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

“Son günlerde İdlib’de ciddi gerginlik oldu. Dün de 8 şehidimiz var. Rejimin saldırganlığı, arsızlığı artıyor” diyen Çavuşoğlu, Moskova’yla iletişim halinde olduklarını belirtti.

Çavuşoğlu, “Rusya ile bunu durdurmak için çaba sarf ediyoruz. Rusya’ya önemli görev düşüyor” diye belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştüğünü söyleyen Çavuşoğlu, “Bir an önce kalıcı ateşkes sağlamak ve kalıcı siyasi çözüm istiyoruz. Bize yönelik saldırıları tolere etmemiz mümkün değil. Karşılığını verdik, bundan sonra da vereceğiz” diye konuştu.

Çavuşoğlu ayrıca, “Rusya’yla diyaloğumuzun amacı sükuneti sağlamak ancak rejimin dizginlenmesi gerekiyor. Astana ve Soçi süreçleri tamamen ortadan kalkmadı ama yara almaya başladı. Rusya’nın ‘Rejimi tam kontrol edemiyoruz’ bahanelerini doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ne oldu?

Rusya destekli Suriye ordusunun, Türkiye’nin 12 gözlem noktasının bulunduğu İdlib kentindeki ilerleyişi devam ediyor.

Türkiye’nin takviye birliklerini İdlib’e taşıyan konvoyuna dün sabah saatlerinde Suriye ordusundan topçu ateşi açılmıştı.

Saldırıda beşi asker olmak üzere sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırı üzerine hareket geçen TSK, 54 hedefi ateş altına aldığını duyurmuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 76 Suriye askerinin öldürüldüğünü öne sürmüştü.


İdlib çıkmazı: Neler oluyor, Ankara ve Moskova ne diyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Muğla'da Asiye Erdem kaldığı apartta ölü bulundu
Sonraki Haber
Kürt siyasetinde “olmak ya da olmamak”