Ana SayfaGüncelİdlib çıkmazı: Neler oluyor, Ankara ve Moskova ne diyor?

İdlib çıkmazı: Neler oluyor, Ankara ve Moskova ne diyor?

HABER MERKEZİ – Suriye ordusuna bağlı güçlerin İdlib’deki TSK unsurlarını topçu ateşiyle vurarak beş askeri öldürmesi sonrası bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şam yönetimine karşı harekete geçtiklerini belirterek Rusya’ya seslendi: “Önümüzü kesmeyin.” Rusya’dan gelen açıklamada ise “Türkiye bize haber vermediği için saldırıya uğradı” denildi ancak Ankara bu açıklamayı yalanladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi, beş askerin yaşamını yitirdiği İdlib konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin saldırılara karşı misliyle cevap verdiğini söyleyen Erdoğan, “Alçak saldırıyla bizi sınayanlar hata yaptığını anlayacak” dedi.

Operasyonun devam ettiğini aktaran Erdoğan, Şam yönetimine ait hedeflerin vurulduğunu ifade ederek, “30-35 kişinin etkisiz hale getirildiğini” kaydetti.

Rusya’ya da seslenen Erdoğan, “Burada muhatabımız siz değilsiniz. Bizim önümüzü kesme gibi bir durum söz konusu olmasın. Hesabını sormaya devam edeceğiz” dedi.

“Rejim unsurları artık hedef”

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da İdlib’de Suriye ordusunun ateş açması sonucu beş askerin hayatını kaybetmesine tepki göstererek, “Askerlerimizin kanı yerde kalmayacak, failler hesap verecektir” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Türkiye’nin Suriye’nin İdlib vilayetindeki gözlem noktaları çevresinde bulunan Suriye hükümetine bağlı unsurların artık ‘düşman’ olarak görüleceğini belirterek, bundan sonra bu unsurların Türkiye için hedef olacağını söyledi.

Çelik ayrıca “Suriye rejiminin Türk askerinin yerinin önceden koordine edilmesine rağmen saldırı gerçekleştirdiğini” ifade etti.

Rusya’dan açıklama

İdlib’deki saldırının ardından Rusya’dan ilk açıklama ise ordudan geldi.

Rusya ordusundan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin İdlib’deki operasyonları konusunda Rusya’yı uyarmaması nedeniyle ateş altında kaldığı” belirtildi.

Tass ajansının aktardığı açıklamada, “Türk birlikleri 2 Şubat’ı 3 Şubat’a bağlayan akşam saatlerinde Rusya tarafına bilgi vermeden İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde hareket etti” denildi.

Rusya’nın açıklamasına göre Türk askerleri, Suriye hükümet güçlerinin bu sırada ‘Serakib yerleşim biriminin batısındaki teröristlere’ düzenlediği saldırının hedefi oldu.

Rusya’nın açıklamasında, ‘Türkiye’nin Suriye hükümet güçlerine karşı hava saldırısı düzenlemediği’ ve Suriye askerlerine bir saldırı düzenlenmediğinin belirtilmesi de dikkat çekti.

Çelik’ten ikinci açıklama

Öte yandan Rusya ordusunun “Türkiye’nin İdlib’deki operasyonları konusunda Rusya’yı uyarmaması nedeniyle ateş altında kaldığı” açıklamasına AKP Sözcüsü Çelik’ten yalanlama geldi.

Çelik, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Rusya’ya bilgi verilmediği şeklindeki açıklama doğru değil. Türkiye Rusya’ya düzenli ve anlık bilgi vermektedir. Bu son olayda da bilgi verilmiştir. Bilgi verilmediğinin söylenmesi doğru değildir. Yürürlükteki mekanizmalar her zamanki gibi çalıştırılmıştır” dedi.

Kremlin: Gerekirse Putin-Erdoğan görüşmesi ayarlanabilir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da yaptığı açıklamada, “Terör örgütlerinin bu bölgede devam eden hareketliliği nedeniyle endişe duymaya devam ediyoruz. Rusya ve Türkiye orduları, İdlib’deki durum konusunda sürekli iletişim halinde” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İdlib’deki son gelişmeleri henüz konuşmadığını belirten Peskov, “Ancak liderlerin bunu gerekli görmesi halinde, görüşmenin en kısa sürede ayarlanabileceğine dair hiçbir şüphe yok” ifadesini kullandı.

Ne oldu?

Rusya destekli Suriye ordusunun, Türkiye’nin 12 gözlem noktasının bulunduğu İdlib kentindeki ilerleyişi devam ediyor.

Suriye ordusunun İdlib’in en büyük ilçesi Maarat el Numan’a girmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı ‘gözlem ve kontrol noktalarını tehlikeye atacak her türlü girişime karşılık verileceğini’ duyurmuştu.

Son olarak bakanlık gece saatlerinde Suriye ordusunun TSK’ye yönelik top atışında bulunduğunu, dört askerin yaşamını yitirdiğini, biri ağır dokuz askerin de yaralandığını bildirmişti.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada ise yaşamını yitirenlerin sayısının altıya yükseldiği belirtildi.

Açıklamada, beş asker ve bir sivilin hayatını kaybettiği ifade edildi.


İdlib’de beşi asker altı kişi yaşamını yitirdi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'780 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde'
Sonraki Haber
"İktidarın sokaktaki gözü, hafiyesi ve kelepçesi": Bekçiler