Ana SayfaDünyaİdlib saldırısı sonrası ne oldu, kim ne dedi?

İdlib saldırısı sonrası ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – İdlib’de 27 Şubat’ta TSK birliklerine dönük hava saldırısında 33 asker hayatını kaybetti. Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıkladı. Saldırı dünya gündemine otururken, NATO Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplandı. BM Güvenlik Konseyi de acil toplanma kararı aldı. Gelişmeleri ve kimi açıklamaları canlı sayfamızdan aktardık.

 


23:50 | HDP’den ‘ortak bildiri’ açıklaması

HDP, Meclis’te grubu bulunan partilerden AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin imzasını taşıyan ortak bildiriye imza atmama nedenine dair yazılı açıklama yaptı.

“Meclis’te 4 partinin ortak imzaladığı bildiriye imza atmadık, çünkü…” başlığıyla yayımlanan açıklama şöyle:

“Suriye’deki yanlış politikaların sahibi olan iktidar ittifakı ile hiçbir şey olmamış gibi İdlib felaketini birlikte kınamayı doğru bulmuyoruz. Hayatını kaybeden, İdlib topraklarına düşen her gencimiz için çok üzgünüz, onlara rahmet ve ailelerine, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Ama bunu bütün siyasi sorumluluğu taşıyanlarla beraber yapmayı uygun görmüyoruz.
“Meclis bütün taleplere rağmen olağanüstü toplanmıyor, olağan bir durumla karşı karşıyaymışız gibi davranılıyor; İdlib felaketini toplumun gözü önünde ve açıkça tartışmıyor; giderek ağırlaşan bedellerin hesabını sormaya yanaşmıyor; ama onun yerine partiler ortak kınama bildirisi yayınlıyor. Bu, samimiyetten tamamen uzak bir tutumdur.”

23:25 | MSB: Bir asker yaşamını yitirdi, iki asker yaralı

Fotoğraf: Associated Press

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’de TSK birliklerine dönük düzenlenen topçu saldırısında bir askerin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İki askerin de yaralandığı bildirilen saldırının Suriye ordusu tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, “Bölgede ateş altına alınan Rejim hedefleri vurulmaya devam edilmektedir” denildi.

Bu son can kaybı haberi dünkü hava saldırısının yaklaşık 24 saat sonrasında yaşandı.

Son 24 saatte 34 Türk askeri hayatını kaybetti.


23:15 | BM Genel Sekreteri: Gerginliğin tırmanmasında geri adım atın

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İdlib’de 33 Türk askerinin öldürülmesiyle tırmanan gerilimi, yaklaşık dokuz yıldır süren Suriye savaşının “en endişe verici anlarından” biri olarak nitelendirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre BM Güvenlik Konseyi’nin İdlib konulu acil oturum öncesi basına konuşan Guterres, “Derhal harekete geçilmezse, gerginliğin tırmanma riski her an artıyor ve her zaman olduğu gibi en büyük bedeli siviller ödüyor” dedi.

Sivillerin korunması yönündeki çağrısını yineleyen BM Genel Sekreteri, ilgili yetkililere “basit bir mesajı” olduğunu söyledi: “Gerginliğin tırmanmasında geri adım atın.”


23:00 | Meclis’teki 4 parti İdlib saldırısını ortak bildiriyle kınadı

TBMM’de grubu bulunan partilerden AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti, İdlib’de 33 askerin hayatını kaybettiği saldırıyı ortak bildiri ile kınadı.

bildiride, “Bu alçak ve menfur saldırıyı şiddet ve nefretle kınıyoruz” denildi.

Bildiride, saldırılara karşılık verme hakkı saklı kalmak kaydıyla bölgedeki soruna ilişkin “siyasi çözüm” vurgusu yapıldı.

“Askerlerimize yapılan saldırılara mukabele hakkımız mahfuz kalmak kaydıyla, bölgede yaşanan insani dramlara mani olmak için uluslararası hukukun desteklediği biçimde çözümün siyasi yöntemlerle olması gerektiğini ifade ediyoruz.”

Ortak bildiride ayrıca, “Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, bize emanet edilen demokratik temsil sorumluluğunu, parti politikalarına ilişkin farklılıklar saklı kalmak kaydıyla, yüksek idealler istikametindeki ortak bir anlayışla yerine getireceğimizi aziz milletimize ve dünya kamuoyuna bir kez daha bildiririz” ifadeleri kullanıldı.


22:35 | SOHR: TSK’nin misillemesinde 31 Suriyeli asker yaşamını yitirdi

Türkiye’nin, hedef alındığı saldırının ardından Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediği bildirilmişti.

Milli Savunma Bakanı Akar, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada 33 Türk askerinin yaşamını yitirdiği saldırının sonrasında “Uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarımızla 200’ü aşkın rejim hedefi ağır ateş altına alındı” açıklamasında bulunmuştu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre bu misillemede en az 31 Suriyeli asker yaşamını yitirdi.

DW Türkçe’nin SOHR’a dayandırdığı habere göre, TSK’nin insansız hava araçları ve topçu saldırıları İdlib’in güney ve doğu bölgelerindeki Suriye ordusu mevzilerini hedef aldı.

Gözlemevi, bu saldırılarda en az 27 Suriyeli askerin öldüğünü, dört askerin de Halep’teki mevzilere yönelik topçu ateşiyle öldürüldüğünü bildirdi.


21:50 | Erdoğan, Merkel’le İdlib’i görüştü

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel’le de bir telefon görüşmesi yaptı.

Merkel ve Erdoğan’ın İdlib’deki son gelişmeleri ele aldıkları açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İdlib’de yaşanan son gelişmeler ve Suriye krizinin ele alındığı görüşmede, bölgesel meseleler üzerinde işbirliği ve ortak çalışma konuları masaya yatırılmıştır” denildi.

Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, “Şansölye Merkel, Türk birliklerine yönelik acımasız saldırıyı kınadı ve Suriye rejimi ile destekçilerinin saldırılara son vermesi çağrısında bulundu” ifadesini kullandı.

Seibert ayrıca, Merkel’in İdlib’de yerlerinden edilenlere insani destek konusunda Almanya hükümetinin dayanışmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taahhüt ettiğini de kaydetti.


21:10 | Af Örgütü’nden Bulgaristan ve Yunanistan’a çağrı

Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan ve Bulgaristan’a, Türkiye’den ayrılarak Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecilere “kapılarınızı açın” çağrısı yaptı.

Örgütün Araştırma Direktör Yardımcısı Massimo Moratti, “Şu anda Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile kara ve deniz sınırlarında gördüğümüz şey, AB-Türkiye anlaşmasının öngörülebilir bir sonucu olarak, sığınma arayan insanların ölümcül bir siyasi oyunda bir kez daha pazarlık kozu olarak kullanılmasıdır” dedi.

Moratti, “AB üyesi ülkeler Türkiye’ye varan sığınmacıların yükünü paylaşmak için daha fazla şey yapmalı” dedi ve bunun hem mali destek yoluyla, hem de Avrupa’ya güvenli geçişi temin ederek yapılması gerektiğini vurguladı.

“Yunanistan ve Bulgaristan, koruma arayan insanların topraklarına erişimini temin etmeli ve sınır muhafızları da sınırda toplanan insanlara karşı aşırı güç kullanmaktan geri durmalı” açıklamasında bulunan Moratti, şunları kaydetti:

“Geçerli belgeleri olsun ya da olmasın sığınmacılara resmi sınır geçişlerinden giriş izni verilmeli. AB’nin dış sınırlarına sahip ülkeleri yeterli sayıda, uygun konumda ve güvenli sınır geçiş noktasını sığınmacılara açık tutmalı.”

Yunanistan: Girişe izin verilmeyecek

Buna karşın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Yunanistan’a yasa dışı hiçbir girişe izin verilmeyecek” dedi.

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada sınır güvenliğini artırdıklarını da belirten Miçotakis, Suriye’de yaşananlarda sorumluluklarının olmadığını savunarak, “Başkalarının aldığı kararların sonuçlarına biz katlanmayacağız” ifadelerini kullandı.


20:25 | Erdoğan, Trump’la telefonda İdlib’i görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi yaptı.

33 Türk askerin hayatını kaybettiği saldırı sonrası gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, “Görüşmede ikili meselelerin yanı sıra İdlib’de yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmıştır” denildi.

Açıklama, Cumhurbaşkanlığı tarafından yazılı olarak yapıldı.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, kahraman askerlerimizi hedef alan alçakça saldırının faillerine gereken karşılığın verildiğini hatırlatarak, ülkemizin İdlib’de Soçi Muhtırası ile belirlenen alanın rejim unsurlarından temizlenmesi hususunda kararlılığını yeniden teyit etmişlerdir. İki lider, İdlib bölgesinde yaşanan büyük insanlık dramının önüne geçilmesi için ilave adımların vakit kaybetmeden atılması hususunda mutabık kalmışlardır.”

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise “İki lider, Suriye rejimi, Rusya ve İran rejiminin, daha fazla masum sivil öldürülmeden ve yerinden edilmeden saldırılarını durdurmaları konusunda hemfikir” ifadesine yer verildi.


19:55 | TBMM Başkanı’ndan Meclis’in toplanmasına ilişkin açıklama

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM’nin olağanüstü toplanması ile ilgili açıklamalarda bulundu:

“Yarın verimli bir sonuç alınamayacağı için Genel Kurulu toplantıya çağıramayacağım. Salı günü, hem verilecek bilgilerin niceliği hem de niteliği bakımından meclisimizi daha çok tatmin edecek bir görüşmenin yapılabileceğine dair kanaatim var.”

Şentop’un açıklamaları doğrultusunda TBMM Genel Kurulu’nun Salı günü olağan toplanması bekleniyor.

Ancak toplantının “kapalı oturum” şeklinde yapılması bekleniyor.

Kapalı oturumlarla ilgili herhangi bir bilgi verilemiyor ve toplantı tutanakları 10 yıl boyunca yayımlanamıyor.

TBMM Genel Kurulu’nda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, İdlib’deki gelişmelerle ilgili bilgi vermesi bekleniyor.


19:25 | Kremlin: Putin ve Erdoğan 5 ya da 6 Mart’ta görüşebilir

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 veya 6 Mart’ta bir araya gelmesi olasılığına ilişkin çalışma yürütüldüğünü açıkladı.

Sputnik’e açıklamalarda bulunan Peskov, “Şu anda, iki liderin bugünkü telefon görüşmesinin sonuçları bağlamında, 5 veya 6 Mart’ta yani önümüzdeki hafta en üst düzeyde görüşme olasılığına ilişkin çalışma yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, Erdoğan ve Putin’in bugünkü telefon görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, “İki lider en kısa sürede yüz yüze görüşecek” demişti.


18:50 | Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib konulu bugünkü görüşmeler bitti

Türkiye ile Rusya heyetleri, İdlib konusundaki üçüncü tur görüşmelerin üçüncü gününde Dışişleri Bakanlığı’nda tekrar bir araya geldi.

Yaklaşık 1 saat 45 dakika süren görüşmeye ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Bugünkü görüşme Rus tarafından gelen talep üzerine gerçekleştirildi. Rus tarafına derhal sürdürülebilir bir ateşkes ilan edilmesi, gerginliğin azaltılması ve rejimin Soçi Mutabakatı sınırlarına çekilmesi gereği vurgulandı” dedi.

İki ülke heyetleri, dün ve önceki gün de Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya gelerek İdlib’deki durumu ele almıştı.

Daha önce İdlib konusunda Ankara ve Moskova’da da iki tur görüşme yapılmıştı.


18:38 | Gündem İdlib: BMGK acil olarak toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib bölgesindeki son durumu görüşmek üzere bugün acil toplanacağı bildirildi.

Toplantının Türkiye saati ile gece yarısı başlayacağı aktarıldı.

Toplantı talebinin ise ABD, Almanya, Britanya, Fransa, Belçika, Estonya ve Dominik Cumhuriyeti’nden geldiği kaydedildi.


18:20 | HDP, TBMM Göç ve Uyum Komisyonu’nu toplantıya çağırdı

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Göç ve Uyum Komisyonu’nu toplantıya çağırdı.

Gergerlioğlu’nun bu çağrısı, Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği mesajının ardından geldi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü’nün mültecilerle ilgili yayınladığı raporları sunan Gergerlioğlu, yaptığı çağrıda şunları kaydetti:

“Geri göndermeme ilkesi sadece gidilecek ülkenin güvenli olmasını değil geri gönderme esnasında bu insanların başına gelecek her türlü tehdidi de göz önünde bulundurmayı gerektirir. Bir an önce olabilecek sonuçlar düşünülmeli ve aklıselim hâkim olmalıdır. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin vazgeçemeyeceği temel bir sorumluluğudur.
“Canlı yayınlanan TV programlarında insanların Ege’den botlarla gidiş görüntülerini seyrettirmek, güvensiz yolla gidişleri cesaretlendirmek, insan hakları bakış açısıyla örtüşmemekte. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun ve Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nun acilen toplantı yapmasını, imzaladığımız uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Göç İdaresi başta olmak üzere ilgili kurumlardan son durumla ilgili bilgi talep edilmesini arz ederim.”

18:10 | Pazarkule Sınır Kapısı’nda son durum

Fotoğraf: Twitter/@doganburak29

Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği mesajının ardından Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarında yoğunluk artıyor.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınır kapılarından biri olan Pazarkule’ye yönelen yaklaşık 100 mülteci, buradan geçerek, hududun Yunanistan tarafındaki Kastanies (Kestanelik) Sınır Kapısı’na yürüdü.

Ancak mülteciler, Yunanistan askerlerinin tampon bölgeye otobüslerle set oluşturması üzerine ülkeye giremedi.

Yunanistan askerlerinin, ara bölgede biriken mültecileri Türkiye’ye dönmeleri konusunda ikna etmeye çalıştığı fakat zaman zaman gaz ve ses bombası kullandığı bildiriliyor.

Türkiye’ye dönmeyi kabul etmeyen mültecilerin tampon bölgede bekleyişlerini sürdürdüğü aktarılıyor.

Kastanies Sınır Kapısı, Türkiye’den Yunanistan’a araçlı ve yaya geçişlere kapatılmış durumda.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” açıklamasının ardından, aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce mülteci gece yarısından itibaren Yunanistan’a geçmek üzere sınıra doğru yürüyüşe geçmişti.

Bulgaristan ve Yunanistan, mültecilerin sınırlarına doğru hareketlenmesinin ardından karada ve denizde önlemlerin arttırıyor.


17:52 | Saldırıyı kınayan Almanya İdlib’deki gerilimden ‘endişeli’

Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, İdlib’de 33 Türk askerinin yaşamını yitirdiği saldırıyı kınadıklarını açıkladı.

Seibert, “Federal hükümet olarak Suriye’nin kuzeybatısında, özellikle de İdlib bölgesinde tırmanan gerilimi çok büyük bir endişe ile izliyoruz” dedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Seibert, yaşanan gelişmelerin, İdlib bölgesi için aciliyet gerektiren ateşkesin önemini “dramatik bir şekilde gözler önüne serdiğine” vurgu yaptı.

Türkiye’nin NATO’dan destek talebini de değerlendiren Almanya hükümeti sözcüsü, Ankara’nın ittifakın 4. maddesine dayanarak müttefiklerini acil toplantıya çağırdığını hatırlatarak, “Her ittifak üyesi ülke, güvenliğinin tehdit altında olduğunu gördüğü takdirde danışmalarda bulunmak amacıyla bu çağrıyı yapabiliyor” değerlendirmesini aktarmakla yetindi.

Seibert ayrıca, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşeceğini de aktardı.


17:43 | Erdoğan’dan Putin’e: Rejimin her unsuru Türkiye için meşru hedef

Ankara’da medya yöneticileriyle bir araya gelen İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasında bu sabah saat 10:15’te gerçekleşen telefon görüşmesinin detaylarını aktardı.

Sputnik’in haberine göre Altun, bu görüşmede Erdoğan’ın, Putin’e “Rejimin her unsuru Türkiye için meşru hedeftir” dediğini belirtti.

“Sayın Cumhurbaşkanımız, şehitlerimizin kanlarının asla yerde bırakılmayacağını açık ve net şekilde vurgulamıştır. Doğrudan ülkemize saldırıldığı ortamda, rejimin her unsurunun Türkiye için meşru hedef olduğunu ve ateş altına alınacağını belirtmiştir. Bununla birlikte rejimin Soçi Mutabakatı’na uymaya mecbur edilmesini beklediklerini dile getirmiştir.
“Sayın Cumhurbaşkanımız, bu tür saldırıların Türkiye’yi İdlib konusundaki yaklaşımından geri çevirmediği gibi tam tersine daha da kararlı hale getirdiğini belirtmiş, Astana sürecinin taraflarının ve uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurgulamıştır. Rusya’nın bu anlamda çok açık şekilde Soçi Mutabakatı’nın 3. maddesi gereğince rejimi durdurma sorumluluğunu hatırlatmıştır.”

Görüşmeye ilişkin daha önce de açıklama yapan Altun, “İki lider en kısa sürede yüz yüze görüşecek” demişti.


17:35 | Sosyal medya platformlarına erişim sağlanmaya başladı

İdlib’de Türk askerlerine yönelik saldırının ardından dün gece 23:30 civarından itibaren birçok sosyal medya platformuna yönelik devreye sokulan erişim engelinin kaldırılmaya başlandığı bildiriliyor.

İnternetteki erişim kesintilerini gerçek zamanlı takip eden NetBlock.org, yaklaşık 16 saat süren engelin ardından kullanıcıların sosyal medya platformlarına erişebilmeye başladığını duyurdu.

NetBlock.org, Twitter, Facebook ve Instagram’a erişimin tamamen, mesajlaşma uygulaması WhatsApp ile video paylaşım sitesi YouTube’a kısmen engellendiğini açıklamıştı.


17:30 | ABD Büyükelçiliği’nden Türkiye’ye taziye mesajı

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, İdlib’deki TSK birliklerine yönelik saldırıyla ilgili Twitter üzerinden taziye mesajı yayınladı.


17:10 | Demirtaş’tan İdlib mesajı

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Instagram üzerinden, İdlib’de düzenlenen hava saldırısında 33 askerin hayatını kaybetmesiyle ilgili bir mesaj paylaştı.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, avukatları aracılığıyla gönderdiği mesajında, “İdlib’deki saldırıda yaşamını yitiren güvenlik personellerine Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor, acılarını, üzüntülerini yürekten paylaşıyorum” dedi ve ekledi:

“İçerde ve dışarda sürdürülen savaş, çatışma, gerilim politikalarının daha fazla yıkıma ve acıya yol açmamasını diliyorum.
“Her koşulda barışı, diyalogla sorunların çözümünü savunmak en onurlu, erdemli tutumdur. Savaş çığlıklarını değil, barış sesimizi yükseltelim.”

16:13 | Rusya: Türk askerlerin tamamı İdlib’deki gözlem noktalarının dışında hayatını kaybetti

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk askerlerin tamamının İdlib’deki gözlem noktalarının dışında hayatını kaybettiğini söyledi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Güvenlik Konseyi toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Peskov, şu ifadeleri kullandı:

“Türk askerlerin hiçbiri, gözlem noktalarında hayatını kaybetmedi. Bu noktalardaki askerler ne yaralandı ne de bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı.
“Türk askerlerinin hayatını kaybettiği trajik olaylar, eski Sovyet ülkelerinin vatandaşları da dahil çok sayıda yabancı paralı askerin bulunduğu terör gruplarının saldırı düzenlediği yerlerde gerçekleşti. Çok sayıdaki talebimize rağmen Türk tarafı, orada Türk askerlerinin bulunduğunu bize bildirmedi.”

Peskov, sağlanan mutabakat ve Rusya tarafının ısrarlı talepleri üzerine daha önce İdlib gerilimi azaltma bölgesinde Türk askerlerine ait gözlem noktaları kurulduğunu hatırlattı.

Türk askerlerinin yükümlülükleri arasında “militanların faaliyetlerini kontrol etmek, onların terör faaliyetlerinde bulunmalarını önlemek ve Rus askeri tesislerine yönelik saldırgan eylemleri önlemek” olduğunu ifade eden Peskov, “Türk partnerler bu görevi yerine getiremedi, zira militanların önemli bir bölümü onların kontrolü dışında bulunuyor” diye konuştu.


16:01 | Akar’ı yalanlayan Lavrov: Suriye ordusunun ihlallere yanıt hakkı var

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirttiği açıklamasına Moskova’dan yalanlama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’ya günlük bilgilendirmeler yaptığını ve kendilerinin bu bilgileri Suriye hükümetine ilettiklerini belirtti.

Lavrov, “Ancak son vakada Türkiye, askerlerinin nerede olduğuna dair Rusya’yı bilgilendirmedi. Türk askerleri teröristlerin arasındaydı. Durum anlaşılır anlaşılmaz Suriye rejiminden askeri operasyona ara vermesini, yaralı ve ölen askerlerin Türk topraklarına tahliyesini sağlamak için gereken her şeyi yapmasını istedik” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya’nın bölgedeki Türk askerlerinin güvenliğinin iyileştirilmesi için yardımcı olmaya hazır olduğunu da kaydetti.

“Suriye ordusunun ihlallere yanıt hakkı var”

Öte yandan Lavrov, Erdoğan-Putin görüşmesine dair de bilgi paylaştı.

İki liderin telefon görüşmesinde 2018 Eylül ayında Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Soçi mutabakatına odaklanıldığını belirten Lavrov, “Ayrıntılı bir görüşmeydi.  İdlib’le ilgili anlaşmaların uygulanması için elden gelen her şeyin yapılmasının gerekliliği üzerinde duruldu” dedi.

Bu hedeflerin hayata geçirilmeye başlanması gerektiğini vurgulayan Lavrov, “Yarım yıl boyunca hiçbir şey yapılmadı. Suriye ordusunun süregelen ihlallere yanıt verme hakkı vardır” diye konuştu.


15:52 | TTB: Aklın, sağduyunun ve ısrarlı bir barışın egemen olmasını diliyoruz

Türk Tabipler Birliği yaptığı yazılı açıklamada, İdlib’deki saldırıda hayatını kaybeden askerlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralı askerlere acil şifa diledi.

“Ülkemizin büyük zararlar görebileceği kapsamlı bir savaşa doğru sürüklendiğini görüyoruz” denilen açıklama şu şekilde:

“Ülkemizin Suriye politikasını bu perspektifle değerlendirdiğimizde kaygılanmamızı gerektirecek çokça sorun olduğunu ve ülkemizin büyük zararlar görebileceği kapsamlı bir savaşa doğru sürüklendiğini görüyoruz.
“Tüm yaşananlara rağmen sağduyunun, aklın ve ısrarlı bir barış talebinin hakim olmasını temenni ediyor, bütün çatışma ve savaşların birer halk sağlığı sorununa dönüşeceği ilkesini bir kez daha hatırlatıyor, ülkemizin ve bölge halklarının zarar görmemesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz.”

15:46 | İdlib paylaşımlarına soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İdlib’de TSK’ye yönelik saldırıya ilişkin sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “sosyal medya üzerinden provokatif amaçlı ve gerçeğe aykırı olarak yayımlanan video, resim ve paylaşımlar hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’, ‘kanunlara uymamaya tahrik’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından re’sen soruşturma başlatıldığı” ifade edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü de sosyal medyadan İdlib saldırısıyla ilgili “provokatif amaçlı paylaşımlarda bulunanlarla ilgili inceleme başlattığını” duyurmuştu.


15:42 | Yunanistan ve Bulgaristan mültecilere karşı sınıra asker yığıyor

Türkiye’nin mültecilerin Avrupa’ya geçebilmeleri için sınır kapılarını açacağının bildirilmesi üzerine, Yunanistan ve Bulgaristan teyakkuza geçti.

Mültecilerin Türkiye’nin batı ve kuzeybatı sınırlarına doğru hareketlenmesinin ardından karada ve denizde önlemlerin artırıldığını açıklayan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Yunanistan sınırlarına gitmekte olan mültecilerin durumlarına ilişkin görüş alışverişinde bulundukları belirtildi.

Sınırdaki güvenlik önlemlerinin arttırılacağını söyleyen Bulgaristan da konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakachanov, sınıra takviye 1000 asker göndermeye hazır olduklarını söyledi.

Karakachanov ayrıca, sınır polisinin 30 kişilik iki mülteci grubunun Bulgaristan’a girişine engel olduğunu açıkladı.

Öte yandan Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Stano Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki anlaşma konusunda herhangi bir değişikliğin öngörülmediğini, Ankara ile bu konuyu resmi olarak görüştüklerini söyledi.

Stano, “Türkiye’nin 2016 yılında imzalanan anlaşmaya bağlı yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz aksi taktirde gereken önlemler alınacaktır” ifadelerini de kullandı.


15:40 | Kalın: İdlib’de yaşanan kriz tüm sınırları aşmıştır

İdlib’de 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Mutlaka hesap sorulacak” dedi.

İdlib’de yaşanan krizin ‘tüm sınırları aştığını’ ifade eden Kalın, “Bu nedenle uluslararası toplum artık İdlib ve Suriye’de yaşanan insani krize dur demeli ve somut adımlar atmalıdır” diye konuştu.


15:20 | AKP’den CHP ve HDP’nin ‘Meclis’te kapalı oturum’ çağrısına yanıt

CHP ve HDP’nin Meclis’in acil toplanması çağrısının ardından AKP, TBMM’de kapalı oturum yapılmasını teklif edecek.

33 askerin yaşamını yitirmesiyle İdlib’de tırmanan kriz üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’in olağanüstü toplanması için önerge vermişti.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da yaptığı yazılı açıklamayla, Meclis’in acil toplanması çağrısında bulunmuştu.

Yapılan çağrılar ardından AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, “(3 Mart) Salı günü kapalı oturum yapılması ve Milli Savunma Bakanı’nın Meclis’i bilgilendirmesini teklif edeceğiz” açıklamasında bulundu.


14:50 | Altun: Erdoğan ve Putin en kısa sürede yüz yüze görüşecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in telefonda görüştüğünü açıkladı.

Altun, “İki lider en kısa sürede yüz yüze görüşecek” dedi.


14:30 | Toplantı sonrası NATO’dan açıklama

NATO’da Türkiye’nin talebinin ardından düzenlenen olağanüstü Suriye toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Moskova ve Şam’a seslenerek, “ateşkes” çağrısı yaptı.

“Rusya ve Esad rejimine saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıyoruz. Çünkü sivillerin hedef alındığını görüyoruz. Suriye ve Rusya’yı, Suriye’deki çatışmalara barışçıl bir çözüm bulma konusunda Birleşmiş Milletler liderliğindeki çabalara tam olarak katılmaya çağırıyoruz.”

Türkiye ile NATO arasında iletişim yollarının açık olduğunu söyleyen NATO Genel Sekreteri, “Tüm müttefikler başsağlığı diledi ve Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti” dedi.

Stoltenberg, NATO’nun hava savunması dahil Türkiye’ye destek verdiğini belirtti.

NATO olarak pratikte de Türkiye’ye destek olmaya devam edeceklerini söyleyen Stoltenberg, bir soru üzerine somut olarak hangi adımları atacaklarını ise söylemedi.

Türkiye, 4. madddeyi işletmişti

İdlib’te dün düzenlenen ve 33 askerinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türkiye, 4. madde doğrultusunda NATO’ya olağanüstü toplantı çağrısı yapmıştı.

NATO’nun Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4. maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor. Bu madde, taraflardan herhangi birisinin saldırıya uğraması halinde olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi tanıyor.


14:10 | NetBlocks: Saldırı sonrası Türkiye’de sosyal medya engellendi

İnternetteki erişim kesintilerini gerçek zamanlı takip eden NetBlock.org, İdlib’de TSK birliklerine yönelik saldırı sonrası Türkiye’de sosyal medya platformlarına erişiminin engellendiğini raporladı.

bianet’in aktardığı rapora göre, Türk Telekom’un sosyal medya platformlarında 27 Şubat saat 23:00 itibariyle kısıtlamaya gittiği, Vodafone ve Turkcell’in de 28 Şubat 00:20 sularında aynı işlemi uyguladığı bildirildi.

NetBlock.org, Twitter, Facebook ve Instagram’a erişimin tamamen, mesajlaşma uygulaması WhatsApp ile video paylaşım sitesi YouTube’a kısmen engellendiğini duyurdu.


14:03 | Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib görüşmeleri devam edecek

Türkiye ve Rusya arasında İdlib konusundaki heyetler arası görüşmelerin bugün devam edeceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı’nda yapılacak görüşmenin saat 16:00’da başlayacağı belirtiliyor.


14:00 | Kremlin’den Erdoğan-Putin görüşmesine dair açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ardından Kremlin’den de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasındaki telefon görüşmesine dair açıklama geldi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Erdoğan ve Putin’in, Suriye’nin İdlib bölgesinde gelinen noktadan duydukları kaygıları dile getirdikleri belirtildi.

Açıklamada ayrıca, bölgedeki durumun normalleşmesi için ek önlemler alınması konusunda hem fikir oldukları ifade edildi.

Erdoğan ve Putin’in kısa süre içerisinde üst düzey bir toplantı organize etmeye çalışacakları da belirtildi.


13:20 | Lavrov: Eğer Moskova ile Ankara arasındaki mutabakatlar tamamen uygulansaydı Türk askerleri ölmeyecekti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Sputnik’in haberine göre, Rus ve Türk askeri yetkililer arasında İdlib’deki duruma ilişkin olarak sürekli temas tesis edildiğini söyleyen Lavrov, Türkiye’nin İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki muhalifleri teröristlerden ayırması gerektiğinin altını çizdi.

Suriye’de gerilimin tırmanmasından kaçınmak için tüm çabaların birleştirilmesinin önemli olduğunu belirten Lavrov, Türkiye’yle yapılan İdlib’e ilişkin mutabakatlara bağlılıklarını koruduklarını vurguladı.

Lavrov, “Eğer Moskova ile Ankara arasındaki mutabakatlar tamamen uygulansaydı, Türk askerlerin ölmesi gibi trajedilerden kaçınmak mümkün olabilirdi” diye de belirtti.

Moskova’nın, Suriye’de Türk askerlerin hayatını kaybetmesi nedeniyle Ankara’ya başsağlığı dilediğini ifade eden Lavrov, “Rusya ve Türkiye, İdlib konusunda koordinasyonu sürdürmeye hazır” diye konuştu.


13:13 | NATO olağanüstü toplandı

Türkiye’nin çağrısı üzerine NATO, olağanüstü toplanma kararı almıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in sabah duyurduğu ve ittifakın 4. maddesi uyarınca Türkiye’nin çağrısını yaptığı olağanüstü toplantı başladı.


13:10 | CHP’den “Meclis olağanüstü toplansın” çağrısı

CHP’nin, TBMM’nin yarın saat 14.00’te olağanüstü toplanması amacıyla bugün başvuruda bulunacağı bildirildi.

CHP’den yapılan açıklamada, “Grup Başkanvekilimiz Özgür Özel, İdlib’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere; 29 Şubat 2020 Cumartesi günü saat 14.00’te TBMM’nin olağanüstü toplanmasını öngören önergeyi, bugün saat 12.30’da TBMM Başkanlığı’na verecek” denildi.


13:03 | Dışişleri: Ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin mültecilerin Avrupa’ya geçebilmeleri için sınır kapılarını açmasına ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada “İdlip’de yaşanan ve yüzbinlerce insanın yerlerinden edilmesine neden olan son gelişmelerin Türkiye üzerindeki mevcut göç baskısını daha da artırdığı” ifade edildi.

Gelişmelerin Türkiye’deki mültecileri “derinden etkilediğini” söyleyen Aksoy, “Nitekim gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir” dedi.

Aksoy açıklamasını, “Dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur” sözleriyle noktaladı.


13:00 | NTV, botlarla denize açılan mültecileri canlı yayınla verdi

İdlib’de TSK birliklerinin hedef alındığı saldırı sonrası Türkiye’nin, Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilere kapılarını açacağı bildirildi.

Türkiye’nin mültecileri durdurmama kararı aldığı yönündeki açıklamalardan sonra mültecilerin Yunanistan ve Bulgaristan’a gidebilmek için harekete geçtiği haberleri basında yer alıyor.

NTV mültecilerin botlarla Ege’ye açıldığını canlı yayında verdi.

Kanal, DHA’nın görüntüleriyle servis ettiği haberinde, botlarla denizin ortasındaki mültecileri gösterdi.


12:40 | TBMM Başkanı: Saldırı en ağır biçimde cevabını alacak

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İdlib’deki saldırı ile 33 askerin yaşamını yitirmesi nedeniyle yazılı br açıklama yaptı.

“Kan yerde kalmayacak” ifadelerini kullanan Şentop, “Dünyanın herhangi bir yerinde hangi hesaplar yapılıyor olursa olsun, Türkiye hiçbir saldırı ya da alçakça girişim karşısında sessiz kalacak bir devlet değildir” dedi.

Diplomasi ve uluslararası düzeyde tüm girişimlerin devam ettiğini söyleyen Şentop, “Sahada ülkemizi hedef alan her saldırı, en ağır biçimde cevabını alacaktır” diye belirtti.


12:37 | AB’den uyarı: İdlib’deki gerilim büyük ölçekli uluslararası çatışmaya dönüşebilir

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Suriye’nin İdlib bölgesindeki gerilimlerin büyük ölçekli uluslararası çatışmaya dönüşebileceğini ve AB’nin güvenlik çıkarlarını korumak için gerekli tüm önlemleri değerlendireceğini belirtti.

Diken’in aktardığına göre, Borrell’in Twitter’dan yaptığı açıklama şöyle:

“İdlib – Devam eden gerilime acilen son verilmesi gerekiyor. Büyük ölçekli açık uluslararası askeri çatışma ortaya çıkma riski var. Aynı zamanda dayanılmaz insani acılara neden oluyor ve sivilleri tehlikeye atıyor.
“AB tüm tarafları hızlı şekilde gerilimi azaltmaya çağırıyor ve tüm can kaybını esefle karşılıyor. AB, güvenlik çıkarlarını korumak için gerekli tüm önlemleri değerlendirecek. İlgili tüm aktörlerle temas halindeyiz.”

12:30 | İmamoğlu: Ortak mücadeleyle bütün sıkıntıları bertaraf ederiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ı ziyaretinde İdlib’de 33 askerin ölümüne neden olan saldırıya dair konuştu.

“Hepimizin içi yanıyor” diyen İmamoğlu, olağanüstü bir durum yaşandığını söyledi.

İmamoğlu, “Umuyorum milletçe bir arada, herkesin bir araya geldiği, bir arada düşünüp, en doğru kararı verdiği şekliyle, ortak mücadeleyle başımızdaki ve etrafımızdaki bütün sıkıntıları bertaraf ederiz” dedi.


12:23 | HDP’den Meclis’e toplanma çağrısı

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, İdlib’de yaşanan gelişmelere dair yazılı açıklama yaptı.

“Savaş karşısında barışı savunan bütün güçleri sorumluluk almaya çağırıyoruz” başlıklı açıklamada, saldırıda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine ve Türkiye halklarına baş sağlığı ve taziye dilekleri iletildi.

Açıklamada, Ortadoğu’da çözümün diyalog ve müzakere olduğu vurgulandı ve Meclis’in olağanüstü toplanması çağrısında bulunuldu.

Eş genel başkanların açıklaması şöyle:

“Savaşın ve çatışmanın halklar açısından her zaman acı ve gözyaşı anlamına geldiğini biliyoruz ve buna benzer üzücü olayların tekrar etmemesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.
“Savaş kararları ve tezkerelerin ölüm ve yıkım olduğu gerçekliğinden hareketle, en son Suriye tezkeresinde de Meclis’te hayır oyu kullanan tek parti olarak daha önce ifade ettiklerimizi tekrarlıyoruz ve uyarılarımızın dikkate alınmamasının üzüntüsünü yaşıyoruz.
“Ortadoğu’da içinden çıkılmaz bir hal alan savaş durumunun sona ermesi ve bölgesel barışın gerçekleşmesi için en gerçekçi yolun diyalog ve müzakere olduğunu bir kez daha dile getiriyoruz.
“Dün gerçekleşen elim olaydan bu saate kadar yapılan karartma, gizleme, sansür ve sosyal medya platformlarının engellenmesi, alınan tezkere kararındaki yanlışlığı saklama amacı taşımaktadır.
Toplum merak içinde gelişmeleri izlerken iktidarın Meclis’i bilgilendirmemiş olması kabul edilemez.
“Halkların Demokratik Partisi olarak çağrımız; iktidarın öncelikle halkı ve Meclis’te grubu olan/olmayan tüm partileri acilen şeffaf bir şekilde bilgilendirmesi için Meclis’in olağanüstü toplanmasıdır.
“Bunun için TBMM Başkanını yetkisini kullanarak Meclis’i acilen toplamaya davet ediyoruz. Bugüne kadar yapılan hatalardan dönmek için hala geç değildir.
Savaş karşısında barışı savunan bütün güçleri sorumluluk almaya çağırıyoruz. Bu kapsamda bir kez daha hayatını kaybeden askerlere rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyoruz.”

11:53 | Akar: 200’ü aşkın rejim hedefi ateş altına alındı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib’deki saldırıyla ilgili ilk kez açıklama yaptı.

İdlib’de TSK birliklerini hedef alan ilk saldırının Rusya ile koordinasyon yapılmasına rağmen gerçekleştirildiğini söyleyen Akar, sonrasında ise uyarılara rağmen saldırının devam ettiğini ve ambulansların da vurulduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin, TSK birliklerinin İdlib’deki varlığıyla ilgili Moskova’yı bilgilendirmediğini söylemişti. Açıklamada, “Türkiye’den verilen bilgiye göre Türk askerleri o bölgede olmamalıydı” ifadeleri kullanılmıştı.

Öte yandan Akar, 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırının sonrasında “Uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarımızla 200’ü aşkın rejim hedefi ağır ateş altına alındı” açıklamasında bulundu.

Akar, “Atışlar sonucu 5 helikopter, 23 tank, 23 top ve obüs, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 309 rejim askeri etkisiz hale getirildi” diye belirtti.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin İdlib yakınlarında düzenlediği operasyon neticesinde 16 rejim askerinin öldüğünü iddia etti.

Şam’dan ise henüz bir açıklama gelmiş değil.

Bakan Akar, İdlib’deki saldırının ardından TSK’nin Suriye hükümet güçlerine yönelik yürüttüğü operasyonu idare etmek için Suriye sınırındaki Hatay’da bulunuyor.


11:45 | HDP İdlib gündemiyle olağanüstü toplanıyor

HDP, Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında İdlib gündemiyle olağanüstü toplanıyor.

Partinin Genel Merkez binasında gerçekleştirilecek toplantıda, İdlib’de yaşanan son gelişmeler değerlendirilecek.

Toplantının ardından açıklama yapılması bekleniyor.

CHP Merkez Yürütme Kurulu da saat 11.00’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplandı.


11:25 | Sosyal medyaya “İdlib incelemesi”

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü, İdlib’deki saldırının ardından “sosyal medyadan provokatif paylaşımlarda bulunduğu” iddia edilen hesaplarla ilgili inceleme başlattığını açıkladı.

Açıklamaya göre bu sabaha kadar 91 sosyal medya hesabıyla ilgili tespit yapıldı.

İnceleme ve tespit çalışmalarının devam ettiği belirtildi.


11:05 | Moskova’dan Ankara’ya ‘operasyon’ tehdidi

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabbarov, İdlib’de yaşanan son gelişmelere ilişkin Sputnik’e açıklamalarda bulundu.

Cabbarov, “Suriye’deki teröristlerin kalesi İdlib oldu ve bu, büyük ölçüde Türkiye’nin terörle mücadelede üzerine aldığı yükümlülükleri yerine getirmemesi sayesinde oldu. Yani bu, onların (teröristleri) koruduğu anlamına geliyor” dedi.

Interfax Haber Ajansı’da yer alan habere göre ise Rusyalı senatör Cabbarov, Türkiye’nin İdlib’de düzenleyeceği kapsamlı bir operasyonun Ankara açısından kötü şekilde sonuçlanacağı tehdidinde bulundu.

Rusya’nın en saygın gazetelerinden Kommersant da bugün “Ankara ve Moskova İdlib’de artık tehlikeli sınıra geldi” manşetiyle çıkmıştı.

33 askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından Rusya Savunma Bakanlığı, “İdlib’e düzenlenen hava saldırısında Suriyeli militanların arasındaki Türk askerleri vuruldu” demişti.


10:50 | İletişim Başkanı Altun: Uçuşa yasak bölge oluşturulmalı

Fotoğraf: AFP

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İdlib’de 33 askerinin hayatını kaybettiği hava saldırısı sonrası yeni bir açıklama yaptı.

Twitter hesabından İngilizce açıklama yapan Altun, uluslararası toplumun sivilleri korumak ve uçuşa yasak bölge oluşturmak için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Altun, “Astana sürecinin garantörleri olan Rusya ve İran, İdlib’de şiddetin ve çatışmaların azaltılmasına yönelik taahhütlerini yerine getirmemeleri halinde, itibarlarını kaybedeceklerdir” dedi.


10:48 | Tatavla Karnavalı ertelendi

Bu hafta sonu İstanbul Kurtuluş’ta yapılması planlanan Tatavla Karnavalı, İdlib’de 33 askerin hayatını kaybetmesi nedeniyle iptal edildi.


10:45 | “Rusya’ya ait firkateynler boğazlardan geçti”

Fotoğraf: Sputnik

Rusya’nın Karadeniz Filosu’ndan iki firkateynin Karadeniz’den Akdeniz yönünde İstanbul ve Çanakkale boğazlarından planlı geçiş gerçekleştirdiği belirtildi.

Sputnik’in haberine göre Karadeniz Filosu Sözcüsü Aleksey Rulyov, “Kalibr-NK füze sistemi gibi hassas silahla donatılan Amiral Makarov ve Amiral Grigoroviç firkateynleri Sivastopol’den, Rus Donanması’nın Akdeniz’deki daimi grubuna katılacağı uzak deniz bölgesine planlı geçiş gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.

Rulyov, Karadeniz Filosu’na ait Amiral Essen firkateynin de 2019 Aralık’tan bu yana Akdeniz’de görev yaptığını da sözlerine ekledi.

Söz konusu konuşlandırma, İdlib’deki saldırının ardından geldi.


10:30 | RTÜK’ten ‘uyarı’: Yayınlar yakından takip ediliyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada İdlib’de TSK’ye yönelik saldırıya ilişkin yayınlara dair uyarıda bulundu.

Durumun ‘milli bir mesele’ olduğunu savunan Şahin, “Başta sosyal medyada olmak üzere bazı yayınlarda Suriye’den gelen resmi olmayan ön haberlere dayandırılarak verilen şehit haberleri konusunda durumun ‘milli bir mesele’ olduğunu hatırlatarak meslektaşlarımızın dikkatini çekiyoruz” dedi.

“Medya kuruluşlarının resmî açıklamalar dışındaki bilgileri gerçekmiş gibi sunmaması ve milli meselelerde sorumlu yayıncılık yapması konusunu önemle hatırlatıyoruz. Kanunun verdiği yetkiyle yayınlar yakından takip edilmektedir. Aldatma ve kandırma taktiklerine karşı duyarlı davranılması gerektiğini tekrar ve ısrarla hatırlatıyoruz.”

10:00 | NATO olağanüstü toplanıyor

Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO’nun, İdlib’deki saldırının ardından Ankara’nın talebi üzerine bugün olağanüstü toplanacak.

Saldırının ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye ve destekçisi Rusya’nın İdlib’deki saldırılarını kınamış ve saldırılara son vermeleri çağrısında bulunmuştu.

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Stoltenberg ile telefonda görüşmüştü.


09:47 | Rusya basını: Türkiye ile Rusya, Suriye’de doğrudan çatışmanın eşiğine geldi

Fotoğraf: AFP

Rusya’nın en saygın gazetelerinden Kommersant bugün “Ankara ve Moskova İdlib’de artık tehlikeli sınıra geldi” manşetiyle çıktı.

turkrus.com’un haberine göre Kommersant’ın haber analizinde, “Türkiye ile Rusya, Suriye’de doğrudan bir askeri çatışmanın eşiğine geldi” dendi.

Analizde ‘en kötü senaryo’ şöyle resmedildi: “Moskova olayların daha da kötüye gitmesinden korkuluyor: Çatışma bölgesi üzerinde bir Rus askeri uçağı düşürülürse Rusya’nın bir şekilde buna yanıt vermesi gerekecek.”

Ayrıca “Şimdilik Rusya ve Türkiye müzakereleri farklı seviyelerde sürdürüyor, ancak görünüşe göre pek de başarılı değiller” denildi.


09:35 | Mülteciler Yunanistan sınırına yürüdü

Fotoğraf: DHA

İdlib’de TSK birliklerinin hedef alındığı saldırı sonrası Türkiye’nin, Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilere kapıların açacağı haberleri basına yansıdı.

Bunun üzerine Edirne’de bir grup mülteci Yunanistan’a gitmek sınıra dayandı.

DHA’nın bildirdiğine göre Edirne’ye gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 mülteci, gece yarısı Yunanistan’a geçmek üzere sınıra doğru yürüyüşe geçti.

Saldırının ardından Reuters’e konuşan Türkiye’den üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin mültecilerin kara ya da deniz yoluyla Avrupa’ya geçişlerine engel olmayacağını açıklamıştı.


09:03 | ABD: Çok endişe verici

Saldırıya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” ifadeleri kullanıldı.

Türk askerlerine yönelik saldırıların ‘çok endişe verici’ olduğu belirtilen açıklama şöyle:

“ABD, Suriye’nin İdlib bölgesinde Türk askerlerine yönelik saldırılardan büyük endişe duyuyor. NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız. Esad rejimi, Rusya ve İran destekli kuvvetlerin bu alçak saldırılarına derhal son vermeleri çağrısı yapmaya devam ediyoruz.”

09:02 | CHP ve İYİ Parti’den Meclis’te ‘kapalı oturum’ talebi

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, İdlib’deki saldırı sonrası kısa bir açıklamada bulundu.

Öztrak, “Türk ordusu TBMM’nin ordusudur, onlarca şehidimiz varken TBMM’nin buna sessiz kalmasını beklemememiz gerekir. Bu nedenle CHP olarak konuyu görüşmek üzere yarın TBMM’yi kapalı oturumla toplantıya çağırıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Ben devletimizin bugün itibarıyla başı durumunda olan sayın Cumhurbaşkanı’yla bir görüşme yaptım. Ben aradım ve sadece bilgi aldım, dolayısıyla paylaşmam doğru olmaz” açıklamasında bulundu.

Akşener, CHP’nin İdlib konusunda TBMM’yi kapalı oturumla toplantıya çağırmasına ilişkin olarak, “Olmasında fayda var” diye konuştu.


08:59 | Dolar/TL 6.23’ün üzerine çıktı

İdlib’de TSK birliklerine yönelik hava saldırısı sonrası dolar/TL kuru, 6.23 seviyesine çıktı.

Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 0,5 değer kaybetti.

Kurun, 6.2305 TL seviyesindeki seyri sürüyor.


08:53 | Rusya’dan ilk açıklama

Fotoğraf: TASS

Saldırının ardından Moskova’dan ilk açıklama geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin, TSK birliklerinin İdlib’deki varlığıyla ilgili Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi.

Açıklamada, “Türkiye’den verilen bilgiye göre Türk askerleri o bölgede olmamalıydı” ifadeleri kullanıldı.

Rusya’ya ait savaş uçaklarının TSK birliklerinin bulunduğu yere hava saldırısı düzenlemediği belirtilen açıklamada, “İdlib’e düzenlenen hava saldırısında Suriyeli militanların arasındaki Türk askerleri vuruldu” denildi.

Bakanlık ayrıca, “Rusya, kayıpları öğrendikten sonra Suriye hükümetinin ateşkes uygulaması için her şeyi yaptı” açıklamasında bulundu.


08:43 | Akar ve komutanlar Suriye sınırında

Fotoğraf: BBC

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik zirvesi sonrası, Suriye hükümeti güçlerine yönelik yürütülen kara ve hava operasyonlarını idare etmek için Suriye sınırına gitti.

Akar’a, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz de eşlik etti.

Hulusi Akar ve komutanların, Hatay’daki Taktik Komuta Merkezi’nde TSK’nin Suriye mevzilerini hedef alan operasyonunu sevk ve idare ettikleri belirtildi.


08:42 | BM: İdlib’deki saldırı kaygı verici, derhal ateşkes sağlanmalı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, İdlib’deki çatışmaların tırmanmasının ‘ciddi kaygı yarattığını’ söyledi.

Ateşkes çağrısı yapılan açıklama şöyle:

“Genel Sekreter Suriye’nin kuzeybatısında onlarca Türk askerinin hava saldırısında hayatını kaybettiği haberlerini ciddi endişeyle takip ediyor. Genel Sekreter, derhal ateşkes sağlanması çağrısını yineliyor ve özellikle tırmanan askeri faaliyetler nedeniyle sivillere yönelik oluşan risklerden kaygı duyduğunu ifade ediyor. Derhal harekete geçilmediğü sürece, bu risk her geçen saat artıyor.”

08:40 | İdlib’de 33 asker yaşamını yitirdi

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde, resmi açıklamaya göre “Suriye rejiminin saldırısında” 33 Türk askeri hayatını kaybetti.

Açıklamayı yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan, yaralı 32 asker arasında hayati tehlikesi bulunanların ise olmadığını bildirdi.

Bu gelişmenin hemen ardından Saray’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bir güvenlik toplantısı gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada “Esad ve rejim unsurları bu alçakça saldırının bedelini ağır ödeyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

Saldırıyla ilgili henüz Şam’dan bir açıklama gelmezken, bölgede son haftalarda Rusya’ya ait savaş uçakları hava saldırıları düzenliyordu.

Diğer yandan saldırı sonrası Türkiye’de internete ve sosyal medya platformlarına erişim sıkıntısı yaşandığı haberleri geldi.


İdlib’de TSK’ye hava saldırısı: 33 asker hayatını kaybetti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel risk seviyesi 'çok yüksek'e çıkarıldı
Sonraki Haber
Nusaybin Davası: Hapis cezasına çarptırılanların sayısı 40'a yükseldi