Ana SayfaGüncelİdlib’e askeri yığınak sürüyor, Erdoğan’dan askeri müdahale sinyali

İdlib’e askeri yığınak sürüyor, Erdoğan’dan askeri müdahale sinyali

HABER MERKEZİ – TSK, Suriye ordusunun hedefindeki İdlib’deki gözlem noktalarına ilave birlikler göndermeye devam ediyor. İdlib’e askeri müdahale sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rejim çekilmezse Şubat ayı bitmeden bu işi yapacağız” açıklamasında bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye ordusunun operasyonlarını sürdürdüğü İdlib’de bulunan gözlem noktalarına askeri yığınak ve personel sevkiyatı sürüyor.

Son olarak farklı birliklerden, çok sayıda komandonun bulunduğu 60 araçlık konvoyun, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine ulaşmasının ardından İdlib’deki gözlem noktalarına yönlendirildiği bildirildi.

Diğer yandan başkent Şam’ı Halep’e bağlayan M5 otoyolu yakınında Rusya destekli Suriye ordusu ile İdlib’in büyük bir kısmını kontrol eden silahlı gruplar arasındaki çatışmalar sürüyor.

Rusya’dan İdlib’deki krize dair çeşitli açıklama ve uyarılar gelirken, Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Almanya’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara ile Moskova’nın uzlaşma sağlayabilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, DW Türkçe’nin “Türkiye İdlib için Rusya’yla ilişkilerin daha da gerilmesini göze alır mı?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Şimdi biz varsayımlar üzerinden konuşmak istemeyiz ama her zaman İdlib’le ilgili rejime yönelik kararlılığımızı en üst düzeyde söyledik. Dolayısıyla bizim burada hedefimiz, amacımız Rusya değil. Rusya’yla sorunu çözmeye çalışıyoruz.”

Çavuşoğlu, “Önemli olan, rejimin saldırganlığını durdurması” diye ekledi.

Türkiye ve Rusya’dan heyetler geçen hafta Ankara’da görüşmelerde bulunmuş, ancak uzlaşma sağlanamamıştı.

Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüşen Çavuşoğlu, “Sergey Lavrov’la faydalı bir görüşme yaptık. Pazartesi günü heyetlerimiz Moskova’da bir araya gelecek. Bu görüşmelerden sonra tekrar durum değerlendirmesi yapma konusunda mutabık kaldık” dedi.

Erdoğan’dan ‘helikopter’ açıklaması

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Pakistan ziyaretinin ardından Türkiye’ye dönerken uçakta gazetecilere İdlib’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

3 ve 10 Şubat’ta Türk askerlerinin hedef olduğu iki ayrı saldırının ardından tırmanan gerilime dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, Şam yönetimine Şubat ayının sonuna kadar süre verdiklerini hatırlattı.

Erdoğan, “Şunu çok açık, samimi konuşmamız lazım; bizim elimizde kapı gibi bir Adana Mutabakatı var. Biz oraya Adana Mutabakatı çerçevesinde gittik. Hani ‘siz oraya nasıl gidiyorsunuz, burası Suriye’nin topraklarıdır’ gibi yaklaşım gösterenlere bu bir cevaptır” diye konuştu.

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu tarafından rejim güçlerine ait helikopterin düşürülmesine ilişkin ise Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Onların kuşatması karşısında sessiz kalmamız mümkün değil. Onlara karşı da biz gereğini yapıyoruz. Son dönemde özellikle İdlib’deki çatışmalar ciddi manada kendisini göstermeye başladı. İşte bugün (dün) de yine Halep’in batı tarafında bir helikopter düşürüldü. Bunlar tabii rejimi rahatsız ettiği gibi Rusya’yı da rahatsız ediyor.
“Bunun dışında yine ciddi bir zayiat verdiler. Fakat aslolan şey, 1 milyona yakın İdlib halkının bugün bizim sınırlarımıza doğru hareket halinde olması. Biz zaten 3 buçuk, 4 milyon insana ev sahipliği yapıyoruz. Bu 1 milyonu da kabul etme durumuz maalesef yok.”

AFP’ye konuşan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SOHR) Rami Abdulrahman, düşürülen helikopterdeki iki pilotun cesedine ulaşıldığını açıklamıştı.

İdlib’de de geçen Salı günü rejime ait bir helikopter düşürülmüştü.

Erdoğan: Rejim çekilmezse Şubat ayı bitmeden bu işi yapacağız

Pakistan ziyareti sonrası İstanbul’da partisinin düzenlediği bir törene katılan Erdoğan, burada yaptığı açıklamada ise İdlib’e askeri müdahale sinyali verdi.

Suriye hükümet güçlerinin Soçi Mutabakatı sınırına çekilinceye kadar sorunun çözülmeyeceğini söyleyen Erdoğan, “İdlib’deki çözüm, rejimin saldırganlığının bir an önce durdurulması ve daha önce varılan anlaşmalardaki sınırlara çekilmesidir. Aksi takdirde Şubat ayı bitmeden biz bu işi yapacağız” dedi.

Erdoğan, “Bunu dostlarımızın desteğiyle gerçekleştirebilirsek memnuniyet duyarız. Yok bu işi zor yoldan yapmamız gerekiyorsa biz ona da varız. İşte bu kadar açık ve net ifade ediyorum” diye ekledi.


Karınca, NTV, DW Türkçe



Önceki Haber
Corona virüsü: Avrupa'da ilk ölüm gerçekleşti, toplam can kaybı bin 500'ü aştı
Sonraki Haber
Fanon'un daha önce yayımlanmamış metinleri bir arada