Ana SayfaCezaevleriİHD: Antalya Cezaevi’ndeki üç hasta tutuklunun hayati tehlikesi var

İHD: Antalya Cezaevi’ndeki üç hasta tutuklunun hayati tehlikesi var

HABER MERKEZİ – İHD, Antalya L Tipi Cezaevi’ndeki üç ağır hasta tutuklu Devrim Ayık, Terfa Akçın ve Şerif Ağu’nun hayati tehlikesi olduğunu belirterek, tedavi hakları engellenen tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Antalya Şubesi’nin Hapishane Komisyonu, Şubat ayı içerisinde Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutuklularla görüşüp, durumlarını raporlaştırdı.

Raporda, yüzde 76 engelli ve CHRON hastası Devrim Ayık, ağır psikolojik rahatsızlığı bulunan Terfa Akçın ve Hepatit B’ye bağlı siroz ve karaciğer kanseri hastası Şerif Ağu’nun cezaevinde tutulan hasta tutuklular olduğu bilgisine yer verildi.

Mezopotamya Ajansı‘ndan Hamdullah Kesen‘in haberine göre raporda, üç hasta tutuklunun sağlık ve tedaviye erişim haklarının engellendiği belirtilerek, serbest bırakılmaları istendi.

Raporda, hasta tutuklulardan Devrim Ayık’ın sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiği, makatından, ağzından ve burnunda kan geldiği kaydedildi.

Ayrıca raporda, Ayık’a gerekli besin ve vitaminlerinin verilmediği, sağlığa erişim hakkının engellendiği, durumunun hayati tehlike arz ettiği ve bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Akçın’ın durumu son derece ağır

Raporda, 8 aydır tutuklu olan ve 2008’den bu yana psikiyatrik tedavi gören hasta tutuklu Terfa Akçın’ın durumunun ise kötüye gittiği ifade edildi.

2019’un Aralık ayında eşinin talebiyle Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’nden Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiği aktarılan Akçın’ın durumuna ilişkin, “Mahpusun durumu son derece ağırdır. Zaman-mekan kargaşası ve sebepsiz büyük korkular yaşayan mahpusu olumsuz etkilememek için, tutanak tutulmasından imtina edilmiştir. Eşi daha önce de intihar girişimlerinin olduğunu bildirmiştir” denildi.

Akçın’la ilgili bölümün devamında ise şu ifadelere yer verildi:

“Tutuklu yargılamanın istisna olması gerekirken, kendisine yönelik suçlamaların, cezaevindeki mahpusları ziyaret ve HDP yöneticisi olarak, HDP’nin Suruç ilçesine ziyaretine katılımı örgütlemek gibi olaylardan ibaret olduğu bir dosyada, durumu bu kadar ağır bir hastanın, tutuklu yargılanmasının kabulü mümkün değildir. Hapishanede kalması yaşamsal tehlike arz etmektedir.”

22 Haziran 2016 tarihinden bu yana “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklu bulunan hasta tutuklu Şerif Ağu’nun sağlık durumuna ilişkin de raporda kimi bilgilere yer verildi.

Ağu’ya 30 Mart 2019’da organ nakli yapıldığı, ameliyat öncesi 3 defa İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gittiği bilgisine yer verilen raporda, “Ameliyat sürecinde cezaevi idaresi Adli Tıp incelemesi talebinde bulunmuş. Adli Tıp sadece ameliyat sürecinde, 6 aylık süre için, cezaevinde kalmasının uygun olmayacağı yolunda görüş bildirmiş. Ancak istinaf mahkemesi talebi reddetmiştir” denildi.

“Ağır hasta mahpus, 5 defa karayoluyla ve kelepçeli olarak, Adli Tıp incelemesi için İstanbul’a götürülmüş. AİHM davası nedeniyle, 6’ncı defa İstanbul’a götürüleceğini bildirdi. Normal koğuşta kalması mümkün olmadığından, sürekli olarak 2 kişi ile birlikte hapishanenin revir koğuşunda kalmaktadır.”

İHD’nin 2019 yılı raporuna göre Türkiye genelindeki cezaevlerinde 458’i ağır olmak üzere bin 334 hasta tutuklu bulunuyor.


‘Hasta tutuklu Devrim Ayık’ın hayati tehlikesi var, serbest bırakılmalı’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklananda tutuklu kalmak: 15 Şubat 1999’dan bu yana
Sonraki Haber
Manchester City'ye Avrupa kupalarından iki yıl men cezası