Ana SayfaÇalışma Yaşamıİki işçi işten atıldı, 34 işçi de onlarla dayanışınca kovuldu

İki işçi işten atıldı, 34 işçi de onlarla dayanışınca kovuldu

HABER MERKEZİ – Birçok ünlü markanın tedarikçisi YFA Momentum, mobbing, düşük ücret ve maaşların geç ödenmesine itiraz eden iki işçiyi işten çıkardı. Firma, ardından arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren 34 işçinin daha işine son verdi. İşçiler, firmanın kendilerine sendikalı işçi çalıştırmak istemediklerini de söyledi.

İstanbul Avcılar’da, Zara, Lacoste, Next ve s.Oliver gibi dünyaca ünlü markalara dikim yapan YFA Momentum Tekstil Fabrikası’nda çalışan Dev-Tekstil Sendikası üyesi işçiler, mobbinge, düşük ücret ve maaşların zamanında ödenmemesine itiraz ettikleri gerekçesiyle işten atıldı.

Uygulamalara itiraz eden iki sendika üyesi işçiyi 13 Şubat’ta işten çıkaran firma, işçi arkadaşlarının işten çıkarılmasına karşı açıklama yapan 34 işçinin işine de iki gün arayla son verdi.

Fabrikadaki işine son verilen işçilerden Burcu Yaycı, maaşların iki ay gecikmeli yatırıldığını ve zorla mesaiye bırakıldıklarını, firma yetkililerine maaş gecikmelerini sorduğu için işten çıkarıldığını söyledi.

“İnsan Kaynaklarından Figen Hanım, beni yanına çağırdı. Odasına gidip benle neden görüşmek istediğini sorduğumda sesini yükselterek, ‘Sen bizim için sorunlu çalışansın, paranız yatacak. Milleti bir araya getirip onları kızıştırıyorsun. Biz burada sendika üyesi işçileri çalıştırmak istemiyoruz’ gibi söylemlerde bulundu. Duruma ilişkin sözlü olarak itirazda bulununca güvenliği çağırarak beni zorla dışarı çıkardı.”

Fabrikadaki işçilerin sorunlarını dile getirmekten bile çekindiklerini dile getiren Yaycı, işçilerin “Siz olmasanız yevmiyeciler var” şeklinde firma yetkilileri tarafından tehdit edildiklerini belirtti.

Firma içinde başka sorunların da olduğunu söyleyen Yaycı, firmada yaklaşık 750 işçinin çalıştığını, bunların her birinin ayrı ayrı, ancak hepsinin de benzer sorunları olduğunu ifade etti.

“Tehditler altında korkularla yaşıyorduk”

“Başta bizi zorla mesaiye bıraktırıyorlar ve mesai ücretini elden veriyorlar. Buna itiraz ediyorduk” diyen Burcu Yaycı, daha sonra yevmiyecileri almaya başladıklarını, onlara da paraları elden verildiğini belirtti ve ekledi:

“Hiçbir güvenceleri yok. Bu durumlara itiraz edince ‘İş bu, ister çalışın ister çalışmayın. Dışarıda onlarca kişi sırada bekliyor’ diyorlardı. Bu tehditler altında korkularla yaşıyorduk.
“Sorunların dile getirildiği toplantılarda Hakan Kol, sözde bizi dinlemek, sorunlarımıza çare bulmak için toplantı yapıyordu. Ancak toplantılarda sürekli hakaretler ve cinsiyetçi küfürler ederek bizi susturuyordu.”

Yaşanan durumu üye oldukları sendika yöneticileri ile paylaştıklarını aktaran Yaycı, sendika yöneticileri ile birlikte firma önünde basın açıklaması yaparken, Genel Müdür Hakan Kol ve İşletme Müdürü Erol Kol tarafından taşlı saldırıya uğradıklarını anlattı.

Sivil giyimli polislerin duruma müdahale etmediklerini, buna karşın gözaltına alındıklarını belirten Yaycı, bir gün sonra ise kendilerine destek veren 34 işçinin işine son verildiğini söyledi.

“‘Elimizde kara bir liste var, ismi olan herkes çıkacak’ dedi”

İşten çıkarılanlar arasında bulunan Ezine Koca ise, firmaya altı yılını verdiğini ifade ederek, işten çıkarılmalarına ilişkin yetkililerden bir cevap almadıklarını söyledi.

“Arkadaşlarımızı işten çıkardıktan sonra nedenini sorduk. Müdür de ‘Biz onu işten çıkardık size ne oluyor?’ dedi. Ondan sonra orada bulunan bir şef, ‘Elimizde kara bir liste var, ismi olan herkes çıkacak’ dedi.
“Daha sonra ise Hakan Kol, bizi bir araya toplayarak ‘Sendikaya üye işçiyi çalıştırmak istemiyorum’ dedi. Bizi yukarıya çıkartıp ‘Anlaşmak isteyen kalabilir, gerisi çıksın’ dedi. Biz orada hakkımızı ararken haksız yere çıkartıldık.”

Dikimhanede çalıştığını ve düzensiz çalışma koşullar ile sorunlar olduğunu söyleyen Koca, bu durumdan sonra yetkililer ve arkadaşlarını gözaltına alan polisler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, “Hukuki yollarımızı kullanacağız. Bu duruma sesiz kalamam” diye konuştu.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Vegan trans tutuklu İda Koçak'ın talebi kabul edildi
Sonraki Haber
Grup Yorum’a destek eyleminde gözaltına alınanlar serbest