Ana SayfaEkolojiİklim krizi: Son 140 yılın en sıcak Ocak ayı yaşandı

İklim krizi: Son 140 yılın en sıcak Ocak ayı yaşandı

HABER MERKEZİ – 1880’den bu yana en sıcak Ocak ayının yaşandığı açıklandı. Bununla birlikte küresel ısınmanın iklim üzerindeki etkisi bir kez daha gözler önüne serildi.

2020’de son 140 yılın en sıcak Ocak ayı yaşandı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) bu yılın Ocak ayında, 2016 yılının Ocak ayındaki tarihi rekorun kırıldığını ve kayıt tutulmaya başlanan 1880’den bu yana en sıcak Ocak ayının yaşandığını açıkladı.

Ocak’ta kara ve okyanus yüzeyi sıcaklığının, 20’nci yüzyıl Ocak aylarının ortalaması olan 12 derecenin 1,14 derece üstüne çıktığı belirtildi.

Rusya’nın pek çok bölgesinde, İskandinavya ve Kanada’nın doğusunda ise sıcaklıklar ortalamanın beş derece üstünde seyretti.

Buzullarla kaplı alanlar eridi

Kuzey Kutbu’ndaki buzullar 1981-2010 ortalamasının yüzde 5,3, Güney Kutbu’ndaki buzullar ise ortalamanın yüzde 9,8 altına indi.

DW Türkçe’nin haberine göre, uzmanlar sera gazı emisyonlarını gezegenin ısınmasının en önemli nedenleri arasında gösteriyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Paris Anlaşması’nda belirlenen küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine kıyasla 1,5 derecenin altında tutulması hedefine ulaşılabilmesi için sera gazı emisyonlarının önümüzdeki on yıl içinde yılda yüzde 7,6 oranında azaltılması gerektiğini belirtmişti.

Almanya Meteroloji Dairesi de ülkede geçen ay 1981 yılından bu yana en sıcak beşinci Ocak ayının yaşandığını ve sıcaklığın, ortalamanın 3,5 derece üstüne çıktığını açıklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Habere erişim engeli, Cumhuriyet muhabiri Ocak'a soruşturma
Sonraki Haber
Nefret saldırısı: Trabzon'da Katolik mezarlığında haç yakıldı