Ana SayfaGüncel“İktidar, ABD ve Rusya’nın kapısını çalarak ayakta kalmaya çalışıyor”

“İktidar, ABD ve Rusya’nın kapısını çalarak ayakta kalmaya çalışıyor”

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Ankara ve Şam arasındaki gerilimin yükseldiği İdlib üzerinden hükümetin dış politikasını eleştirerek, “Bir gün Rusya bir gün ABD’nin kapısını çalarak, ayakta kalmaya çalışan bir iktidar var. Tek dertleri Kürtlerin kazanımlarını yok etmek” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu.

Konuşmasında ağırlıklı olarak AKP iktidarına eleştirilerde bulunan Temelli, “Mutlak tecritle başlayan hukuksuzluk artık olağan bir hal aldı” dedi ve dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla “demokratik siyaseti çökerttiler” diye belirtti.

Temelli, “4 Kasım 2016 darbesi ile demokratik siyasete en büyük darbeyi vurdular. Kayyımlarla bu ülkede toplumsal barışı çökerttiler. Dönüp baktığımızda işte bu ülkenin bu iktidarın elinde nereye sürüklendiğini çok iyi görüyoruz” dedi.

Hükümetin kurmak istediği rejimi “zorba sistemi” olarak nitelendiren Temelli, bekçilerin yetkilerinin genişletilmek istenmesine değindi:

“Bütün ülkeyi zapturapt altına almaya çalışan iktidar bekçi yasasıyla bunu hayata geçirmenin peşindedir. Tıpkı Kürdistan’da koruculuk sistemi gibi bugün batıda bekçi yasası ile koruculuğun sokaklara mahallelere taşınmasından başka bir şey değildir.
“Toplumu terörize ederek, bütün memleketi terörize ederek şiddet eliyle ülkeyi yönetmeye çalışıyorlar. Bitmeyen bir kabusun içindeyiz. Bu kabusun nedeni bu iktidardır.”

‘Tek dertleri Kürtlerin kazanımlarını yok etmek’

Türkiye’nin dış politikasına da değinerek, gerilimin tırmandığı İdlib üzerinden hükümeti eleştiren Temelli, “Bugün dönüp İdlib’e baktığımızda bütün meselenin son fotoğrafını İdlib’de görüyoruz” diye konuştu.

AKP iktidarının emperyalistler arasındaki gerilimlerden kendisine çıkar sağlamaya çalıştığını savunan Temelli, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

“Suriye politikası dediğimiz politika, tam da bunun üzerine oturuyor. Bir gün Rusya bir gün ABD’nin kapısını çalarak, bu kaostan beslenmeye ve bununla ayakta kalmaya çalışan bir iktidar var karşımızda.
“Tek dertleri Kürtlerin kazanımlarını yok etmek. Tek dertleri Kürt düşmanlığını canlı tutmak, tek dertleri bölge halklarının demokratik kazanımlarının kökünü kazımak. İşte bu anlayışla Ortadoğu’yu bir yangın yerine çevirdiler, ellerinde benzin bidonu yangına koşuyorlar.
“10 yıl boyunca bu politika ile geldiğimiz yer ortadadır. Şimdi sona yaklaştıkça yitirilen canlar artıyor. Yok olan kaynaklar artıyor. Mülteci krizi çok daha büyük bir sorun yumağı haline gelmeye devam ediyor.”

‘Bu ülkenin çözümü başka iktidardır’

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib gerginliğinin hemen ardından Ukrayna’ya yaptığı ziyarete ilişkin ise şunları dile getirdi:

“Bu sürüklenişe hızla ve bir an önce son vermeliyiz. Bakın İdlib’de son yaşananlardan sonra Cumhurbaşkanı apar topar Ukrayna’ya gidiyor, orada görüşmeler yapıyor 200 milyon liralık kaynak aktarıyor.
“Bu ülkenin kaynaklarının nereye gittiği ortada. Ne yapacak bu 200 milyonla Ukrayna, bizden silah alacak. Kimden alacak? Damadından alacak. Cumhurbaşkanın aklı fikri damatların bilançosunun peşinde, bunu pazarlamaya çalışıyor. Ukrayna’ya para veriyorsunuz bu para ile Ukrayna sizden silah alıyor.
“Bunca kıyamet yaşanırken Cumhurbaşkanı Ukrayna’da insanlara müjde veriyor, diyor ki serbest ticaret anlaşması çok yakında hayata geçecek. Bu kim için, hangimiz için müjde? Bu sadece etrafındaki bir avuç iş insanı için müjde olabilir. Bu ülkenin çözümü başkadır, başka bir iktidardadır.”

Türkiye’nin hızla demokratikleşmesi gerektiğini belirten HDP Eş Genel Başkanı, “Tezkerelerle değil dayanışma politikalarıyla içeride ve dışarıda dayanışma çabası içinde olacağız. Uluslararası toplumu da Ortadoğu halklarıyla dayanışmaya çağırıyoruz” diye ekledi.


İdlib çıkmazı: BM’den açıklama, Ankara’dan Moskova’ya mesaj

İdlib çıkmazı: Neler oluyor, Ankara ve Moskova ne diyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Eylem Tiler cinayeti: Sanığın tutuklanması ve avukatların müdahillik talebi reddedildi
Sonraki Haber
Kaftancıoğlu yeniden aday: Parolamız 'İstanbul'dan Türkiye'ye tek yön iktidar'