Ana SayfaEkolojiİmralı Adası’nda yangın, Öcalan’ın avukatlarından başvuru ve çağrı

İmralı Adası’nda yangın, Öcalan’ın avukatlarından başvuru ve çağrı

HABER MERKEZİ – Abdullah Öcalan’ın da tutuklu olduğu cezaevinin bulunduğu İmralı Adası’nda orman yangını çıktı. Bursa Valiliği yangının kontrol altına alındığını bildirdi. Öcalan’ın avukatları “kaygılarının giderilmesi amacıyla” müvekkilleriyle görüşebilmek için başvuruda bulundu. HDP hükümetten açıklama beklediklerini ifade ederken, DTK Eşbaşkanı Güven ise Öcalan ve berberindeki tutukluların başka yere nakledilmesini talep etti.

PKK lideri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’ın tutuklu olduğu cezaevinin bulunduğu İmralı Adası’nda, sabah saatlerinde orman yangını çıktı.

Marmara Denizi’nde bulunan İmralı Adası’nda çıkan yangın şiddetli lodosun etkisiyle büyüdü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etmek için harekete geçti.

Bursa Valiliği: Yangın kontrol altında

Bursa Valiliği, saat 07.45 sıralarında, İmralı Adası’nın kuzeyinde çıkan orman yangının kontrol altına alındığını bildirdi.

Valiliğin açıklamasında, soğutma çalışmalarının sürdüğü yangının cezaevi yerleşkesini tehdit etmediği de belirtildi.

Açıklamaya göre, çevre aydınlatma elektrik direklerinde bulunan tellerin rüzgarın etkisiyle birbirine çarparak çıkan kıvılcımların otları tutuşturması sonucu çıktığı değerlendiriliyor.

Öcalan’ın avukatlarından başvuru ve çağrı

Öte yandan Öcalan’ın avukatları, müvekkilleriyle görüşebilmek için Adalet Bakanlığı ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeniden başvuruda bulundu.

Öcalan’ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu yangınla ilgili yazılı açıklamalar yaptı.

Sürecin yakından takip edildiğinin belirtildiği ilk açıklamada, “Çıkan yangın hakkında ayrıntılı bilgimiz olmayıp basından öğrenmiş bulunmaktayız. Müvekkillerimizin sağlık durumları ile cezaevi koşullarının gözlemlenmesi ve kaygılarımızın giderilmesi amacıyla derhal görüşmemizin sağlanması için Adalet Bakanlığı’na ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunduk” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Tecrit koşullarında her türlü habere ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini hatırlatıyor ve kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Asrın Hukuk Bürosu, yangına ilişkin ikinci açıklamasında, ilgili kurumlara yaptıkları başvuruları hatırlatarak, “Maalesef müvekkillerimizin sağlık ve can güvenliklerine ilişkin herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Tutulma koşullarını yerinde denetlemek amacıyla yasal hakkımız olan avukat ve aile görüşünün ivedilikle sağlanması zorunluluk arz etmektedir” dedi.

Avukatların son görüşmenin yapıldığı 7 Ağustos 2019’dan bu yana müvekkilleriyle görüşmek için yapmış olduğu hiçbir başvuruya olumlu ya da olumsuz yanıt verilmedi.

Güven ve Temel’den çağrı

İmralı’daki yangına ilişkin Adalet Bakanlığı başta olmak üzere hükümet yetkililerinin bir an önce açıklama yapması gerektiğini söyleyen DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise “Sayın Öcalan’ın ve diğer tutukluların avukatları ve aileleri ile görüştürülmeleri sağlanmalı ve onların bir an önce daha güvenli bir yere nakledilmesi gerekmektedir” dedi.

HDP Van Milletvekili Temel de “kaygıların giderilmesini” istedi.

HDP: Hükümetten açıklama bekliyoruz

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran’dan da İmralı’da çıkan yangına ilişkin açıklama geldi.

Durumun hassas olduğunu belirten Başaran, “Hükümetten en kısa sürede ciddi bir açıklama bekliyoruz” dedi.

“Normal koşullarda, herhangi bir cezaevinde böyle bir durumda kişilerin ailesi ile avukatlarıyla görüşmesine izin verilir. Ancak tüm Kürt halkını ilgilendiren bu durumun son derece basit şekilde geçiştirilmesi bizleri kaygılandırıyor.
“Bizler olayın duyulduğu andan itibaren bu olayı araştırıyoruz. Ancak özellikle yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz; bu durum toplumda infial yaratabilecek bir durumdur. Bu şekilde ciddiyetten uzak yaklaşımların yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Bu konuya ilişkin ciddi bir açıklamayı hükümetten en kısa sürede bekliyoruz.”



Önceki Haber
Žižek, İstanbul’da konuşacak: “Müstehcen Efendilerin Yükselişi”
Sonraki Haber
Rusya'dan yalanlama: Putin 5 Mart’ta Erdoğan’la görüşmeyecek