Ana SayfaDünyaİran merkezli deprem Van’ı etkiledi, dokuz kişi yaşamını yitirdi

İran merkezli deprem Van’ı etkiledi, dokuz kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – İran’ın Khoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem Van’ı etkiledi. Kentin Başkale ilçesinde şu ana kadar dördü çocuk dokuz kişi yaşamını yitirdi. Uzmanlar ikinci bir deprem uyarısı yaparken, çok geçmeden, akşam saatlerinde aynı şiddette bir deprem daha yaşandı.

İran’da sabah saatlerinde şiddetli bir deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Khoy şehri yakınlarında olan depremin büyüklüğünün 5.9, derinliğinin de 5.22 olduğunu duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5.8, derinliğini 8.4 olarak açıkladı.

İran devlet medyasına göre, saat 08.53’te meydana gelen depremde 43 köyde evler hasar gördü, yaralı 25 kişiden birinin durumu ağır.

Van’da ölü ve yaralılar var

Sınırdaki deprem, Hakkari, Iğdır, Kars, Ağrı ve Van’da da hissedildi.

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallerinde ise bazı kerpiç ev ve ahırlar yıkıldı.

Fotoğraf: İHA

Depremin ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van’da yedi kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak ilerleyen saatlerde yaşamını yitirenlerin sayısı dokuza yükseldi. Ölenlerden dördü çocuk.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 37 yaralıdan dokuzunun durumunun kritik olduğunu açıkladı.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, enkaz altında kalan kimsenin olmadığını bildirdi.

“Taşımalı eğitim” yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldiğini belirterek, “Kesin hasar tespiti tamamlanıncaya kadar geçici süreyle taşımalı eğitim gerçekleştireceğiz” dedi.

Görür’den deprem uyarısı

Prof. Dr. Naci Görür, bugünkü depremin Başkale Fayı’nın kuzeydoğu ucunda gerçekleştiğini belirterek uyarıda bulundu.

Görür, “Bu fay uzunluğu itibariyle 5,8’den daha büyük deprem üretebilir. Başkale’nin şehir merkezinde dikkatli olunmalı” dedi.

İleriki günlerde fayın güneybatısının da hareketlenebileceğini söyleyen Görür, “Ayrıca Hasan Timur Fay zonunda(HFZ) Muradiye’ye doğru olan yerleşimler için de dikkat edilmelidir” uyarısında bulundu.

Görür, başta AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililere, deprem kuşaklarında kentsel dönüşümün ivedilikle hayata geçirilmesi çağrısı yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Tüysüz de NTV’de yaptığı açıklamada, artçı depremlerin meydana geldiği bölgede 5 büyüklüğünde artçı bir depremin daha yaşanabileceğini belirtti.

5.9 büyüklüğünde bir deprem daha

Bu uyarılardan bir kaç saat sonra merkez üssü yine İran’ın Khoy şehri olan bir deprem meydana geldi.

AFAD, “İran’ın Hoy şehri yakınlarında, Türkiye sınırına yakın bir bölgede, saat 19.00’da 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi” mesajıyla depremi duyurdu.

Kandilli Rasathanesi ise son depremin büyüklüğünün 5.8 olduğunu bildirdi.

AFAD’dan uyarı

AFAD, Başkale’yi vuran depremler sonrasında yurttaşları uyardı.

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır” denildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Umutlu, kararlı, inatçı... Fotoğraflarla HDP kongresi
Sonraki Haber
Corona virüsü hızla yayılmaya ve can almaya devam ediyor