Ana SayfaCezaevleri“İşkenceye onay”: Hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın başvurusuna AİHM’den ret

“İşkenceye onay”: Hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın başvurusuna AİHM’den ret

HABER MERKEZİ – AİHM, iki eli olmayan ve Adli Tıp Kurumu tarafından beş kez “cezaevinde kalamaz” raporu verilmesine rağmen tahliye edilmeyen hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın yaptığı “yaşam hakkı ihlali” ve “işkence” başvurusunu reddetti. Karara tepki gösteren avukat Gülizar Tuncer, “AİHM, bu kararla işkence ve insanlık dışı cezalandırmayı onaylamış oldu” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki eli olmayan ve Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından beş kez “cezaevinde kalamaz” raporu verilen hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın “yaşam hakkı ihlali” ve “işkence” gerekçeleriyle yaptığı başvuruyu karara bağladı.

AİHM kararında, cezaevi otoritelerinin başvurucunun tutulma koşuluyla ilgili yeterli tedbiri aldığı sonucuna ulaşıldığını savunarak, Aktaş’ın cezaevinde tutulma koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 3. Maddesi kapsamında “kötü muamele oluşturmadığına” hükmetti.

Başvurucunun her iki eli için de protez sağlandığı ifade edilen AİHM kararında, Aktaş’ın engellilere uygun dizayn edilen, uzman ve tıbbi yardımın sağlandığı R Tipi Cezaevi’nde tutulduğuna işaret etti.

“Beş kez cezaevinde kalamaz raporu verildi”

Kararı Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bien’e değerlendiren avukat Gülizar Tuncer, ATK’nin şu ana kadar Ergin Aktaş ile ilgili beş kez  “cezaevinde kalamaz” raporu verdiğini hatırlattı.

Bütün iç hukuk yollarına yaptıkları başvuruların reddedilmesi üzerine AİHM’e “yaşam hakkı ihlali” ve “işkence” uygulamalarına ilişkin başvuru yaptıklarını dile getiren Tuncer, bu başvurunun yıllarca sürdüğünü ifade etti.

AİHM’in son süreçte Türkiye’yi rahatsız edecek ya da genel uygulamada farklılar taşıyacak nitelikte kararlar vermek istemediğine dikkat çeken Tuncer, hasta tutuklularla ilgili devletin bir cezalandırma politikası olduğunu söyledi.

“Yani ağır durumda olsalar bile cezaevinde ölüme terk ediliyorlar ve çok istisnai durumlarda serbest kalıyorlar. Burada bulanan hasta mahpus sayısı dünyanın hiçbir yerinde yok. AİHM, bu bilgilere sahip olmasına rağmen başından beri hükümetin argümanlarını esas aldılar.”

“İşkence ve insanlık dışı cezalandırma onaylandı”

AİHM’e yaptıkları başvuruda Aktaş’ın tek hücrede kalamayacağını, ATK’nin bunu belgelediğini ancak buna rağmen hala hücrede tutulduğunu, hastalıklarına rağmen bir kişinin cezaevinde kalamayacağını tüm detaylarıyla yazdıklarını belirten Tuncer, AİHM’in hükümetin iddialarını esas alarak karar verdiğini söyledi.

“Hükümet AİHM’e; ‘Onlar ağır hastalıkları nedeniyle R tipinde tutuluyorlar. R tipi cezaevleri özel cezaevleri, mahpuslar bu cezaevlerinde bakıma tabi tutuluyor, sağlıkçı ve doktorların olduğu, düzenli tedavilerinin yapıldığını ve en iyi olanaklara sahip cezaevleri. Biz devlet olarak onları olabilecek en iyi koşullarda yaşatıyoruz. Bunlar tehlikeli insanlar ve bir daha çıkarlarsa suç işleyebilirler’ savunması yapmıştı.
“Yani devletin çok iyi dediği cezaevinde biri boynundan aşağı, biri belden aşağı felçli ve biri de elleri olmayan mahpus aynı odada tutuluyor. Bu üç kişinin bir birlerine bakmaya mahkum edildiği ve insanlık dışı koşullarda yaşamaya mecbur bırakıldığı bir cezaevi hücresi. Devletin iyi dediği cezaevinde bu üç kişiden biri ayaklarıyla elbise yıkıyor, diğeri elleriyle sıkıyor.”

AİHM kararında ‘serbest bırakmaya gerek yok, devlet koşulları iyileştirmiş’ denildiğini aktaran Tuncer, AİHM’in “işkence ve insanlık dışı cezalandırma ve infaz sürecine ilişkin verdiği” kararlarıyla çeliştiğini belirterek, “AİHM bu kararla işkence ve insanlık dışı cezalandırmayı onaylamış oldu” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
JinNews'e 9'uncu kez engel
Sonraki Haber
Şekibe Çelenk hayatını kaybetti