Ana SayfaDünyaİskoçya’da kadınlara ücretsiz hijyenik ped uygulaması

İskoçya’da kadınlara ücretsiz hijyenik ped uygulaması

HABER MERKEZİ – İskoçya Parlamentosu’nda, kadınların ücretsiz olarak hijyenik pede erişimini öngören düzenleme kabul edildi.

İskoçya, kadınların ped, tampon gibi hijyen ürünlerini ücretsiz olarak temin edebilmesi yolunda bir adım daha attı.

2017 yılında düşük gelirli kadın ve kız çocuklarına ücretsiz hijyenik ped dağıtma kararı alan ülke, 2018 yılında da okullarda bu ürünlerin ücretsiz dağıtımına başlamıştı. İskoçya bu uygulamalarla dünyada bir ilk olmuştu.

İskoçya Parlametosu’nda yapılan oylama ile şimdi de tüm kadınların hijyen ürünlerini ücretsiz olarak temin edebilmelerini öngören düzenleme kabul edildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre oylamada 112 lehte, bir de çekimser oy kullanıldı, karşı oy kullanan olmadı.

Daha önce öneriye karşı olan vekillerin, kadınların yürüttüğü kampanya nedeniyle tutum değiştirdikleri belirtiliyor.

Bu düzenlemeyle sosyal tesisler, gençlik merkezleri, eczane gibi kamuya açık alanlarda hijyenik ped ve tampon gibi ürünlerin bulundurulması ve ihtiyaç sahiplerinin bunlardan ücretsiz yararlanması öngörülüyor.

Yıllık maliyetinin 31,2 milyon dolar olacağı tahmin edilen uygulama yasalaşmadan önce ikinci aşamada değişiklik önerileri yapılabilecek.

‘Ne eşitlik ne adildir’

Yasa teklifini veren İşçi Partisi Milletvekili Monica Lennon, bu adımın “İskoçya’da parlamentonun cinsiyet eşitliğini ne kadar ciddiye aldığını göstereceğini” ifade etti.

Yeşiller Partisi’nden Alison Johnstone da “2020 yılında tuvalet kağıdı bir ihtiyaç olarak görülüyor da regl ürünleri neden görülmüyor? Doğal bir vücut fonksiyonu için maddi olarak cezalandırılmak ne eşitliktir ne de adildir” dedi.

Bazı milletvekilleri ise yasanın uygulanabilir hale gelmesi ve maliyetinin düşürülmesi için “epeyce yol almak gerektiğini” savunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İdlib'de iki asker daha yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Corona virüsü: Dünya genelinde can kaybı 2 bin 800'ü aştı