Ana SayfaÇalışma Yaşamı“İşsizlik Fonu işverenlere aktarılmak isteniyor”

“İşsizlik Fonu işverenlere aktarılmak isteniyor”

HABER MERKEZİ – Önümüzdeki haftalarda Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen bir kanun teklifinde yer alan maddelerden biri İsşizlik Fonu’yla ilgili. Bu maddeyi ‘vahim’ olarak nitelendiren HDP Grup Başkanvekili Oluç’a göre “İktidar İşsizlik Fonu’nu işverenlerin hizmetine sunmak istiyor.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında İsşizlik Fonu’nun iktidar tarafından işverenlere aktarılmak istendiğini söyledi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve önümüzdeki haftalarda da Genel Kurul’a gelecek olan bir kanun teklifine ilişkin konuşan Oluç, “Bazı maddelerde sorun yok ama 2 madde var ki çok sorunlu” dedi ve ekledi: “İşsizlik fonu ile ilgili madde vahimdir.”

Oluç’a göre iktidarın torba yasa içinde getirdiği bu madde, “emekçilerin zor günlerinde kullanabilmeleri için maaşlarından yapılan kesintilerden oluşan İşsizlik Fonu’nun işverenlere aktarılması demek.”

HDP Grup Başkanvekili, İşsizlik Fonu’nun ‘talan edilmek’ istendiğini vurgulayarak, “AKP ilk defa İşsizlik Fonu’nu bu kadar hoyratça kullanmıyor. Daha evvel de bunları yaptılar. Ama işverenlerin iş gücü maliyetlerinin düşürülmesi gerekçesiyle, emekçilerin İşsizlik Fonu’na ödedikleri meblağları işverenlere aktarmak bu iktidarın emekçiye, işçiye yönelik en ciddi zararlarından biri olacaktır” diye konuştu.

İşsizliğin Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Oluç, “Milyonlarca insan, milyonlarca genç işsizdir. Her dört gençten biri işsizdir. Çok ciddi bir işsizlik durumu ile karşı karşıya kalınmışken, İşsizlik Fonu’nun iş arayanlar lehine harcanması gerekirken, işsizlik sorununun çözümü için kullanılması gerekirken iktidar İşsizlik Fonu’nu esas itibariyle işverenlerin hizmetine sunmaktadır, peşkeş çekmektedir” dedi.

Tartışmalı maddeye dair

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Meclis’e sunduğu söz konusu kanun teklifinde, işverenlere 2020 yılı boyunca 75 TL asgari ücret desteği verilmesi, desteğin de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması isteniyor.

Kanun teklifinde, “İşverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını desteklemek amacıyla 2016 yılından 2019 yılı sonuna kadar her yıl asgari ücret desteği sağlanmıştır. (…) 2020 yılının tamamında sektör ayrımı yapılmaksızın finansmanı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak şekilde, işverenlere ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2.50 TL, aylık 75 TL asgari ücret desteği sağlanması amaçlanmaktadır” olarak belirtildi.

AKP iktidarı, geçmiş yıllarda işverenlere verdiği asgari ücret desteğini de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılamıştı.

“Dernek üyeleri fişlenmek isteniyor”

Saruhan Oluç, söz konusu torba yasa içerisindeki bir diğer sorunlu maddenin ise derneklerle ilgili olduğunu söyledi.

Bu maddenin “dernek üyelerinin fişlenmesine imkan vereceğini” ifade eden Oluç, “Bu, örgütlenme özgürlüğünün çiğnenmesidir” dedi ve ekledi:

“Derneklere, mahalleyi güzelleştirme derneklerine, yöre derneklerine bile yurttaşların üye olmasını engelleyecek bir maddedir. Toplumsal muhalefete bu iktidarın çok açık bir yaklaşımıdır. Bunu da söylemiş olalım. Bunu da tartışmaya devam edeceğiz. Bu iktidarın fişlemeci yasakçı mantığının bir ürünüdür.”

Bu haberde Evrensel’den de yararlandık.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KESK'ten Başkale depremi raporu: Gıda ve sağlık ihtiyaçları karşılanmadı
Sonraki Haber
Çanakkale'de madenciler kendilerini ocağa kapattı