Ana SayfaManşetKadınlardan 8 Mart çağrısı: Krize ve şiddete karşı cesaretle isyandayız

Kadınlardan 8 Mart çağrısı: Krize ve şiddete karşı cesaretle isyandayız

HABER MERKEZİ – İstanbul’daki 8 Mart Kadın Platformu yaptıkları basın açıklamasıyla tüm kadınları 8 Mart’ta gerçekleştirilecek Kadın Buluşması’na davet etti. Erkek şiddetine dikkat çeken kadınlar, “Dünyanın dört bir yanından yükselen kadın dayanışmasının gücüyle bütün kadınlara sesleniyoruz; krize ve şiddete karşı dayanışmamızdan aldığımız cesaretle isyandayız” dedi.

Pek çok kadın örgütünün katılımıyla oluşturulan 8 Mart Kadın Platformu, “8 Mart’ta buluşuyoruz” sloganıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada “Krize ve Şiddete Karşı İsyanda, Tüm Dünya’da Ayaktayız” başlıklı ortak açıklamayı platform adına Sevda Erkılınç yaptı.

Kadınların yaşam alanlarına yönelik gerçekleştirilen sistematik saldırılara karşı, kadınların tüm dünyada ayakta olduğu söyleyen Erkılınç, her yıl olduğu gibi, bu yıl da 8 Mart’ta şiddetsiz ve sömürüsüz bir yaşam için, eşitlik ve özgürlük için sokaklara çıkacaklarını söyledi.

Sahip oldukları tüm farklılıklara rağmen kadınların, erkek egemenliğine karşı yükselttikleri isyanda ortaklaştıklarını ve mücadele ağı altında birbirlerini tanıdıklarını vurgulayan Erkılınç, şunları ifade etti:

“Kürtaj hakkımız engellenmeye çalışılırken yan yanaydık, cinsiyet eşitliği ilkesi yerle bir edilirken birlikte itiraz ettik. Emeğimizi sömüren patronların şiddetine karşı hakkımızı birlikte savunduk. Kentlerimiz ve doğamızın talan edilirken iş makinelerinin önünde birbirimizin elini tuttuk.”

‘Suçluyu’ işaret eden parmaklarımız aynı yöne çevriliyor’

Erkılınç, Türkiye’de son dönemlerde yaşanan kadın cinayetlerine de değindi, ‘öfke duyuyoruz’ dedi.

“Emine Bulut’un ‘Ölmek istemiyorum!’ çığlığı hala kulaklarımızda yankılanıyor; hiç tanımadığı bir erkek tarafından öldürülen Ceren Özdemir’in ve babası tarafından öldürülen Şeyma Yıldız’ın üniversitede değil bu satırlarda bir araya gelmesine aynı öfkeyi duyuyoruz.
Bir plazanın 20’nci katından atılarak öldürülen Şule Çet cinayetinin ‘intihar’ denerek üstünün kapatılmasına izin vermediğimiz gibi hala hep bir ağızdan ‘Nadira Kadirova’ya, Rabia Naz’a, Gülistan Doku’ya ne oldu?’ diye soruyoruz. Şili’den tüm dünyaya yayılan cüreti kucaklarken ‘suçluyu’ işaret eden parmaklarımız aynı yöne çevriliyor. Şimdi bir kere daha işaret ediyoruz.”

‘Erkeklik indirimiyle failler cezasız bırakılıyor’

“Siyasal iktidar eliyle kadınları şiddetten koruyan 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmesi devlet mekanizmalarınca uygulanmıyor. Mahkemeler, erkeklik indirimleriyle failleri cezasız bırakıyor” diyen Erkılınç, sözlerine şöyle devam etti:

“Kadınlar en çok yakınları tarafından ve evlerinin içinde öldürülürken iktidar, hala kadınları eve kapatan aile politikaları uyguluyor. Aynı iktidar Ensar Vakfı’nın hesabını vermek yerine, çocuklar cinsel istismara maruz bırakılırken sözde mağdur aileler masalıyla cinsel istismara af yasasını tartışmaya açıyor; kadınlar boşanmak istedikleri için öldürülürken sözde mağdur erkekler masalıyla kadınların nafaka hakkını gasp etmeye çalışıyor.
Diyanet fetvalarıyla cinsel istismarı ve kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran iktidar, kadınların hayatlarını dini normlarla belirlemeye kalkışıyor. ‘Kutsal aile’ masalı yalnızca şiddetin değil, ev içi emeğimizin sömürülmesinin üstünü örtmek için de kullanılıyor. Kapitalizmin yarattığı ekonomik kriz yine biz kadınlara şiddet olarak dönerken, alamadığımız ya da kesintiye uğrayan maaşlarla yoksulluğa mahkum ediliyoruz.”

Kendilerine yönelik her türlü şiddete karşı sokağa çıkan kadınların da polis şiddetiyle engellenmeye çalışıldığını kaydeden Erkılınç, “Öyleyse erkek şiddetinden, kadın cinayetlerini aklayanlardan, kadın ve çocukların hayatları pahasına savaş çıkaranlardan, bizi yoksulluğa ve işsizliğe mahkum eden krizi yaratanlardan, erkek egemenliğinden, kapitalizmden, AKP’den sorulacak hesabımız var” dedi.

‘Cesaretle isyandayız’

Kadınları sömüren, katleden, susturmaya çalışan bu sistemin ancak kadınların örgütlü mücadelesiyle yıkılabileceğini söyleyen Erkılınç, sözlerini Kadın Buluşması’na yaptığı çağrıyla sonlandırdı:

“Şimdi, Şili’den İran’a, Arjantin’den Lübnan’a, Rojava’dan İspanya’ya; dünyanın dört bir yanından yükselen kadın dayanışmasının gücüyle bütün kadınlara sesleniyoruz; krize ve şiddete karşı dayanışmamızdan aldığımız cesaretle isyandayız. Tüm kadınları mücadelemizi büyütmek için 8 Mart Pazar günü Kadıköy Kadın Buluşması’na çağırıyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Altın Portakal’da ulusal yarışmalara ilk gösterim koşulu
Sonraki Haber
Nedeni Merkez Bankası'ndan gelen kar: Bütçe Ocak'ta fazla verdi