Ana SayfaGüncelKavala: Beraatin yarattığı umut Cumhurbaşkanı’nın müdahalesiyle engellendi

Kavala: Beraatin yarattığı umut Cumhurbaşkanı’nın müdahalesiyle engellendi

HABER MERKEZİ – Gezi Davası’nda beraat eden ancak 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasından yeniden tutuklanan iş insanı Osman Kavala, “beraat etmesinin onarıcı bir etki sağlayacağını ümit ettiğini fakat Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi ile bunun engellendiğini” söyledi.

Gezi Davasında verilen beraat kararının ardından, serbest bırakılmadan 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması gerekçe gösterilerek tekrar tutuklanan iş insanı Osman Kavala, avukatları aracılığıyla açıklama yaptı.

Kavala, beraat etmesinin onarıcı bir etki sağlayacağını ümit ettiğini, ancak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahalesi ile bunun engellendiğini söyledi.

Hukuksuz biçimde ve mantıksız bir suçlamayla yeniden tutuklandığını dile getiren Kavala, bunun uzun sürmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Kavala’nın açıklaması şöyle:

“Her ne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının gereğini yerine getirmeyip tutukluluğumu sürdürmesi ciddi bir hak ihlali olduysa da İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararları olumlu yönde bir adımdır.
“Ben, Gezi Davası’ndaki temelsiz kurgunun, hukuksuzlukların, tutuklama uygulamasının, yargıdaki sorunların anlaşılmasına katkıda bulunacağını ve böylelikle onarıcı bir etki sağlayacağını ümit ediyordum. Ancak maalesef Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi bu imkanı engelledi, bunun arkasından ilkinden çok daha hukuksuz biçimde ve mantıksız bir suçlamayla yeniden tutuklandım.
“İki buçuk yıl önce bana yöneltilen bu suçlamanın tek dayanağı olan Henri Barkey ile yoğun irtibatım olduğu iddiası Emniyetten gelen iletişim kayıtlarıyla uzun zaman önce çürütülmüştü.
“Benim 15 Temmuz darbe girişiminin planlayıcısı olduğum iddiası, Gezi Protestolarını planladığım ve organize ettiğim iddiasından çok daha mantıksızdır ve yoğun bir artniyeti göstermektedir.
“Maruz kaldığım bu yeni hukuksuzluğun uzun sürmeyeceğini, yargıya verdiği zararın kalıcı olmayacağını ümit ediyorum.”

Ne olmuştu?

Çizim: Murat Başol

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım 2017’de tutuklanmıştı.

Gezi Davası’nın 18 Şubat’ta İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan altıncı duruşmasında, Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi beraat etmişti.

Mahkeme, davanın tek tutuklu sanığı Kavala’nın da tahliyesine hükmetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu karara tepki göstererek, davanın takipçisi olacaklarını söylemişti.

“Bunlar masum bir ayaklanma hadisesi değildir ciddi manada perde arkasında Soros türü bazı ülkeleri ayaklandırmak suretiyle oraları karıştıran tipler vardır. Onun da Türkiye ayağı içerideydi bir manevrayla dün onu beraat ettirmeye kalktılar. Ciddi manada perde arkasında Soros türü bazı ülkeleri ayaklandırmak sureti ile oraları karıştıran tipler vardır, onun da Türkiye ayağı içerideydi. Bir manevra ile dün onu (Osman Kavala) beraat ettirmeye kalktılar. Onunla beraber başkaları da bu işin içinde.”

Nihayetinde beraat kararına rağmen 840 gündür tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden tahliye edilmeyen Kavala, aynı günün akşamı 15 Temmuz darbe girişimi dosyası kapsamında gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülmüştü.

Kavala, 19 Şubat’ta buradaki ifade işleminin ardından götürüldüğü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği’nce yeniden tutuklanmıştı.

Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 10 Aralık 2019’da Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vererek, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına hükmetmişti.


Osman Kavala yeniden tutuklandı

HSK’den Gezi Davası’nda beraat kararı veren mahkeme heyetine soruşturma izni

Osman Kavala’nın gözaltına alınmasına dünyadan tepkiler

Tahliyesi beklenirken: Osman Kavala yeniden gözaltında

Gezi Davası’nda karar: Tüm sanıklara beraat, Kavala’ya tahliye


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hafter'den ateşkes şartı: Türkiye Libya'dan çekilsin
Sonraki Haber
Anadili Günü'nde sunulan Kürtçe önergeye "Türkçe değil" diye ret