Ana SayfaGüncelKayyum atanmasına gerekçe yapılan davada Ahmet Türk’e beraat

Kayyum atanmasına gerekçe yapılan davada Ahmet Türk’e beraat

HABER MERKEZİ – Ahmet Türk’e, yerine kayyum atanmasına gerekçe yapılan dosyada beraat kararı çıktı.

İçişleri Bakanlığı’nın Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün yerine 2016 ve 2019 yıllarında, Mazıdağ Belediyesi’nin eski eşbaşkanı Necla Yıldırım’ın yerine ise 2016’da kayyum atanmasına gerekçe yaptığı dosyada karar çıktı.

Türk ve Yıldırım ile birlikte HDP’li Süreyya Bağış, Müslüm Yürek ve Sabri Yüş’ün 2015 yılında Mazıdağı’nda bir YPG üyesinin cenazesine katıldıkları için yargılandıkları davanın karar duruşması, Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya tutuksuz yargılanan siyasetçiler katılmazken, avukatları hazır bulundu.

İddia makamı, önceki celse verdiği mütalaa yönünde Türk ve beraberindekiler hakkında, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ceza verilmesini istedi.

Esasa ilişkin savunma yapan avukat Erdal Kuzu, “Savcılık daha önce mütalaa için süre talep etmişti. Bu talep kabul edilmişti. Şimdi mütalaasını tekrarlaması nedeniyle biz de süre talebinde bulunuyoruz” dedi.

Mahkeme heyeti, avukat Kuzu’nun süre talebini kabul etmedi.

“Siyasi saiklerle hazırlanan dosyalar”

Bunun üzerine söz alan avukat Erdal Kuzu, Ahmet Türk hakkında açılan tüm dosyaların siyasi saiklerle hazırlanan dosyalar olduğunu ve alelacele bir karar çıkarılmak istendiğini dile getirerek, mahkemenin tarafsızlığının etkilenmemesi için süre talebinin kabul edilmesini istedi.

Propaganda iddialarına dair Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği yeni karar ve değerlendirmeleri olduğunu belirten Kuzu, mahkemenin esas hakkındaki savunmasını istemesi üzerine, cenazenin niteliğinden yola çıkılarak savcılıkça mütalaa hazırlandığını söyledi.

Türk’ün cenazeye katılmasında herhangi bir cebir ve şiddet eylemi olmadığını belirten Kuzu, müvekkilinin bir ‘örgüt üyesi’nin cenazesine katılma saiki ile değil, bir seçmeninin taziyesine katılma saiki ile hareket ettiğini söyledi.

Ceza verilmesi durumunda kendileri başta olmak üzere bölgedeki insanların tamamının cezalandırılmasının önünün açılacağını belirten Kuzu, Türk ve diğer isimlerin siyasi kişilikleri üzerinden önyargı ile yaklaşılmaması gerektiğini dile getirdi.

Savcılık mütalaasında suç olarak hangi eylemin gösterildiğinin belirtilmediğini, cenazenin devletin izniyle sınırdan getirildiğini belirten Kuzu, beraat talebinde bulundu.

“Belediye eşbaşkanı olması suçlama konusu yapıldı”

Avukat Tahar Erdem de başka bir mütalaa beklediklerini ve süre talepleri olduğunu söyledi, ancak mahkeme bu talebi de reddetti.

Mütalaada suçlamaya Ahmet Türk’ün o dönem Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı olmasına atıf yapıldığını ve belediye eşbaşkanı olmasının cenazeye katılması üzerinden suçlama konusu yapıldığını belirten Erdem de beraat talebinde bulundu.

Tüm siyasetçilere beraat

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Ahmet Türk, Necla Yıldırım ve Sabri Yüş hakkında suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle, Süreyya Bağış ve Müslüm Yürek hakkında ise yeterli ve kesin delil olmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraat kararı verdi.

Ahmet Türk, hakkında daha önce de 2015 yılında Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi yöneticileri ile birlikte “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla açılan soruşturmada takipsizlik kararı verilmişti.

İçişleri Bakanlığı kararıyla 19 Ağustos 2019’da, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmıştı.


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Dolar/TL kuru son 10 ayın zirvesinde
Sonraki Haber
Gözaltındaki Alınak'tan mesaj: Onur kavgasındayım