Ana SayfaToplumsal CinsiyetKendisini şiddete maruz bırakan erkeği öldüren Hülya Halaçkay’a 15 yıl ceza

Kendisini şiddete maruz bırakan erkeği öldüren Hülya Halaçkay’a 15 yıl ceza

HABER MERKEZİ – Mahkeme, kendisine şiddet uygulayan erkeği öldüren Hülya Halaçkay’a “kasten öldürme” iddiasıyla 18 yıl hapis cezası verdi. Ardından ceza, iyi hal indirimi uygulanarak 15 yıla düşürüldü.

İstanbul Güngören’de yaşayan Hülya Halaçkay, 25 Ağustos 2019 tarihinde kendisine şiddet uygulayan evli olduğu Kadir Ören’i özsavunmasıyla öldürmüştü.

Halaçkay’ın 24 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın dördüncü duruşması Bakırköy Adliyesi’ndeki İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya Halaçkay’ın ailesi ve avukatı Meriç Eyüboğlu’nun yanı sıra Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt milletvekili Meral Danış Beştaş, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri ile birçok avukat ve çok sayıda kadın örgütü de izleyici olarak katıldı.

Katılımcılara yönelik kısıtlılık kararı olan duruşmada ilk olarak söz alan avukat Meriç Eyüboğlu, öncelikle Adli Tıp Profesörü ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın dinlenmesini talep ettiklerini belirtti.

Eyüboğlu, “Kendisini hazır ettik huzurda dinlenmesini talep ediyoruz. Özellikle otopsi raporunun izahatı için. Kendisi hazırlık da yaptı” diye konuştu.

Eyüboğlu’nun talebini reddeden mahkeme heyeti, esas hakkında savunmasının verilmesini istedi.

Eyüboğlu ise buna karşılık, heyetin bu isteminin savunma haklarının kısıtlanması anlamına geldiğini ifade etti.

Sistematik şiddet ve cinsel saldırı

Halaçkay’ın öldürme kastı olmadan kendini savunduğunu belirten Eyüpoğlu, otopsi raporuyla bu durumu açıkladı.

“Maktuldeki yaralanmaların ne anlama geldiği, insan bedeni üzerinden numara yapılarak anlatılmış Aslında öldürme kastı ile darbeler yapılmamıştır. Bu raporda yaranın şekli bilimsel olarak anlatılmıştır. Bir tanesi kola gelmiş, kendini savunmak için bıçak darbesini savurmuş. İşin uzmanı gelsin anlatsın demiştik.”

Halaçkay’ın şiddete maruz bırakıldığına ve iki kez karakola gittiğine dair belgeler olduğunu kaydeden Eyüboğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Karşı tarafın tanıkları da müvekkilimin yaşadıklarını, şiddeti anlatmışlardır. Maktulün çalışma arkadaşı Hülya Ören darp edildiğini söylemişti. Karşı tarafın getirdiği komşusu tanık evde kadın sesi geldiğini, kadın bağırma seslerini söylemişti. Müvekkilimin kendine yönelik saldırıları savunması nedeniyle ortaya çıkan tesadüfü bir olaydır.”

‘Ölmemek için öldürmek zorunda kalmak istemiyoruz’

Müvekkilinin saldırıyı bertaraf edemediği için mecburen ölüme sebep olan bir darbe savurduğunu ifade eden avukat Eyüboğlu, Ören’in Halaçkay’ı sistematik şiddet ve cinsel saldırıya maruz bıraktığını söyledi.

Olayın gerçekleştiği yerde cam kırıkları, avuç avuç saçlar olduğunu dile getiren Eyüboğlu, Halaçkay’ın ayrıca yerlerde sürüklendiğini belirterek şöyle devam etti:

“Müvekkilimin anlattıkları olay mahallinde olanlarla doğrulanıyor. O zaman müvekkilim, Ören’in öldüğünü anlamamış. Ambulans çağırmış, karakolda öğrenmiş. 25. maddenin karşılığı var. Haksız bir saldırı söz konusu. Vücut bütünlüğünü korumaya çalışmış.
Savunma zorunlu. Ölmemek için öldürmek zorunda kalmak istemiyoruz. Bize mezar ya da cezaevi seçeneği sunan sisteme hayır diyoruz. Müvekkilimin durumu, sadece tek darbenin o da tesadüfü gerçekleşen bir yerde olması göz önünde bulundurulmalıdır. Meşru müdafaa şartları oluşmuştur.”

15 hapis cezası

Eyüboğlu, heyetin meşru müdafaadan karar vermesi gerektiğini ifade ederek müvekkilinin beraatini talep etti.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan heyet, Halaçkay’a 18 yıl hapis cezası verdi. Ardından cezada iyi hal indirimi uygulayan heyet, cezayı 15 yıla düşürdü.




Önceki Haber
Kadın Zirvesi 22 Şubat'ta Ankara'da başlıyor
Sonraki Haber
ABD'den İdlib açıklaması: Saldırılar dursun, Türkiye'nin yanındayız