Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: Gezi’yi bir aydınlanma hareketi olarak görmeliyiz

Kılıçdaroğlu: Gezi’yi bir aydınlanma hareketi olarak görmeliyiz

HABER MERKEZİ – CHP lideri Kılıçdaroğlu, Gezi Davası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Gezi eylemini bir aydınlanma hareketi olarak görmeliyiz” diyen Kılıçdaroğlu, Gezi’nin hayatı sorgulayan gençlerin bir baskı rejimine karşı tepkileri olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

Gezi Davası’nda karar açıklanmadan kısa bir süre önce konuşan Kılıçdaroğlu, bir grup insanın bir dönemin savcılarının hazırladığı iddianamelerle yargılandığını söyledi.

“Çok sayıda gencimiz hayatını kaybetti. İktidarın kurduğu baskı sonucu hayatını kaybetti. Hiçbir zaman ellerine silah almadı. Kimi karanfil kimi saz aldı. Bunu bir darbe eylemi olarak nitelendirmek olacak iş değil. Gezi eylemini bir baskının ortaya çıkardığı bir aydınlanma hareketi olarak görmemiz gerekiyor.”

İş insanı Osman Kavala’nın 840 gündür tutuklu olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Bir üst mahkemenin verdiği kararı alt mahkemenin tanımadığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararının dikkate alınmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, “Bu durum Türkiye’nin itibarını zedeliyor” dedi ve ekledi:

“Siz bu saatten sonra Türkiye’nin hakları var diye dünyaya anlatamazsınız. Türkiye’nin imajını zedeliyorsunuz. “

Her görüşten gençlerin Gezi’de olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Ortak bir eylemdi bu. Hak üzerine inşa edilmiş bir eylemdi” dedi.

“Bu talepler yargılanamaz”

“İstanbul’u bir beton ormanına döndürenler kim? Gezi’de bu işe yanlış yapıyorsunuz diyen gençlerimiz miydi?” diye soran Kılıçdaroğlu, “Kavgasız bir ortamda yaşamak istiyor bu insanlar. Bu talepler yargılanamaz” dedi.

Anayasa’nın, “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” diyen 34’üncü maddesine atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, “Hepimiz bu davanın adaletle sonuçlanmasını istiyoruz. Her şeye rağmen birlikte yaşamalıyız” dedi.


Gezi Davası’nda karar: Tüm sanıklara beraat, Kavala’ya tahliye




Önceki Haber
Gezi Davası'nda karar: Tüm sanıklara beraat, Kavala'ya tahliye
Sonraki Haber
Yılmaz Güney Film Festivali ertelendi, belediyeden açıklama