Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’ndan Türkiye’nin beş temel sorunu ve çözüm önerileri

Kılıçdaroğlu’ndan Türkiye’nin beş temel sorunu ve çözüm önerileri

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin beş temel sorunu ve bunlar için dört ayaklı çözüm önerilerini sıraladı. Kongrede yeniden İstanbul İl Başkanlığı’na aday olan Kaftancıoğlu ise “Umudun olduğu yerde her zaman tek adamlar yenilmiştir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İstanbul İl Kongresi’nde Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Kongrede mevcut İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu tek aday olarak seçime girerken 677 delege seçimde oy kullandı.

CHP’nin eski genel başkanlarından Altan Öymen’in Divan Başkanlığı’nı üstlendiği kongrede, CHP İstanbul İl Başkanı, yönetim kurulu, disiplin kurulu ve kurultay delegeleri belirlendi.

Beş sorun

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin beş temel sorununu şöyle sıraladı.

  • Demokrasi: “Birincisi demokrasi. Bugün yaşadığımız en temel sorunlardan biri demokrasi. Düşüncesini açıkladı diye insanlar hapse atılamaz. Üniversitelerde hertürlü düşünce özgürce konuşulabilmeli. Medya bağımsız olmalı.”
  • Eğitim: “Bir kuşağı yok ettiğimizin kaç kişi farkında acaba? Her bakana göre eğitim sisteminin değiştiğinin kaç kişi farkında. Eğitimin çıta atlattığını kaç kişi biliyor. Hiçbir anne ve baba okula gönderdiği çocuğunun eğitiminden memnun değilse bunu dillendirmeliyiz.”
  • Dış politika: “Dış politika bugün bireyse kin ve öfkeye dönüştü. Barışı değil savaşı önceleyen bir dış politika. Bunun sonuçlarını 82 milyon beraber yaşıyoruz. 1 milyon Suriyeli daha gelecek. Onların yanında eli silah tutan terörist gruplar da gelecek. Asıl karmaşayı o zaman yaşayacağız. Dış politikanın yanlış olduğunu anlatacağız.”
  • Toplumsal barış: “Hiçkimsenin inancından dolayı ötekileştirilmesini istemiyoruz ama hiçkimse inancını, kimliğini kullanarak siyaset yapmamalıdır. İnanç Allah ile kul arasındadır, kimse bu alana müdahale edemez. Yaşam tarzına hepimizin saygı duyması lazım.”
  • Ekonomi: “İki gün önce Hatay’da valilik binasının önünde kendisini yakan vatandaşı gördük. İşsizim, çocuklarım aç diyor ve kendini yakıyor. İnsan olan hiçkimse bu duruma kayıtsız kalamaz. Hala iktidar kanadından olup bu olayı ucuz siyasi manevra olarak nitelendiren bir kadının insanlığını yitirmesine üzülüyorum. Nasıl oluyor da insanlığımızı unuttuk?”

Dört ayaklı çözüm

Bu sorunları dört ayaklı bir stratejiyle aşacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

  • Bir: “Bu ülkeye gerçek anlamda demokrasiyi getireceğiz, kadın-erkek eşitliğini getireceğiz, medya özgürlüğünü getireceğiz. Üniversitelerde her türlü düşünce özgürce tartışılacak.”
  • İki: “Türkiye ürettiği zaman büyüyecektir, ürettiği zaman saygınlığını artıracaktır… Yozgat’ın kokulu mercimeği varken dışarıdan mercimek alıyorsak hepimizin oturup düşünmesi gerekiyor.”
  • Üç: “Güçlü bir sosyal devlet. Karnı aç olanların, işsiz olanların olduğu toplumda huzur olmaz.”
  • Dört: “Sürdürülebilirlik. Bütün bu çabalar sürdürülebilir kılınmazsa bir süre sonra devletin içten içe çürüdüğünü görürsünüz Bunun yolu liyakatli bir sistemi devlette egemen kılmaktır.”

İmamoğlu: İstanbul’daki değişimi Türkiye’ye taşımak istiyorsak inanmalıyız

Fotoğraf: Ekrem İmamoğlu / Twitter

Kılıçdaroğlu’nun ardından söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Türkiye değişiyor. 2017 Haziran’ın da Türkiye’nin değişimi başlamıştır” dedi.

“83 milyonun birliği ve refahı için çalışıyoruz” diyen İmamoğlu, “Mesele hak, hukuk, adalet ve özgürlük olunca herkes iyi bilsin ki ne kimseden korkarız ne de mücadeleden vazgeçeriz” diye sözlerini sürdürdü.

Mızrağın artık çuvala sığmadığını söyleyen İBB Başkanı İmamoğlu, “Çok büyük bir fark yaratacağız, gönüllere gireceğiz. Bizim için siyaset rakip partilere karşı yapılan bir şey olmadığını bilmeliyiz. Her şeyden ve herkesten çok vatandaşa odaklanmalıyız. Vatandaş kendisine saygı duyulsun, sorunlara çözüm ve anlamlı bir hedef görsün istiyor” dedi.

“İstanbul’daki değişimi Türkiye’ye taşımak istiyorsak inanmalıyız” diyen İmamoğlu, “Hepinizden ben daha çok koşacağım. İyi biliyorum ki çok değerli bir İstanbul koşusu yapacağımızı biliyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kaftancıoğlu: Umudun olduğu yerde tek adamlar yenilmiştir

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun konuşmalarının ardından Canan Kaftancıoğlu söz aldı.

“Umudun olduğu yerde her zaman tek adamlar yenilmiştir” diyen Kaftancıoğlu şunları söyledi:

“İstanbul’u halka vererek yeniden 16 milyon insanın yaptınız. Biz İstanbul’da iki yıldır planladık, programladık, inandığımızı söyledik, söylediğimiz her şeyi yaptık, yapamadığımızda kıvırmadık.
“Hayali olmayan bir insanın yeni bir siyaset oluşturması mümkün mü? Korku duvarları yeni bir siyaset oluşturmayı engeller. Çocuklarımızın ellerinden hayallerini aldılar, çocuklarımıza borcumuz var.
“Korkudan daha büyük duygu umut. Mutlaka gidecekler, çünkü artık bizim mevsimimiz başladı. Zulmün en katmerlisi bizde, fikir, sanat hapiste; yargıya güven sıfır. Eğitimin içi boşaltılmış. Kayyumlar sarayın iki dudağının arasında. Kanal İstanbul’u bırakın yoksullara ulaşmak için kanallar açın.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Konya'da depreme dayanıksız 14 okul için yıkım kararı
Sonraki Haber
Van'da 13 mülteci donarak yaşamını yitirdi