Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’nun ‘Elazığ afet bölgesi ilan edilsin’ önerisine Soylu’dan yanıt

Kılıçdaroğlu’nun ‘Elazığ afet bölgesi ilan edilsin’ önerisine Soylu’dan yanıt

HABER MERKEZİ – Depremin yaşandığı Elazığ’da konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Elazığ’ın ‘afet bölgesi ilan edilmesini’ istedi. Kılıçdaroğlu’nun bu önerisine İçişleri Bakanı Soylu, “Afet bölgesi denen bir kavram söz konusu değil. Ekonomik olan tüm yardımları genel hayata etkililik kapsamında yapıyoruz” sözleriyle yanıt verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin yaşandığı Elazığ’da dün gerçekleştirdiği incelemelerin ardından bugün basın toplantısı düzenledi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Seyit Torun ve Gülizar Biçer Karaca, partili milletvekilleri ve belediye başkanlarının da yer aldığı toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, “Yaraları sarmak kolay değil, yaraların sarılması için zamana ihtiyacımız var, insanların sabra, sevgiye, hoşgörüye ihtiyacı var, bunları birlikte yapmak zorundayız” dedi.

“82 milyon adına sesleniyorum”

Evleri yıkılanların yüzde 99,9’unun fakir yurttaşlar olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi:

“Buradan Sayın Erdoğan’a sadece Elazığlılar için değil Elazığlıların acısını paylaşan 82 milyon adına sesleniyorum: Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesi yönünde teklif verdik. Derseniz ki ‘Bu teklifi siz değil, AK Parti olarak biz vereceğiz.’ hayhay siz verin, biz teklifimizi geri çekeriz. Sizin teklifinizi destekler, sorunu hallederiz.”

“En ağır hakaretlerle karşı karşıya kaldım”

“Deprem vergileri nereye harcandı?” sözlerini yeniden hatırlatan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  “‘Deprem için topladığınız paraları nereye harcadınız?’ diye utanmadan soruyor” sözlerine de isim vermeden yanıt verdi.

“Bu vergileri sordum, yine kıyamet koptu, en ağır hakaretlerle karşı karşıya kaldım. Bu vergiyi sadece ben değil sadece siz de ödemiyorsunuz dedim. Vatandaş olan herkes ödüyor bu vergiyi. Vergimi ödüyorsam, devleti yönetenlere de soracağım nereye harcadıklarını?” diye sordu.
“Van depreminde 644 kişi hayatını kaybetti. Deniliyor ki 20 milyar dolar para harcadık. Ne zaman? 644 kişi öldükten sonra. Neden 644 kişi ölmeden önce yapmadınız? Kriz yönetimi ayrı, önlem almak ayrıdır. Önlem alırsınız, elinizde olmayan bir nedenle olay olur, krizi yönetirsiniz.
“Binaları yaptınız doğru, 20 milyar lira harcadınız doğru ama bunları sattınız, depremzedeler bunları satın aldı. Esnafa bakın, ağızlarını bıçak açmıyor, hepsi sıkıntılı. Ne söyledi? ‘Elazığ afet bölgesi ilan edilsin.’ dedi. Niçin? Çünkü buna ihtiyacı var Elazığ’ın ve çevresinin. Bunun sağlanması lazım. Bu bir siyasi karar değil, insani karardır.”

Soylu’dan Kılıçdaroğlu’na yanıt

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ’da deprem bölgesinden açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun “Elazığ afet bölgesi ilan edilsin” sözlerine yanıt veren Soylu, bir bölgede yaşama imkanı ortadan kalkması durumunda bölgenin ‘afete maruz bölge’ ilan edildiğini belirterek “Bu, şu demektir: Burada hiçbir şekilde yaşanılmayacak, devlet de bunu riskli alan ilan edecek” dedi ve ekledi:

“Afet bölgesi denilen bir kavram söz konusu değil. Ama başından itibaren genel hayatı etkinlik kararı aldık. Bu, şu demektir: hem ekonomik olarak yapacağımız tüm yardımları genel hayatı etkinlik kararı içerisinde alıyoruz. Kanunda böyle bir şey yokken, böyle bir talep yokken, ‘Afet bölgesi ilan edilsin’ demek biraz siyasi bir yaklaşım oluyor.
“Biz şehrin ekonomisinin ne olacağını düşünüyoruz. Eğer ekstra bir takım mesele çıkarsa değerlendirilir. En nihayetinde burada atılacak adımlar atılır. Ama şu anda, ‘Afet bölgesi ilan edilir’ demek, olmayan bir şeyi vatandaşımıza sunmak olur.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Temelli'den bekçi tepkisi: Bellerine silah takıp mahallelerde terör estirecekler
Sonraki Haber
KHK’li öğretmen hakkında emsal karar