Ana SayfaGüncelKürt Dil Platformu Konferansı’nda Kürtçe konuşma kararı için çağrı

Kürt Dil Platformu Konferansı’nda Kürtçe konuşma kararı için çağrı

HABER MERKEZİ – Kürt Dil Platformu Diyarbakır’da “Dilimiz kimliğimizdir, dilimiz varlığımızdır” konferansı düzenliyor. Konferansta konuşan Şerefxan Cizirî “atılacak her somut adımın Kürtçenin geleceği için çok önemli olduğunu” söyledi. Ayrıca bilgi akışının anadilde olması halinde bilginin daha kalıcı olacağına işaret edilen konferansta, tüm kurumlara aralarında Kürtçe konuşma kararı alması çağrısı yapıldı.

Kürt Dil Platformu, 21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında “Dilimiz kimliğimizdir, dilimiz varlığımızdır” konferans düzenliyor.

21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında gerçekleştirilen konferansa, platform bileşeni siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir de katıldı.

Platform içerisinde yer alan partiler şöyle: Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur) ve Azadi Partisi.

Açılışta konuşan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizirî, dil çalışmalarının önemine değinerek, “atılacak her somut adımın Kürtçenin geleceği için çok önemli olduğunu” belirtti.

Platform Sözcüsü Şerefxan Cizırî, “Marx’ın Kürtçe kitabı yok. Başka dillerde Marx’ı okuyorduk. Bilgi almaya Türkçe ile başladık. Daha sonra çıkan Kürtçe dergi ve kitaplardan faydalandık. Tabi yine yoğunluk Türkçe oldu. Anadilimiz Kürtçedir” dedi. Cizırî, bilgi akışının anadilinde alınması halinde bilginin kalıcı olacağına dikkat çekti.

PSK’den Hasan Dağtekin ise dilin resmi olması için devletin atacağı adımları beklemeden harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Uluslararası yasaların dayatılması gerektiğini söyleyen Dağtekin, Kürt dili çalışmalarında atılan her adımın önemli olduğunu işaret ederek, Kürtçe çalışmalara halkı katmanın önemine değindi.

Konuşmasına Diyarbakır sokaklarında gördüklerini anlatarak başlayan KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, “Esnaf ile Kürtçe konuştuğumuzda şaşkınlık veren bir yüz ile karşı karşıya kalıyoruz. Otobüste aramızda Kürtçe konuştuğumuzda bizi dinleyenler, daha önce konuştuğu Türkçe dilini Kürtçeye çevirdi” dedi.

Bu örneklerin yaşamın her alanında Kürtçenin konuşulması gerekliliğinin önemini gösterdiğini belirten Çiftyürek, konferansa katılan tüm kurumların, aralarında Kürtçe konuşma kararı alması gerektiğini belirtti ve bunun topluma yansımasının olacağını kaydetti.

DBP il yöneticisi Hayrettin Altun ise 12 Eylül’de işkence altında dayatılan “Türkçe konuş çok konuş” sözünü hatırlatarak, “O dönemde anadilinde ısrar edenlerin bıraktığı mirasa sahip çıkılması” çağrısında bulundu.

Anadilin gelişiminde annelerin rolüne değinen Altun, “Üniversite okuduğum dönemde eve geldiğimde Türkçe konuştuğumda annemin ‘Ha ev tirkî ji ku derket’ (Bu Türkçe nerden çıktı) tepkisi ile karşılaştım. Haklıydı, Türkçenin eve girmesini istemiyordu. Çünkü her yerde Türkçe konuşuluyordu. Kürtçe üzerinde ise, yoğun baskı vardı. Halen de var. Aslında yaşadıklarımız bize Kürtçenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cağaloğlu Anadolu Lisesi müdürü önce ifade verdi, ardından velileri hedef aldı
Sonraki Haber
Çin dışında hızla yayılan Corona virüsü can almaya devam ediyor