Ana SayfaGüncelMahkeme kararı: Bekçilerin kimlik sorma yetkisi yok

Mahkeme kararı: Bekçilerin kimlik sorma yetkisi yok

HABER MERKEZİ – Bekçilere kimlik göstermediği için götürüldüğü polis karakolunda 187 TL idari para cezası verilen R.D.’nin itirazını kabul eden mahkeme, bekçilerin kimlik sorma yetkisinin olmadığına karar vererek para cezasını kaldırdı.

Bekçilere durdurma, kimlik sorma, sorgulama ve silah kullanma gibi geniş yetkiler getirecek yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi bekleniyor.

Yasa teklifi onaylanmamasına rağmen bekçiler bu yetkileri kullanabiliyor.

Van’ın Tuşba ilçesinde 3 Ocak’ta bekçiler, kent merkezindeki uygulamaları sırasında durdukları bir gençten kimlik göstermesini istedi.

R.D, bekçilerin böyle bir yetkisinin olmadığını söyleyerek kimliğini bekçilere vermedi. Bunun üzerine bekçiler R.D.’yi İkinisan Polis Karakolu’na götürdü.

Karakolda “Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermemek” iddiasıyla Kabahatler Kanunu’na göre 187 TL para cezasının kesilmesinin ardından R.D. serbest bırakıldı.

“Para cezası kaldırıldı”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, R.D.’nin avukatı aracılığıyla 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne para cezasının kaldırılmasına yönelik yaptığı başvuruyu değerlendiren mahkeme, 31 Ocak’ta idari cezanın kaldırılmasına karar verdi.

Mahkemenin gerekçeli kararında “Her ne kadar itiraz eden kişi hakkında Kabahatler Kanunu 40’ıncı maddesi uyarınca kimliği bildirmemem kabahati nedeniyle idari para cezası uygulanmışsa da, çarşı, mahalle bekçilerinin (olay tarihi olan 03.01.2020 tarihinde) kimlik sorma yetkisi bulunduğuna ilişkin açık bir düzenlemenin bulunmadığını, çarşı ve mahalle bekçilerinin vazifeleri ile ilgili olarak riayet etmeleri gereken hususları gösterir yönetmeliğin 16. maddesinde ‘Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar’ şeklinde düzenleme mevcut ise de bu düzenlemenin açık bir şekilde bekçilerin kimlik sorma hakkının mevcut olduğunu göstermediği” ifadelerine yer verildi.

“Kimlik sorma yetkisi yok”

Mahkemenin, bekçilere “kimlik sorma yetkisine” ilişkin olarak olay tarihi itibariyle yasal düzenlemenin bulunmadığı belirtilen kararın devamında şunlar ifade edildi:

“Her ne kadar olay tarihinden sonra buna ilişkin yasal düzenlemelere dair yasama çalışmaları bulunsa da bu düzenlemelerin hem olay tarihinden sonraki döneme ilişkin olduğu hem de olay tarihi itibariyle bekçilerin kimlik sorma yetkililerinin bulunmadığını, en azından buna ilişkin açık bir mevzuat hükmünün bulunmadığı, bu nedenle kişiye uygulanan idari para cezasının usul ve yasaya uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.”

İstanbul’da GBT sorgusu yapan üç bekçi bıçaklandı

Bekçilere ‘kimlik kontrolü yapamazsınız’ diyen gazeteciye 579 lira ceza

Üsküdar’da sorduk: Bekçilere polisiye yetki geliyor, ne diyorsunuz?

Bekçilere polisiye yetkiler: “Türkiye adım adım güvenlik devletine dönüşüyor”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da GBT sorgusu yapan üç bekçi bıçaklandı
Sonraki Haber
Bir yalanlar çağından geçip giderken: ‘Hakikat Elbet Bir Gün’