Ana SayfaCezaevleriMarmara’daki cezaevlerinde bir yılda 2 bin 186 hak ihlali

Marmara’daki cezaevlerinde bir yılda 2 bin 186 hak ihlali

HABER MERKEZİ – Marmara Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde 2019’da yaşanan hak ihlallerini raporlaştıran İHD, 502 ihlal başvurusu neticesinde toplamda 2 bin 186 ihlal tespit edildiğini duyurdu. Rapora göre sağlık ve tedavi hakkına erişim engellerinden kötü muamele, darp, işkenceye uzanan ihlaller zincirinde, tutukluların keyfi disiplin cezalarıyla infazlarının yakıldığına dikkat çekildi.


Haber: Hasan Özhan Ünal


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 2019 yılında Marmara Bölgesi cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı.

İHD söz konusu raporunu kendilerine yapılan hak ihlali başvuruları ve dernek avukatlarının hapishanelere yaptıkları ziyaretlerden edindikleri bilgilerin derlemesiyle oluşturdu.

2019 yılında 54 farklı cezaevinden toplam 502 başvurunun yapıldığının belirtildiği raporda, her başvuruda birden fazla ihlal şikayeti olduğu, toplamda 2 bin 186 ihlal tespit edildiği kaydedildi.

Rapora göre çok sayıda ihlalden bazıları şöyle: Sağlık ve tedavi hakkına erişim engelleri, kötü muamele, darp, işkence, ters kelepçe, süngerli oda, çıplak arama, süreli-süresiz yayın ve kitap yasakları, tehdit, küfür, yerde yatırma, aç bırakma, IŞİD’lilerle aynı hücreye konulma, ırkçı söylem, onur kırıcı davranışlar, mahpusların el yazma belge ve mektuplarına el konulması.

Üç tutuklu cezaevlerinde öldü

İHD, derneğe 2019 yılında derneğe yapılan başvuruların üçünün yaşam hakkı ihlali ile ilgili olduğunu belirtti.

Kartal H Tipinde bulunan Vedat Aydın’ın, Metris R Tipi hapishanesinde bulunan felçli Ali Haydar Yıldız’ın ve Patnos L Tipi cezaevindeki Kinyas Gülcan’ın hak ihlalleri sonrası cezaevinde yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Keyfi disiplin cezalarıyla infazların yakılıyor

Raporda, can alıcı konulardan biri olan tutuklulara keyfi olarak disiplin cezaları verilmesi ve bu cezalarla mahpusların infazının yakılması konusu da yer aldı.

“Düzmece gerekçelerle verilen disiplin cezaları infaz yakmanın etkili silahına dönüştürülmüştür” denilen bu durum için şu değerlendirme yapıldı:

“Hapishanelerde hücre cezası almamış, infazı yanmamış politik mahpus neredeyse kalmamıştır. Şartlı tahliye yolu tamamen kapanmıştır. Tahliyeleri gelip de herhangi bir disiplin cezası bulunmayan ‘iyi halli’ olanların ise ‘örgütsel faaliyet yürütebilir’ gibi afakî yorumlarla tahliyeleri ertelenmeye çalışılmaktadır.”

Yeniden yargılama taleplerine ayrımcı yaklaşım

Raporda yeniden yargılama taleplerine ayrımcı yaklaşım sergilendiğine de dikkat çekildi.

“Mahkemelerin bu talepleri değerlendirirken çifte standartlı, keyfi bir yaklaşım içinde oldukları anlaşılmaktadır” diyen İHD, bu yaklaşımın hukuku ve eşitlik ilkesini göz ardı ettiğini belirtti.

Raporda, “Bu yaklaşım, adil yargılanma hakları ihlal edilmiş ve haksız cezalarla onlarca yıldır hapishanede tutulan mahpusları ve ailelerini mağdur eden bir boyuta varmış bulunmaktadır” denildi.

Açlık grevleri

Hapishanelerdeki sorunların çözümü için adli ve siyasi mahpuslar tarafından zaman zaman açlık grevine başvurulduğunun hatırlatıldığı raporda, grevler ve bu eylemlerin tutuklulara yansımaları ayrı bir başlıkla ele alındı.

2019 yılının ilk çeyreği itibariyle açlık grevinde olan mahpuslardaki sağlık sorunlarına değinilen raporda, açlık grevi eylemi nedeniyle mahpuslara disiplin soruşturmaları açıldığı ve birçoğuna iletişim cezası verildiği belirtildi.

Marmara Bölgesi Hapishanelerinde belirlenebildiği kadarıyla toplam 713 mahpusun açlık grevini sürdürdüğünün kaydedildiği raporda, açlık grevinin sonlanmasını takiben ise bu kez de beslenme ve sağlık sorunlarının takibinde uzun süre ciddi sorunların devam ettiği vurgulandı.

Mücadele çağrısı

Hapishanelerdeki ihlallerin 2019 yılında derinleşerek ve yaygınlaşarak devam ettiğinin belirtildiği raporda, bu hak ihlallerinin sadece mahpusların mücadelesi ile değil dışarıdan yürütülecek mücadelenin desteği ile önlenebileceğine dikkat çekildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hevsel Bahçeleri için Ramsar Sözleşmesi'ne başvuru yapılacak
Sonraki Haber
Dayanışmaya ceza: Yönetmen Veysi Altay’a 1 yıl 3 ay hapis