Ana SayfaGüncelMehmet Bal’dan 18 gündür haber alınamıyor

Mehmet Bal’dan 18 gündür haber alınamıyor

HABER MERKEZİ – Cezaevindeki oğlunu ziyaret etmek için Batman’dan İstanbul’a gelen 58 yaşındaki Mehmet Bal’dan 18 gündür haber alınamıyor. Bal’ın ailesi başvurdukları hiçbir kurumdan yanıt alamadı. İnsan hakları savunucusu Leman Yurtsever “Devlet istese sinyal takibiyle, MOBESE kayıtlarını inceleyerek Bal’ın akıbetine ulaşabilir” dedi.

Silivri Cezaevindeki oğlunu ziyaret etmek amacıyla 24 Ocak’ta Batman’dan İstanbul’a gelen 58 yaşındaki Mehmet Bal’dan ailesi 18 gündür haber alamıyor.

Ağabeyini aramaya devam ettiklerini söyleyen Bal’ın kardeşi Mehmet Şirin Bal, bulunması için polise ve savcılığa başvurduklarını ancak 18 gündür ne savcılıktan ne de polisten sağlıklı bilgi alabildiklerini belirtti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat’un haberine göre emniyete her gittiklerinde polisin kendilerine “Bekleyin sizi arayacağız” dediğini belirten Bal, savcı ile görüştüklerini de söyledi.

Mehmet Şirin Bal, kardeşinin kimseyle bir husumeti olmadığını, İstanbul’u da iyi bildiğini söyledi.

“Türkiye’nin her yerini bilen, gezen biri nasıl olur da kaybolur? Ya insan nasıl kaybolur, tespih mi ki elden düşsün kaybolsun! Devlet isterse iki saatte bulur. Kardeşime ne oldu onu biz de bilmiyoruz. Devletin elinde mi değil mi bilmiyoruz. Nerede olursa olsun bulunmasını istiyoruz.”

“Devlet götürmüşse niye çıkarmıyor”

Babasının Diyarbakır’da çalıştığını belirten Bal’ın oğlu Nihat Bal da, daha önce birileri tarafından tehdit edilmediğini, kimseyle husumeti olmadığını, babalarının her kış kendilerini ziyaret etmek için İstanbul’a geldiğini, 24 Ocak’ta da kendilerini ziyaret etmek için geldiğini söyledi.

Bal, daha önce cezaevinde bulunan kardeşinden dolayı birkaç defa evlerine polisin baskın düzenlediğini ve babasının gözaltına alındığını belirterek, girişimleri hakkında ise şunları aktardı:

“Babamı devlet götürmüşse niye çıkarmıyor. Babamla ne işleri olabilir. Devletin elinde de olabilir bir yerde düşmüş de olabilir. Biz kendimiz bir arama çalışması yapamıyoruz. Emniyete gittik, savcılığa başvurduk. Bizi kayıp şahıslar bürosuna yönlendirdiler.
“Bir memur bize ‘Arama ve soruşturma sürdüğü için bilgi veremiyoruz’ dedi. Biz de tanıdıklarımız vasıtasıyla soruyoruz. Ama hiçbir şey bulamadık. Bu iş ancak teknik takiple çözülebilir. Telefon görüşmeleri, MOBESE kameraları incelenebilir. Bu çağda İstanbul’da kameranın görmediği bir sokak yoktur. Telefon ve kamera ile her türlü sonuca varılabilir ama nedense bulunamıyor.”

Savcı ile yaptığı görüşmeyi ise Bal, şöyle anlattı:

“Savcı ile de görüştük. Savcının umursamaz bir tavrı vardı. Birkaç soru sordu, araştırmalara devam ettiğini söyledi. Ailem, babam ve kardeşlerim hakkında bazı sorular sordu. İki kardeşimin PKK’ye katıldığını söyleyince ‘Babanız da katılmış olamaz mı, katılmış olma ihtimali yok mu?’ diye sordu. Ben de ‘Bu yaşta böyle bir adam neden katılsın, böyle bir düşüncesi olsaydı neden İstanbul gelsin ki’ dedim. Bu ve benzeri sorularda ısrar ediyordu. İşte ‘Kardeşlerin hakkında ne düşünüyorsun. Baban ne düşünüyordu’ gibi sorular sordu.”

“Devlet istese Bal’ın akıbetine ulaşabilir”

Öte yandan Bal ailesi, İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış-Beştaş ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre, İHD’deki toplantıda konuşan insan hakları savunucusu Leman Yurtsever şunları söyledi:

“Devlet istese sinyal takibiyle, MOBESE kayıtlarını inceleyerek Bal’ın akıbetine ulaşabilir. Ama yapmıyor, ciddiyetsiz bir tavır içinde. Biz İHD olarak İçişleri Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptık cevap bekliyoruz. Af Örgütü’ne acil eylem çağrısı yaptık. Bu konuda savcıları, yetkilileri göreve çağırıyoruz. Yoksa Mehmet Bal’ın herhangi bir kurum ya da kuruluş tarafından gözaltında alındığı akıllara gelmeye başladı.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MSB: İdlib'de beş asker hayatını kaybetti
Sonraki Haber
37 gündür kayıp: Gülistan Doku neden bulanamıyor?