Ana SayfaToplumsal CinsiyetMor Dayanışma’dan Türkiye Kadın Konferansı: ‘Gündemimiz feminist bir grev’

Mor Dayanışma’dan Türkiye Kadın Konferansı: ‘Gündemimiz feminist bir grev’

HABER MERKEZİ – Mor Dayanışma tarafından düzenlenen 2’nci Türkiye Kadın Konferansı pek çok ülkeden kadınların katılımıyla 8 Şubat’ta başlayacak. Tüm dünyadaki kadın mücadelesine dikkat çeken Mor Dayanışma’dan Gamze Özkök, en önemli gündemlerden birinin feminist bir kadın grevinin örgütlenmesi olduğunu söyledi

Mor Dayanışma’nın “İnadına mücadele, inadına özgürlük” sloganıyla örgütlediği 2’nci Türkiye Kadın Konferansı 8-9 Şubat’ta İstanbul’da yapılacak.

Pek çok kentten kadınlar ve kadın örgütlerinin katılacağı konferansta Ortadoğu, Avrupa, Asya ve Latin Amerika ülkelerinden katılımcılar da yer alacak.

Konferansın ilk gününde Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde sinevizyon ve divan seçimi ardından Mor Kürsü kurulacak.

Akşam ise İstanbul Kadın Orkestrası konser verecek.

Konferansın ikinci günü Birleşik Metal İş Sendikası Konferans Salonu’nda, enternasyonal kadın grevinden, LGBTİ+ hareketi ve feminizmin tarihsel birliğine dek pek çok konu başlığı ele alınacak.

‘Erkek şiddeti derinleşti’

Gamze Özkök

Konferansa ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat’a konuşan Mor Dayanışma’dan Gamze Özkök, AKP iktidarı ile birlikte erkek şiddetinin derinleştiğini ifade etti.

“Şiddetin, tacizin, tecavüzün, erkek egemen sistemin söylevlerinin derinleştiği, kadınlara parmak sallayan ve kadının yok olması üzerine iktidarını sağlayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Tam da bu anlayışa karşı Mor Dayanışma Türkiye’de kadın çalışması yürütüyor.
Kadınların olduğu her yerde mor bayrak altında kadın mücadelesini yükseltmeye çalışıyor. Mücadeleyi yürütürken de büyüye büyüye, biriktire biriktire 2’nci Türkiye Kadın Konferansı’nı gerçekleştiriyor.”

‘Türkiye’de kurumsallaşmak isteyen bir faşizm var’

Özkök, 2 yılda bir yaptıkları bu konferansla çalışma ve stratejilerini belirlediklerini belirtti.

İktidarın her alanda kadını baskılamaya çalıştığını vurgulayan Özkök, “Türkiye’de kurumsallaşmak isteyen bir faşizmin olduğunu ancak bunu başaramadığını bunun sebeplerinden birinin kadın mücadelesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden iktidar her fırsatta kadın mücadelesine saldırıyor, çünkü kadın mücadelesi bu iktidarı geriletiyor” diye konuştu.

OHAL ilanıyla birlikte demokratik kitle örgütlerinin sokağa çıkamaz hale geldiğine değinen Özkök, kadınların tüm baskı ve sindirme politikalarına rağmen sokakları terk etmediğini ve her defasında daha güçlü bir şekilde sokağa çıktığını ifade etti.

Kadın mücadelesinin dünya çapında gittikçe büyüdüğünü vurgulayan Özkök, “Sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’da Suriye, Irak, İran, Afrika’da Sudan’da Güney Amerika’da, Avrupa’da Asya’da dünyanın her alanında kadınlar kendi bedenleri için mücadele ediyor” diye belirtti.

‘Feminist bir kadın grevini konuşacağız’

Tüm dünyada kadınların sokağa çıktığını belirten Özkök, kendilerinin de bu konferansla bu mücadeleyi örgütlü bir güce nasıl dönüştürebileceklerini konuşacaklarını söyledi.

“Birbirini etkileyen ve destekleyen bir mücadele var ve bu anlamda enternasyonal mücadele bizim için çok önemli ve yol açıcı. Türkiye’de bizim için en önemli gündemlerden birinin de feminist bir kadın grevinin örgütlenmesi. Konferansta buna ilişkin önemli kararlar alınacak.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürt siyasetinde “olmak ya da olmamak”
Sonraki Haber
İzmir’de Suriyeli kadın ve çocuğu öldürüldü