Ana SayfaGüncelMutlu Öztürk’ün de aralarında olduğu dokuz HDP’liye tahliye

Mutlu Öztürk’ün de aralarında olduğu dokuz HDP’liye tahliye

HABER MERKEZİ – HDP’nin 7. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde gözaltına alınan ve bir gün sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Şişli İlçe Eşbaşkanı Mutlu Öztürk’ün de aralarında olduğu dokuz HDP’li ilk duruşmada tahliye edildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 13 Ekim 2019 tarihinde  Beşiktaş’ta düzenlenen 7. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde dokuz kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan HDP Şişli İlçe Eş Başkanı ve tarih öğretmeni Mutlu Öztürk ve sekiz HDP’li, mahkeme tarafından, ‘kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılmak’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarını işledikleri gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Mahkeme, polisin basın açıklaması yapılmasının yasak olduğunu bildirmesine rağmen grubun ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’ şeklinde slogan atarak ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne hakaret ettiği’ öne sürmüştü.

Duruşma öncesi Öztürk’ün serbest bırakılması için meslektaşları, öğrencileri ve arkadaşları sosyal medyadan #freemutluhoca #siyasitutsaklaraözgürlük hashtagi ile kampanya başlatmışlardı.

Dokuz kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada tutuklu yargılanan Şişli İlçe Eşbaşkanı Mutlu Öztürk, Küçükçekmece İlçe Eşbaşkanı Hüseyin Fidanboy, üyeleri Ali Edebali, Aydın Salış, Mehmet Emin Elma, Müslüm Kılıç, Necla Yıldız, Songül Çelik ve Sefa Alar hazır bulundu. Milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, tutuklu yargılananların aileleri ve çok sayıda kişi duruşmayı izledi.

Kürtçe savunma yapan sanıkların kimlik tespitlerinin ardından geçilen duruşmada ilk olarak avukatların talepleri alındı.

Müvekkillerine yöneltilen suçlamaların kanunda bir tanımının olmadığını belirten avukat Ramazan Demir, müvekkillerinin HDP’nin kuruluş yıl dönümüne katıldığı için tutuklandıklarını, bu nedenle mahkemenin sanıklar hakkında savunmalarına başvurmadan direkt beraat kararı vermesini istedi.

İddia makamı ise talebin reddini istedi.

“‘Katil devlet’ sloganına alınacağınıza mahkeme kararlarına alının”

Duruşmada HDP Şişli İlçe Eşbaşkanı Mutlu Öztürk savunmasına Dünya Anadili Günü’ne dikkat çekerek başladı.

İngilizce, Fransızca ve Almanca bildiğini ancak kendi anadilini bilmediği için özür dileyen Öztürk, şunları söyledi:

“Biz bu partiyi elinde devlet yetkisini barındıran kimselerin baskı kuramasın diye kurduk. 2 yıllık parti bile kendi kuruluş yılını kutlarken bize yasaklandı. Yerel iktidarın belirlenmesinde katkıda bulunan bir partiyiz biz nereden aldıkları belli olmayan bir yetki ile bizim etkinliğimiz yasaklanıyor.
“Ortada bir suç var anacak bu suçu işleyen Beşiktaş Emniyet amiridir. ‘Katil devlet’ sloganına alınacağınıza mahkeme kararlarına alının. Devlete ‘katil devlet’ deniliyorsa devletin kendisi bu algıyı ortadan kaldırmalı. Devletin hukuk kurallarına uyması gerek ve beraatımı istiyorum.”

Savunmaların ardından savcı tutuklu sanıkların adli kontrol şartı ile tahliyelerini istedi.

Dava avukatları ise müvekkillerine atılı suçlamaların kanunda karşılığı olmadığını dolayısı iddia makamının mütalaasına katıldıklarını ancak tahliyenin yanında beraat kararı verilmesini de istedi.

Savunmaların ardından tüm sanıklar hakkında tahliye kararı veren mahkeme heyeti, duruşmayı 7 Temmuz’a erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berlin Film Festivali başladı
Sonraki Haber
Nedeni sendikal örgütlenme: İzmir ve Aydın'da en 200 işçi işten çıkarıldı