Ana SayfaÇalışma YaşamıNedeni sendikal örgütlenme: İzmir ve Aydın’da en 200 işçi işten çıkarıldı

Nedeni sendikal örgütlenme: İzmir ve Aydın’da en 200 işçi işten çıkarıldı

HABER MERKEZİ – İzmir’de Kale Pratt& Whitney Uçak Motor Sanayi fabrikasında çalışan 94 işçi, Aydın’da ise Uğur Motorlu Araçlar fabrikasında 100’e yakın işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılmaların nedeni ise işçilerin sendikal örgütlenmeleri.

İzmir ve Aydın’daki fabrikalarda çalışan işçiler işten çıkarılıyor.

İzmir’de F-35 savaş uçaklarının motor parçalarının üretildiği Kale Pratt & Whitney’de çalışan işçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başlamasıyla birlikte işyeri yönetimi işçi çıkarmaya başladı.

13 Şubat’ta dört işçinin işten çıkartılmasıyla birlikte başlayan süreçte bugüne kadar 94 işçinin işine son verildi.

Bunun üzerine işçiler hem fabrika önünde hem de serbest bölge girişinde direnişe başladı.

Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek fabrikada çalışan işçilere sendikadan çıkmaları için baskıların yapıldığını söyledi.

“Patronlar işçilere tek tek sendikalardan çıkmaları konusunda baskılarda bulundular. Sendikamıza üye olan arkadaşlarımızın sayısının bu kadar yüksek olduğunu sanırım işveren arkadaşlar tahmin edememiş. Bu emekçi arkadaşlarımız en doğal hakları olan sendikalardan çıkmayı kabul etmeyince yönetim tarafından işten çıkarılmalar başlandı. Şu an çalışan ve sendikamıza üye olan arkadaşlarımızda gerçekten tedirgin durumdalar. Arkadaşlarına yapılan bu haksızlık karşısında kendileri de işlerini kaybetme korkusu yaşıyorlar.”

Birleşik Metal-İş ise konuyla ilgili, “Bir yandan sendika üyesi işçileri işten çıkarıyor, diğer taraftan sendikanın yeterli çoğunluk sağlamasını önlemek için işyerine SGK kayıtlarında yeni işçi girişi yapıyor” açıklaması yaptı.

Aydın’da 100’e yakın kişi işten çıkartıldı

Aydın Nazilli’de ise Uğur Şirketler Grubu’na ait Uğur Motorlu Araçlar (UMA) fabrikasında 100’e yakın işçi işten çıkarıldı.

300 işçinin çalıştığı fabrikada bu sabah işe giden yaklaşık 100 işçi fabrikaya giremedi.

Fabrika girişinde işten çıkarıldığını öğrenen işçiler, bir süredir işten ayrılmaları yönünde işveren ve yöneticilerin kendilerine baskı uyguladığını ifade etti.

Evrensel’in haberine göre, fabrika yönetiminin işçilere “Arabulucu anlaşması yapacağız” diyerek zorla evrak imzalattığı da iddia edildi.

İşverenin işçilerle yaptığı toplantılar devam ederken çıkarılan işçi sayısının artması bekleniyor

14 Ekim 2019’da kayyumdan yönetimi devralan Uğur Şirketler Grubu yöneticileri işçileri parça parça toplayarak yaptığı toplantılarda, fabrikanın iş yapmadığını belirterek “Ya Uğur Soğutmaya gideceksiniz, ya üretim için yeni siparişler bulunmadığından 5 ay ücretsiz izine çıkaracağız, ya da ihbar tazminatı almadan sadece kıdem tazminatı alarak işten ayrılacaksınız. Bunları kabul etmezseniz İstanbul’daki firmamıza temizlik personeli olarak gönderileceksiniz” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mutlu Öztürk'ün de aralarında olduğu dokuz HDP'liye tahliye
Sonraki Haber
Ceren Damar davasında sanığa ağırlaştırılmış müebbet