Ana SayfaGüncelNefret saldırısı: Trabzon’da Katolik mezarlığında haç yakıldı

Nefret saldırısı: Trabzon’da Katolik mezarlığında haç yakıldı

HABER MERKEZİ – Trabzon’daki Santa Maria Kilisesi’nin mezarlığına defnedilen Zehra Çolak’ın mezarının üzerine yerleştirilen haç, yerinden sökülerek yakıldı. HDP Milletvekili Tuma Çelik, nefret saldırısını Meclis gündemine taşındı.

Trabzon’da Santa Maria Katolik Kilisesi’nin mezarlığında nefret saldırısı yaşandı.

17 Ocak’ta yaşamını yitiren Santa Maria Katolik Kilisesi cemaatinden Zehra Çolak’ın cenazesi 18 Ocak’ta kilisede düzenlenen dini törenin ardından kilisenin 500 metre kadar yukarısında yer alan Arafilboyu mahallesinde bulunan kilisenin mezarlığına defnedildi.

Mezarın başına da geçici olarak tahta haç yerleştirildi.

Defin sırasında ise küçük bir grubun tekbir getirerek provokasyon yaratmaya çalıştığı öğrenildi.

Zehra Çolak’ın eşi Veysel Çolak, eşinin mezarını son olarak ziyaret ettiği 14 Şubat’ta mezar yerindeki haçın olmadığını gördü.

Mezarın etrafını araştıran Çolak, geçici olarak yerleştirilen haçın yerinden söküldükten sonra kırılarak mezarın yakınında yakıldığını fark etti.

Saldırıyı Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne bildiren Çolak’in ifadesini alan polisler mezarın ve yakılan haçın görüntülerini çekerek soruşturma başlattı.

Ayrıca defin sırasından küçük bir grubun tekbir getirerek provokasyon yaratmaya çalıştığı da belirtildi.

Nefret suçundan dolayı işlem başlatıldı mı?

Diğer yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, soru önergesi vererek, nefret saldırısını Meclis gündemine taşıdı.

Önergenin gerekçesinde söz konusu saldırının münferit olmadığına ve Santa Maria Katolik Kilisesi’nin daha önce de saldırıya uğradığına dikkat çekildi.

Çelik ayrıca, Santa Maria Katolik Kilisesi’nin Rahibi Andrea Santoro’nun ise 5 Şubat 2006’da silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiğini hatırlatarak, saldırıların Trabzon’da yaşayan Hıristiyan cemaatinde tedirginlik yarattığını ifade etti.

Tuma Çelik, verdiği önergede yanıtlanması talebiyle şu soruları sordu:

  • Söz konusu saldırıyla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Gözaltına alınan kimse var mıdır?
  • Santa Maria Kilisesi’ne dönük daha önce yaşanan saldırılarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır?
  • Türkiye’deki Hıristiyan ibadethane ve mezarlıklarına yönelik devam eden saldırıların önlenmesi için bir çalışmanız var mıdır?
  • Son 3 yıl içerisinde kaç kişi hakkında nefret suçundan dolayı işlem başlatılmıştır?

Karınca, Sabro, Hristiyan Haber

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İklim krizi: Son 140 yılın en sıcak Ocak ayı yaşandı
Sonraki Haber
Birbirlerinin yalnızlığını paylaşan iki erkeğin hikayesi: 'Rizi'