Ana SayfaGüncelNusaybin Davası: İki tutukluya daha hem ağırlaştırılmış müebbet hem hapis cezaları

Nusaybin Davası: İki tutukluya daha hem ağırlaştırılmış müebbet hem hapis cezaları

HABER MERKEZİ – Tefrik edilen Nusaybin Davası’nda son yapılan duruşmalarda iki tutukluya daha ağırlaştırılmış müebbet ve toplam 49 yıl hapis cezası verildi. Böylece hapis cezasına çarptırılanların sayısı 39’a yükseldi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 17’si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve daha sonra tefrik edilen Nusaybin Davası’nda duruşmalar devam ediyor.

Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama kapsamında bugün üç tutuklunun duruşması daha yapıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, ilk olarak hakim karşısında çıkan isim Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan İbrahim Halil Ildız’dı.

Adil bir yargılama talep ettiklerini dile getiren Ildız, “Vereceğiniz ceza ülkeyi kurtaracaksa, savaşı, ölümleri durduracaksa, ülkeyi özgürleştirecekse, sizleri özgürleştirecekse istediğiniz cezayı verin. Cezalar vererek, bu sorunlar çözülmez” dedi ve ekledi:

“Ben yarın hükümet değişir, siyaset değişir serbest kalabilirim. Ama siz bunu unutmayın ki; bu yaptığınız yanlışlar sizin peşinizi bırakmayacak. Vicdanınızı her zaman rahatsız edecek.”

Mahkeme ise Ildız’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 5 Mart’a erteledi.

Yılmaz’a ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis

Daha sonra Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan İsmail Yılmaz’ın duruşması yapıldı.

Yılmaz’ın avukatı Sezin Uçar, Nusaybin Davası’nda delillerin hukuka aykırı yöntemlerle elde edildiğini belirterek, hukuka aykırı elde edilen delillerin dosyadan çıkarılmasını istedi.

Taleplerinin her defasında reddedildiğini hatırlatan Uçar, Yılmaz’ın beraatine ve karar verilmeyecekse tahliyesini talep etti.

Mahkeme ise Yılmaz hakkında “kasten öldürme” iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet, “kasten öldürmeye teşebbüs” ve “kamu malına zarar verdiği” suçlamalarından 18 yıl hapis cezası verdi.

Güner’e ağırlaştırılmış müebbet ve 31 yıl hapis

Son olarak Osmaniye Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ömer Güner’in duruşması yapıldı.

Güner’e de “Devletin Birliği ve Ülke Bütünlüğünü Bozma” iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet, “kasten öldürmeye teşebbüs” iddiası ile 18 yıl, “tehlikeli maddeleri izinsiz kullanma” iddiasıyla 10 yıl ve “kamu malına zarar verme” iddiası ile de 3 yıl hapis cezası verildi.

39 sanığa hapis cezaları

Böylece dava kapsamında şu ana kadar hapis cezasına çarptırılanların sayısı 39’a yükselmiş oldu.

Nusaybin Davası’nda daha önce 37 sanık hakkında verilen cezalar şöyleydi:

Nurullah Akyüz’e ağırlaştırılmış müebbet ve 26 buçuk yıl; Nurşen Demir’e 10 yıl; Recep Yel ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl; Yasemin Erkol 10 yıl; Özgür Sevim ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl; İlyas Doğan, Ömer Karataş, Osman Bozkurt, Hamit Acur ve Akar İkbal ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl; Sadık Tan, Bayram Sevgin, Fırat Dari, Mazlum Yaşa ve Hatip Oyman ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl; Ercan Dolaşır ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl; Erkan Benli ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl 3 ay; Baver Başar ağırlaştırılmış müebbet ve 19 yıl; Mehmet Ziriğ ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl; Süleyman Göksel Yerdut ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl; Dilber Tanrıkulu ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl; Tufan İlbaş ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl 6 ay; Ramazan Eroğlu ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıl; Faruk Engin ağırlaştırılmış müebbet ve 31 yıl; Resul Ergün 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl; Fırat Çiftçi ağırlaştırılmış müebbet ve 29 yıl; Oktay Gül ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl 6 ay; Ferhat Doğan 18 yıl hapis cezası.

Tutuklandıklarında yaşları küçük olan Şükrü Aybek, Heja Alğan, Emre Topçuoğlu, Baran Eman, Çeçan Kilkaya ve Dilan Aslan’a 35 yıl 10’ar ay hapis cezası verildi.

Yine Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde daha önce yargılanarak, müebbet hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Bağ’a 11 yıl, Zehra Kaya’ya 18 yıl, Fatma Aslan’a da 21 yıl 7 ay hapis cezası verildi.

Tutuklulardan Medya Çınar ve Siraç Yüksek, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı tutuklu bulundukları cezaevlerinde yaşamlarına son verdiklerinden dolayı haklarında açılan davalar kapatılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hatay'da ‘işsizim, çocuklarım aç' diyerek kendini yakan Adem Yarıcı öldü
Sonraki Haber
Bir kadın cinayeti, geride kalan mülteci çocuklar ve bürokrasi duvarları