Ana SayfaGüncelÖcalan’ın avukatlarından CPT’ye başvuru

Öcalan’ın avukatlarından CPT’ye başvuru

HABER MERKEZİ – Asrın Hukuk Bürosu avukatları, İmralı Cezaevi’nde tutulan Abdullah Öcalan dahil dört müvekkilinin aile ve avukatlarıyla görüştürülmemesine ilişkin CPT’ye başvuruda bulundu. Başvuruda, CPT’nin 2019’daki İmralı ziyaretinin sonuçlarının açıklanması çağrısı da yapıldı.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aile ve avukatlarıyla görüştürülmemesine ve haberleşme hakkının ihlali ile iletişim araçlarının ortadan kaldırılmasına ilişkin Avrupa Konseyi İşkenceyi İzleme ve Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulundu.

“30 Eylül 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında yaşanan gelişmelere dair; avukat, aile ve vasi görüşme başvurularına ilişkin tespit ve taleplerimizdir” başlığıyla yapılan başvuruda, yaşanan hak ihlalleri tek tek sıralandı.

Mezopotamya Ajansı‘ndan Ferhat Çelik‘in haberine göre başvuruda, 27 Temmuz 2011 tarihinden 2 Mayıs 2019 tarihine kadar avukatların müvekkilleriyle görüşmek için yaptığı başvuruların reddedildiğine dikkat çekilerek, 7 Ağustos 2019 tarihinden beri yapılan başvuruların da fiili olarak engellendiği belirtildi.

2019 yılının son üç ayında her seferinde 4 avukat ile 27 defa yapılan ve toplamda 108 avukat ile görüşme başvurusunun tamamının yanıtsız bırakıldığına yer verilen başvuruda, şunlar kaydedildi:

“Bu süre içerisinde her bir başvurucunun yasal olarak mesai saatleri içerisinde toplamda 469 saat serbestçe görüşme hakkı bulunmasına rağmen tek bir avukat görüşü gerçekleştirilememiştir.
“2019 yılının son üç ayında aile bireyleri, 13 defa toplamda 65 görüşme başvuruları yapmış olmalarına rağmen tek bir görüşme gerçekleştirememişlerdir.
“Yasal olarak 29 Ekim 2019 ve yıl başı günlerine özel görüşme hakkı da dahil olmak üzere 8 görüşme hakkından bir tanesi dahi yerine getirilememiştir.”

Disiplin cezaları tebliğ edilmiyor

Başvuruda ayrıca Eylül 2018 tarihinden beri İmralı Cezaevi’ndeki tutuklulara kesintisiz şekilde 3 aylık periyotlarla 5’er kez disiplin cezalarının verildiği belirtildi.

Disiplin cezalarının kendilerine tebliğ edilmediğine de yer veren avukatlar, bu şekilde hem başvurucuların hem de vekillerin ulusal ve uluslararası başvuru, itiraz ve diğer hakların kullanılmasının önüne geçildiği savunuldu.

“Müvekkillerimiz en temel haklardan muaf kılınmış; sağlık, savunma ve iletişim haklarına erişimi engellenmiştir” denilen başvuruda, CPT’nin daha önce İmralı Cezaevi’ndeki incelemeleri sonucu yayınladığı raporlardaki tavsiyeler hatırlatılarak, son üç ay içerisinde de ilgili tavsiyelerin yerine getirilmediğine değinildi.

‘Görüşme sonucunu açıklayın’ çağrısı

Başvurunun son kısmında ise yaşanan hak ihlallerinin giderilmesi için avukat ve aile ile görüşmelerin sağlanması, etkili bir izleme sürecine alınması şeklinde taleplere yer verildi.

Yine CPT’nin daha önce yaptığı İmralı ziyaretine ilişkin, “Komitenizin, 6-17 Mayıs 2019 tarihlerinde İmralı Ada Hapishanesi ziyaretine dair varılan tespit ve tavsiyelerin, etkili olabilmesi ve de işkence yasağına mutlak uyulmasının sağlanması amacıyla makul bir süre de açıklanması talep edilmektedir” çağrısı yapıldı.

Öcalan’la görüşmeler

Abdullah Öcalan, HDP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs’ı takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran yerel seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı. Ne avukatlar ne de aile yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidemiyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suçlu bulundu: Weinstein 'basit cinsel saldırı ve tecavüz'den cezalandırılacak
Sonraki Haber
Ceren Damar'ın babası: Failin ailesi tarafından ölümle tehdit ediliyorum