Ana SayfaGüncelOsman Kavala yeniden tutuklandı

Osman Kavala yeniden tutuklandı

HABER MERKEZİ – Gezi Davası kapsamında dün hakkında beraat ve tahliye kararı verilen Osman Kavala, bugün çıkarıldığı mahkemece ‘darbe girişimi’ gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Gezi Davası’nın 18 Şubat’ta yapılan duruşmasında beraat eden ve tahliyesi beklenen Osman Kavala hakkında, birkaç saat içinde yeni bir suçlamayla gözaltı kararı verildi.

Kavala, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararıyla 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Silivri Cezaevi’nde gözaltına alındı.

İfade işlemlerinin ardından bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen Kavala, savcı tarafından ifadesi alınmadan tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan Kavala, “Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs” iddiasıyla yeniden tutuklandı.

Diken’in haberine göre, tutuklanma gerekçesi ise savcılığın sevk yazısında öne sürüldüğü üzere Kavala’nın darbe girişiminin karar sürecine katıldığına dair bulgu bulunması. Ancak bulgunun ne olduğu belli değil.

Mahkemenin kararında, yine sevk yazısındaki gibi ABD’li akademisyen Henry Barkey’nin 15 Temmuz 2016’da İstanbul’a gelerek Büyükada’daki Splendid Otel’de kaldığı, Barkey’nin 18 Temmuz 2016’da Kavala ile Karaköy’de buluşup Türkiye’den ayrıldığı, darbe girişimi öncesi ve sonrası ikilinin arasında yoğun irtibat bulunduğu savunuldu.

Ne oldu?

Çizer: Murat Başol

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.

Osman Kavala, Gezi Davası’nda 840 gün boyunca tutuklu olarak yargılanmıştı.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” de dahil olmak üzere tüm suçlamalardan beraat etti, tahliyesine karar verilmişti.

Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 10 Aralık 2019’da Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vermişti.

1’e karşı 6 oyla alınan kararda mahkeme, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına da hükmetmişti.


Gezi Davası’nda karar: Tüm sanıklara beraat, Kavala’ya tahliye

Tahliyesi beklenirken: Osman Kavala yeniden gözaltında

Osman Kavala’nın gözaltına alınmasına dünyadan tepkiler


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye'nin BM Temsilcisi: İdlib'de tehdit teşkil eden tüm hedefler vurulacak
Sonraki Haber
Yedi sivilin öldürülmesi: 37 asker hakkında 29 yıl sonra yeniden soruşturma