Ana SayfaDünyaOsman Kavala’nın gözaltına alınmasına dünyadan tepkiler

Osman Kavala’nın gözaltına alınmasına dünyadan tepkiler

HABER MERKEZİ – Gezi Davası kapsamında 840 günlük tutukluluğunun ardından tahliye edilmesi beklenen Osman Kavala’nın yeni bir soruşturmayla gözaltına alınmasına dünya tepkili. Af Örgütü “Kavala’nın tahliye edilmesine karar verilmişken özgürlüğe açılan kapının tekrar kapatılması yıkıcı bir darbedir” derken, HRW ise “Türkiye’de adalet sistemi absürt ve zalim bir tiyatroya döndü” ifadelerini kullandı.

Gezi Davası’nın 18 Şubat’ta yapılan duruşmasında beraat eden ve tahliyesi beklenen Osman Kavala hakkında birkaç saat içinde yeni bir suçlamayla gözaltı kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Kavala hakkındaki gözaltı kararı, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında alındı.

Kavala, Silivri Cezaevi’nde Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınarak, Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Kavala’nın bugün savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.

Osman Kavala’nın darbe girişimi ile alakalı bir başka dosyadan gözaltına alınmasına dünya çapından siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşlarından tepki geldi.

Af Örgütü: Yıkıcı bir darbe

Uluslararası Af Örgütü, bu kararın acilen bozulması ve Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Af Örgütü Kıdemli Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu karar, yargı eliyle yapılan kasti ve planlı bir zulmü andırıyor. Osman Kavala’nın yaklaşık iki buçuk yıl cezaevinde tutulduktan sonra tahliye edilmesine karar verilmişken özgürlüğe açılan kapının tekrar kapatılması kendisine, ailesine ve Türkiye’de adaleti savunan herkese yönelik yıkıcı bir darbedir” dedi.

“Kötücül bir tutukluluk sürecinin bu son perdesi, Osman Kavala’nın ve ona kavuşmayı bekleyen ailesinin umutlarını darmadağın etti” diyen Buyum, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Osman Kavala hakkında verilen bu art niyetli ve şoke edici gözaltı kararı yalnızca onun için verdiğimiz mücadeleye devam etme kararlılığımızı artıracak. Türkiye’nin muhalif seslere yönelik amansız baskılarına son vermesinin zamanı geldi. Osman Kavala derhal tahliye edilmeli ve kendisine karşı yürütülen cadı avı sonlandırılmalıdır.”

Berlin: Dehşete düştük

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Kavala’nın tahliye kararının hemen ardından gözaltına alınması karşısında ‘dehşete düştüklerini’ açıkladı.

Yapılan açıklamada “Türkiye’nin taahhüt ettiği hukukun üstünlüğüne dair tüm kurallara uyması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Carl Bildt ise “Türkiye’de vaziyet uzun süre böyle devam edemez!” dedi.

Demirtaş’ın tutukluluğu anımsatıldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, Kavala’nın gözaltına alınmasının “hukuksuz ve kinci” olduğu görüşünde.

Sinclair-Webb, söz konusu durumun Selahattin Demirtaş’a yapılan muamelenin aynısı olduğunu ve “AİHM kararının bypass” edildiğini söyledi.

Reuters’a konuşan Sinclair-Webb, “Türkiye’de adalet sistemi absürt ve zalim bir tiyatroya döndü” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun eski Türkiye Raportörü Kati Piri ise “Osman ve ailesini düşünüyorum. Eşi, annesi ve sevdiklerini. Ve aynı kabusu yaşayan Selahattin Demirtaş ve ailesini. Ve Türkiye’de haksız yere cezaevinde tutulan nicelerini. Bugün kesinlikle adalete geri dönüşün başladığı bir gün olmadı” dedi.

Piri, Kavala hakkındaki gözaltı kararı için “Bu delice zalim adımı anlatmaya kelimeler yetmez” ve “Çılgınlık” ifadelerini kullandı.

Ne oldu?

Çizer: Murat Başol

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.

Osman Kavala, Gezi Davası’nda 840 gün boyunca tutuklu olarak yargılandı.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” de dahil olmak üzere tüm suçlamalardan beraat etti, tahliyesine karar verildi.

Ancak bu kararın üzerinden sadece birkaç saat geçmesinin ardından Osman Kavala, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında Silivri Cezaevi’nde gözaltına alındı.

Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 10 Aralık 2019’da Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vermişti.

1’e karşı 6 oyla alınan kararda mahkeme, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına da hükmetmişti.


Gezi Davası’nda karar: Tüm sanıklara beraat, Kavala’ya tahliye

Tahliyesi beklenirken: Osman Kavala yeniden gözaltında


Karınca, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Küresel ısınma: Su seviyesi yükselirken Kuzey Denizi’ne bent çekme önerisi
Sonraki Haber
İstismarı haberleştiren Kanal D muhabirine gözaltı ve şiddet