Ana SayfaDünyaPentagon: İran saldırısında 109 ABD askeri travmatik beyin hasarı geçirdi

Pentagon: İran saldırısında 109 ABD askeri travmatik beyin hasarı geçirdi

HABER MERKEZİ – Pentagon, İran’ın Irak’taki ABD birliklerinin bulunduğu iki üsse yaptığı füze saldırısında 109 askerinin travmatik beyin hasarı geçirdiğini açıkladı.

İran, Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta ABD hava saldırısıyla öldürülmesinin ardından, misilleme olarak 8 Ocak’ta Irak’taki ABD askerlerinin bulunduğu iki üsse hava saldırısı düzenlemişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), geçtiğimiz ay İran’ın füze saldırısında 64 askerin yaralandığını açıklamıştı.

Yapılan yeni açıklama ile yaralı asker sayısının 109 olduğu belirtildi.

Pentagon’un açıklamasına göre yaralanan askerlerden 76’sı görevine geri döndü.

Pentagon, travmatik yaralanmaların etkisini küçültmek ya da veri akışını ertelemek gibi bir niyetleri olmadığının altını çizdi.

Öte yandan travmatik beyin hasarının semptomları arasında baş ağrıları, sersemlik, ışığa ve bulantıya duyarlı olmak sıralanıyor.

Trump önce ‘yaralı yok’, sonra ‘çok ciddi değil’ demişti

Fotoğraf: AFP

Saldırıların ardından ABD Başkanı Donald Trump, yaralanan ABD askeri olmadığını ve bu nedenle İran’ın misillemesine karşılık verilmeyeceğini söylemişti.

Ancak birkaç gün sonra ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM sözcüsü, saldırının ardından 11 askerin beyin sarsıntısı şüphesiyle hastanede tedavi altına alındığını açıklamıştı.

Bu hafta katıldığı Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaralı ABD askerleriyle ilgili konuşan başkan Trump, “Baş ağrıları olduğunu duydum. Ama çok ciddi olmadığını söyleyebilirim. Şimdiye kadar gördüğüm diğer yaralanma vakalarına kıyasla çok ciddi vakalar olarak görmüyorum” demişti.

Pentagon yetkilileri askerlerin sağlık durumu konusunda kamuoyunu geç bilgilendirme gibi bir çaba içinde olmadıklarını vurgulamıştı.

ABD ordusu hayati tehlikesi bulunan, uzuv kaybı riski olan vakaları anında bildirmek zorunda. Ancak beyin travması şüphesi gibi teşhisi zaman alan vakaları acilen bildirmek gibi bir zorunluluğu yok.


Karınca, BBC Türkçe, Reuters

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Corona virüsü: Yaşamını yitirenlerin sayısı bini aştı
Sonraki Haber
Doğu Afrika'da çekirge istilası: Gıda güvenliği tehlikede, veba riski var