Ana SayfaDünyaPompeo: Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyoruz

Pompeo: Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyoruz

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Türk askerinin hedef alındığı İdlib saldırısının ardından Washington yönetiminin Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçirdiğini duyurdu, “Esad rejimi, İran ve Hizbullah İdlib’de devam eden saldırılarını sonlandırmalı” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İdlib saldırısı sonrası ABD’nin Türkiye ile temas halinde olduğunu söyledi.

Yazılı açıklamasında “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” mesajı veren Pompeo, ABD’nin bu saldırıyı en sert şekilde kınadığını belirtti.

Beşar Esad’ın liderliğindeki Şam yönetimi, Rusya, İran ve Hizbullah’ın eylemlerinin Suriye’nin kuzeyinde ateşkesin tesis edilebilmesini doğrudan engellediğini savunan Pompeo, “Saldırılara son verilmeli, insani yardımlara erişim sağlanmalı ve BMGK’nin 2254 sayılı kararına göre bir siyasi çözüm geliştirilmelidir” dedi.

Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçirdiklerini de vurgulayan Pompeo, açıklamasına şöyle devam etti:

“ABD, müttefikimiz Türkiye’yle temas halinde ve bu saldırıya karşı Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyor. Esad rejimi ve Ruslar’ın daha fazla gaddarlığını önlemek ve İdlib’de insani acıları hafifletmek için de gayret gösteriyoruz.
“ABD, Esad rejiminin, İdlib dahil tüm ülkede ateşkes ilan etmeyi de içeren BMGK 2254 sayılı kararın tüm maddelerine uyana kadar uluslararası topluma yeniden entegre olmasını engellemek için elinden geleni yapacaktır.”

İdlib saldırısı

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıkladı.

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği yaşandı. Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar geldi. NATO da Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplandı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıktı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullandı.

Bunlarla birlikte Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart ya da 6 Mart’ta Moskova’da bir araya gelmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği yönünde verdiği mesajların ardından Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarında yoğunluk arttı.


İdlib saldırısı sonrası ne oldu, kim ne dedi?

İdlib’de TSK’ye hava saldırısı: 33 asker hayatını kaybetti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nusaybin Davası: Hapis cezasına çarptırılanların sayısı 40'a yükseldi
Sonraki Haber
BM Güvenlik Konseyi'nde İdlib tartışması: Taraflar ne dedi?