Ana SayfaDünyaRakka’da toplu mezarlar: 25’inden 5 bin 700 cenaze çıkarıldı

Rakka’da toplu mezarlar: 25’inden 5 bin 700 cenaze çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Rakka’da IŞİD’in katlettiği insanlara dair toplu mezarlar bulunmaya devam ediyor. Son olarak aralarında IŞİD üyeleri, gazeteciler ve çocukların cesetlerinin de bulunduğu 29 toplu mezar bulundu. 25’i açılan mezarlardan 5 bin 700 cenaze çıkarıldı.

Rakka’da acil müdahale ekiplerinin, 2017’de bölgenin IŞİD’den kurtarılmasının ardından başlattığı sivillere ait toplu mezarlarda cenaze çıkarma çalışmaları devam ediyor.

Toplu mezarlara insanların gömüldüğüne şahit olan bazı kişilerin haber vermesi üzerine acil müdahale ekipleri söz konusu noktalarda çalışma başlattı.

Toplu mezarların bir kısmı Fırat Nehri’nin kenarında bir kısmı da kent merkezinde, bazı toplu mezarlar da Bedo Mahallesi’nde bulundu.

Tespit edilen 29 mezarın 25’i açıldı. Bu mezarlardan 5 bin 700 cenaze çıkarıldı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre bazı toplu mezarlarda IŞİD üyelerine ait cesetlerin, bazılarında ise kadın ve çocuk cesetlerinin olduğu tespit edildi.

Acil müdahale ekiplerinin verilerine göre, açılan toplu mezarlardaki cenazelerin arasında yabancı gazetecilerin de olduğu tahmin ediliyor.

DNA testleri yapılmadığı için cesetlerin kime ait olduğu henüz tespit edilemedi.

700 cenaze tespit edilebildi

Acil müdahale ekibi sorumlusu Yasir Xemîs, bu mezarlarda çoğunlukla topluluk önünde öldürülen kişilerin cenazelerinin olduğunu söyledi.

“Bunların yanında kadın ve çocuk cenazeleri de var. Yerel kaynaklar yabancı kişilerin de katledildiğini söyledi. Bu kişilerin yabancı gazeteciler olma ihtimali var. Adli tıp doktorları çıkardığımız cenazelere otopsi yapıyor. Cenazelerin kime ait olduğu tespit edilmeye çalışılsa da DNA testi bulunmadığı için net sonuç elde edilemiyor. Şimdiye kadar 700 cenazenin kime ait olduğunu tespit edebildik. Bu kişilerin çoğunu üzerlerindeki belgelerden yola çıkarak teşhis ettik.”

 

 

 

 

IŞİD Rakka’yı 2013’te Beşar Esad’a muhalif güçlerden ele geçirmişti.

İdari merkezini burada kuran IŞİD, kentte şeriata dayalı bir düzen oluşturmuştu. 2014’te de halifelik ilan etmişti.

Suriyeli Kürt ve Arap güçleri, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının da desteğiyle IŞİD’in kalesi Rakka’ya 2016 yılında operasyon başlatmıştı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık 2016’da başlattığı operasyon kent merkezini kurtarma hamlesi olan “Büyük Savaş” ile 17 Ekim 2017’de tamamlanmıştı.

Bu tarihten sonra kent tamamen IŞİD’den temizlenmişti.

Bunun ardından başlatılan arama faaliyetlerinde kentte çok sayıda toplu mezar bulundu, bunlardan bugüne dek yüzlerce cenaze çıkarıldı.


Rakka’da toplu mezarlar: Sadece birinden 190 cenaze çıkartıldı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Adnan Bilen'e verilen ceza onandı
Sonraki Haber
Dev-Güç'ten Kızılay protestosu: İki eylemci darp edilerek gözaltına alındı