Ana SayfaGüncelRusya: Türkiye’yle gerilimi azaltmak için anlaşma sağlandı

Rusya: Türkiye’yle gerilimi azaltmak için anlaşma sağlandı

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ankara ile Moskova arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda tarafların Suriye’de gerilimi azaltma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, dün Ankara’da Rusya ve Türkiye heyetleri arasında yapılan görüşmeye ilişkin bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada, görüşmeler sonucunda tarafların sahada gerilimi azaltma noktasında anlaşmaya vardıkları belirtildi.

“İki taraf da teröristlerle savaşmaya devam ederken, sahada tansiyonu düşürmeyi hedefledikleri konusunda mutabık kaldı” ifadeleri kullanılan açıklamada ayrıca, şunlar kaydedildi:

“Her iki taraf da BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü kabul edilen gruplarla mücadeleye devam ederek sahadaki gerilimi azaltmaya, gerilimi azaltma bölgesi içi ve dışındaki sivilleri korumaya ve tüm ihtiyaç sahiplerine derhal yardım sunmaya bağlılıklarını teyit etti.”

İdlib saldırısı

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Rusya destekli Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıkladı.

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği yaşandı. Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar geldi. NATO da Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplandı.

Yine acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıktı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullandı.

Bunlarla birlikte Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart ya da 6 Mart’ta Moskova’da bir araya gelmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği yönünde verdiği mesajların ardından Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarında yoğunluk arttı.


İdlib saldırısı sonrası ne oldu, kim ne dedi?

Osmanlı hayalinin bilançosu – Abdulmelik Ş. Bekir

Pompeo: Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyoruz

BM Güvenlik Konseyi’nde İdlib tartışması: Taraflar ne dedi?

Edirne’de mülteci hareketliliği artıyor, HDP’den iktidara çağrı


Karınca, Sputnik



Önceki Haber
Edirne'de mülteci hareketliliği artıyor, HDP'den iktidara çağrı
Sonraki Haber
Erdoğan: Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz