Ana SayfaDünya“Sandıkta devrim”: İrlanda’da zafer Sinn Fein’in

“Sandıkta devrim”: İrlanda’da zafer Sinn Fein’in

HABER MERKEZİ – İrlanda’daki seçimlerde ilk sonuçlara göre Sinn Fein en büyük iki partiyi geride bırakarak sandıktan birinci çıktı. Böylece şimdiye kadar merkez sağ partilerin üstünlük kurduğu İrlanda’da sol bir parti ilk kez zafer kazandı. Partinin lideri Mary Lou McDonald bu durumu “sandıkta devrim” sözleriyle değerlendirdi.

İrlanda’da dün düzenlenen genel seçimlerde İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) eski siyasi kanadı, solcu parti Sinn Fein birinci parti oldu.

Oyların yüzde 96’sının sayıldığı seçimlerde partilerin aldığı oylar şimdilik şöyle:

  • Sinn Fein: Yüzde 24,5
  • (Muhalefet partisi) Fianna Fail: Yüzde 22,2
  • (İktidar partisi) Fine Gael: Yüzde 20,9
  • Yeşiller: Yüzde 7,4

Reuters haber ajansına göre bu oranlar göz önüne alınırsa eğer Sinn Fein 2016 seçimlerindeki oy oranını neredeyse ikiye katlamış durumda.

Sinn Fein’in bu seçimlerin kazananı olması, şimdiye kadar merkez sağ partilerin üstünlük kurduğu İrlanda’da sol bir partinin zafer kazanması dolayısıyla ülke tarihi açısından önemli.

Zaten partinin bu başarısı uzmanlar tarafından İrlanda’nın asırlık iki parti tekelinden sarsıcı şekilde ayrılması olarak değerlendiriyor.

Partinin lideri Mary Lou McDonald bu durumu “sandıkta devrim” sözleriyle değerlendirdi.

Partinin bu başarısı uzmanlar tarafından İrlanda’nın asırlık iki parti tekelinden sarsıcı şekilde ayrılması olarak değerlendiriliyor.

Hükümeti kuramayabilir

Sinn Fein’in hükümet kurup kuramayacağı partilerin parlamentoya kaç milletvekilini soktuğu görüldükten sonra netleşecek.

İrlanda’nın kuruluşundan itibaren her hükümeti yöneten Fine Gael ve Fianna Fail partileri,Sinn Fein ile koalisyon olasılığını seçimlerden önce elemişti.


Karınca, BBC, VOA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Parazit' Oscar tarihine geçti
Sonraki Haber
Corona virüsü: Ölenlerin sayısı 900'ü aştı