Ana SayfaGüncelŞekibe Çelenk hayatını kaybetti

Şekibe Çelenk hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Avukat, siyasetçi Şekibe Çelenk, 99 yaşında hayatını kaybetti. Çelenk, 1963 yerel seçimlerinde TİP’in radyo konuşmasını yapan tek kadın konuşmacıydı.

Avukat, siyasetçi Şekibe Çelenk, hayatını kaybetti.

1921 Selanik doğumlu Çelenk, 1963 yerel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) ayrılan radyo konuşmasını yapan tek kadın konuşmacıydı.

Yaşamı ve mücadelesi, 2011 yılında Evrensel Basım Yayın’dan çıkan Denizler’in Şekibe Ablası-Şekibe Çelenk kitabında anlatılıyordu.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamları öncesinde onlarla yakın bir ilişki kuran, eşi Halit Çelenk’le birlikte duruşmalarını takip eden Şekibe Çelenk’le ilgili, kızı Serpil Çelenk şunları söylemişti:

“Denizler idam edildiğinde, sadece bir müvekkili değil, bir oğul, bir yoldaş kaybettiler. Yusuf Aslan yaralı olarak yakalanıp Ankara’ya getirilmiş ve Numune Hastanesindeki yatağında zincire vurulmuştu. Kimselerle görüştürülmüyordu. Şekibe Çelenk ne yaptı etti, neferi ikna etti ve Yusuf’la görüşmeyi başardı.
“Sağlık haberlerini getirdi Beşir amcaya. Her duruşmaya babalarla birlikte gitti Mamak’a. Süleyman Demirel ve Adalet Partililer başta olmak üzere TBMM’deki miletvekillerinin, faşistlere has o ilkel zevkle, “üçe üç” naralarıyla üç devrimcinin idamı lehinde oy verdikleri oturumda, üç baba ile birlikte izledi o vahşeti. Ve asla affetmedi Demirel’i.
“O kadar ki, ince ve naif yapısına hiç uygun düşmeyen şu sözler dökülüverdi dudaklarından; “Onun geberdiğini görmeden ölmeyeceğim!” Annem sözünü tutuyor. Unuttuğu çok şey var ama Denizlere, oğullarına yapılanları hiç unutmadı, unutmayacak da.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"İşkenceye onay": Hasta tutuklu Ergin Aktaş'ın başvurusuna AİHM'den ret
Sonraki Haber
Erdoğan'dan "dışarıya" İdlib mesajı: Masada olduğumuzu duyuracağız