Ana SayfaGüncelSivas Katliamı hükümlüsünün affedilmesine Alevilerden tepki

Sivas Katliamı hükümlüsünün affedilmesine Alevilerden tepki

HABER MERKEZİ – Sivas’ta Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen 33 kişinin ardından açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezasının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilmesine tepki gösteren Alevi örgütleri yaptıkları ortak açıklamada “Ne yakanları ne de aklayanları affedeceğiz” dedi.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yakılarak öldürülmüştü.

33 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 86 yaşındaki Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezası, sağlık sorunları gerekçesiyle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırılmıştı.

Katliamın sanığı Kılıç’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilmesine tepki gösteren Aleviler, Adalet Bakanlığı önünde açıklama yapmak istedi ancak Ankara Valiliği’nin yasak kararını gerekçe gösteren polis izin vermedi.

Bunun üzerine Alevi örgütleri Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi (PSAKD) önünde bir araya geldi.

“Affetmek yüzleşmekle mümkündür”

Burada ortak basın açıklamasını, PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin okudu.

Kılıç’ın serbest bırakılmasının adalet ve vicdanda yeri olmadığını belirten Şahin, “Bütün insanlığın vicdanına bir insanlık suçu olarak kazınmış bu katliamın failinin affedilmesi insanlık vicdanında derin yaralar açmıştır” dedi.

“Affetmek yüzleşmekle mümkündür” diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de gerçekleştirilen katliamlarla ile ilgili olarak devlet bugüne kadar ciddi bir yaklaşım göstermiş midir? Sorumlulardan hesap sorulmuş mudur? Tam tersine bu katliamlarda katillerin cezasız kaldığına, katliamlarda sorumluluğu bulunan yetkililerin ise ödüllendirildiğine birçok kez şahit olunmuştur
 “İnsanlığa karşı suç işlediği açık ve net olan bir katliam sanığının affedilmesi hangi toplumsal barışa katkı sunabilir. Tersine, günlerdir yapılan basın açıklamaları ve gelen tepkilere bakıldığında bu kararın toplumsal barışı zedelediği ve adalet duygusunun yaraladığı açık ve net bir şekilde bütün delilleri ortadadır.
“Tarih sizleri haklıdan değil zalimden yana davrandığınız için affetmeyecektir. Yaşam hakkı insan için en kutsal ve dokunulmaz haktır. Bu hakkın keyfi ve adaletsiz bir şekilde hiçe sayılmasını asla affetmeyeceğiz.

Af kararının geri alınıncaya kadar mücadele edeceklerini belirten Şahin, “Sivas Katliamı’nı unutmayacağız. Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımızı unutmayacağız. Adalet tecelli edinceye kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Ne yakanları ne de aklayanları affedeceğiz” dedi.

Basın açıklamasına destek verenler

Pir Sultan Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Halkların Demokratik Kongresi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Ankara Tabipler Odası, DEDEF – Dersim Dernekleri Federasyonu, Demokratik Haklar Federasyonu, Devrimci 78’liler Federasyonu, DEV Maden-Sen, Eğitim-Sen, Emek Partisi, Halkevleri, İnsan Hakları Derneği, Türk Tabipler Birliği, Türkiye İşçi Partisi, Sağlık Emekçileri Sendikası ve TMMOB.


Haberi PİRHA’dan derledik.

“Bin 334 hasta tutuklu varken, neden Sivas Katliamı sanığına öncelik tanınıyor?”

Erdoğan, Sivas Katliamı’ndan ağırlaştırılmış müebbet alan Kılıç’ın cezasını affetti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bekçilere 'kimlik kontrolü yapamazsınız' diyen gazeteciye 579 lira ceza
Sonraki Haber
İstanbul'da ulaşım zammı protestosu: 10 genç gözaltına alındı